SUA raman in Acordul de la Paris pana la sfarsitul mandatului lui Trump

Joi, 08 Iunie 2017, ora 13:35
6483 citiri
SUA raman in Acordul de la Paris pana la sfarsitul mandatului lui Trump
Foto: Pixabay

Presedintele american a anuntat, oficial, saptamana trecuta, ca retrage Statele Unite din Acordul de la Paris. Insa tara va ramane in acord pana la sfarsitul mandatului lui Donald Trump.

Regulile acordului, pe care Casa Alba a transmis ca le va urma, prevad ca nicio tara nu poate iesi mai devreme de 4 noiembrie 2020, iar alegerile prezidentiale din acel an sunt programate pe 3 noiembre.

Asta inseamna ca tara va ramane in acord aproape intreg mandatul lui Trump, iar americanii ar putea in continuare sa incerce sa influenteze discutiile pe tema climei, in aceasta perioada, scrie The New York Times.

Statele Unite raman in continuare copresedinte al unei comisii cheie, iar negociatori ai celor 195 de tari membre ale Acordului de la Paris se vor intalni la Bonn, in luna noiembrie, pentru a discuta cum va merge mai departe acordul.

Statele Unite se pot alatura discutiilor privind eforturile facute de fiecare tara pentru reducerea emisiilor de gaze si compararea cu nivelul necesar, pentru ca incalzirea globala sa fie mai mica de 2 grade Celsius.

De-abia in 4 noiembrie 2019, oficialii americani pot cel mai devreme sa inainteze o instiintare scrisa catre ONU prin care anunta ca se retrag din Acordul de la Paris - la exact trei ani dupa ce acesta a intrat in vigoare. De indata ce acest lucru se intampla, Statele Unite pot parasi acordul, dupa inca un an.

Insa, in acelasi timp, Administratia Trump poate revoca decizia si sa pastreze tara in Acordul de la Paris.

Chiar la cateva saptamani dupa momentul 4 noiembrie 2020, un eventual nou presedinte american ar putea trimite o noua instiintare scrisa catre ONU, dupa 20 ianuarie 2021, ca SUA vor sa se alature din nou Acordului de la Paris. Iar tara poate intra din nou in acest acord in termen de 30 de zile.

Administratia Obama promisese initial ca Statele Unite vor reduce emisiile gazelor de sera cu 17 procente fata de nivelurile din anul 2005, pana in 2020. Insa, deocamdata, scaderea este de doar 12 procente si este in continuare incert cat de mult se va mai reduce emisia.

De asemenea, reducerea pana in anul 2025 ar urma sa fie cu 26, pana la 28 de procente fata de anul 2005, insa si in acest caz estimarile sunt mult mai mici, de 15-19 procente scadere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA retragere Acord Paris, #Trump SUA Acordul de la Paris , #SUA