Luvrul va avea un departament dedicat Islamului

Marti, 05 Februarie 2008, ora 17:46
1162 citiri
Luvrul va avea un departament dedicat Islamului

Conducerea muzeului Luvru are in vedere realizarea mai multor proiecte, pana in 2020, printre care deschiderea unui departament dedicat Islamului, amenajarea de incaperi mobilate in stilul diferitelor epoci, noi spatii educative, noi trasee de vizita si crearea unui centru de cercetare, informeaza AFP.

Toate proiectele, dintre care unele sunt deja in curs, ar trebui sa permita publicului vizitarea unei suprafete suplimentare de 8.000 de metri patrati. Costul total al acestor operatiuni ar trebui sa se ridice la 250 de milioane de euro, proveniti, in principal, de la stat, din mecenat si din o parte din suma de 400 de milioane de euro pe care emiratul Abu Dhabi o va plati, pentru utilizarea marci "Luvru" pentru un viitor muzeu "Luvru Abu-Dhabi".

In plus, ministrul francez al culturii, Christine Albanel, a anuntat si lansarea unui centru de rezerve, restaurare si cercetare al muzeelor, care va reuni "intr-un singur loc o intreaga serie de activitati, vechi si noi, in serviciul muzeelor si a raspandirii lor". Acest loc unic, situat in regiunea pariziana, va reuni colectiile aflate in rezerva ale muzeelor Luvru, Orsay, de arta decorativa, al Orangeriei si ale scolii de Belle-Arte, amenintate de o posibila inundatie, cauzata de proximitatea raului Sena.

Departamentul dedicat Islamului, creat in 2003, se va deschide in 2010 si va prezenta pe 3.000 de metri patrati cele 10.000 de piese ale colectiei. Salile care gazduiesc in prezent colectiile vor fi dedicate artei bizantine, care este acum raspandita prin muzeu. Salile cu mobilierul din secolul al XVIII-lea, care ocupa 2.500 metri patrati, vor fi reorganizate pana in 2011, pentru a reda "vizibilitate si claritate" colectiilor, cu incaperi reconstituite in stilul epocii.

Din 2009 pana in 2012, Curtea Sphinxului, situata langa Sena, va fi redeschisa vizitatorilor in cadrul unui nou traseu al antichitatilor romane si etrusce, iar birourile ce ocupa o aripa din Curtea Patrata vor lasa locul pentru noua sali cu picturi franceze de mari dimensiuni si pictura engleza. Un alt traseu, de 2.000 de metri patrati, va fi conceput in pavilionul Sully pentru a prezenta publicului palatul in sine, de la Luvrul medieval la muzeul contemporan.

Proiectul "Pyramide" (2009-2017) va reorganiza intrarea si modul de primire a publicului, cu intrari speciale pentru grupuri si 23 de puncte de informare. Cei 2.000 de metri patrati din pavilionul Flore, care se afla pe malul Senei si adaposteste astazi ateliere de restaurare, va fi repus in circuit intr-un spatiu, care va deveni "un fel de mod de utilizare" a muzeului si un loc pentru educarea publicului, in care vizitatorilor li se va explica ce este Luvrul, ce este un muzeu, o opera de arta sau o atribuire.

Proiectul va fi completat de renovarea Gradinilor Tuileries si sosirea unor noi opere contemporane, alaturi de inaugurarea in 2010 si 2010 a Luvrului din Lens si a celui din Abu Dhabi.

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate...
#Franta, #muzeu, #Luvru , #cultura generala