Salman Rushdie lupta pentru libertatea de exprimare, dupa 20 de ani de la fatwa

Joi, 12 Februarie 2009, ora 13:46
1674 citiri
Salman Rushdie lupta pentru libertatea de exprimare, dupa 20 de ani de la fatwa
Foto: Sydney Morning Herald

La 20 de ani de la lansarea de catre Iran a unei fatwa care il condamna la moarte, scriitorul britanic Salman Rushdie ramane mesagerul neobosit la libertatii de expresie, respingand atat islamismul radical, cat si reflexele de autocenzura ale Occidentului.

"In numele lui Dumnezeu cel atotputernic. Va informez pe toti musulmanii ca autorul cartii intitulate '"Versetele satanice' a fost condamnat la moarte. Cer tuturor musulmanilor sa-l execute rapid.

Fie ca Dumnezeu sa va binecuvanteze": la 14 februarie 1989, ayatollahul Khomeiny, ghidul suprem al revolutiei islamice iraniene, pronunta astfel sentinta impotriva "Versetelor satanice", carte considerata de islam ca fiind o blasfemie, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Decretul religios il arunca pe scriitor in clandestinitate. Guvernul "mi-a spus ca nu mai pot locui in acel loc, ca trebuie sa platesc pe cineva pentru a trai acolo in locul meu", a spus scriitorul, in ianuarie Insa, in 1998, autoritatile iraniene asigura ca nu vor incerca sa aplice fatwa.

Rushdie iese atunci din umbra si reapare la numeroase serate VIP, mereu alaturi de femei superbe. Dupa divortul de a patra sotie, in 2007, el se afiseaza cu actrita americana Pia Glenn. Condamnarea la moarte este insa valabila in continuare, au avertizat miercuri autoritatile iraniene.

Spunand ca nu regreta ca a scris "Versetele satanice", el nu renunta la lupta impotriva fundamentalismului, nici chiar cand in 2007 innobilarea sa de catre regina Angliei a relansat atacurile.

"Toata lumea are tendinta sa creada ca fatwa este un incident izolat", a spus scriitorul, pentru Times, insa este vorba despre "prologul" unui lung roman, ale carui episoade au fost atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, din 7 iulie 2005 din Londra si din noiembrie 2008 din Bombay.

New York si Londra sunt orasele intre care Rushdie isi imparte timpul, iar Bombay este orasul in care el s-a nascut la 19 iunie 1947, intr-o bogata familie musulmana.

"Cate atentate va mai trebuie ca sa intelegeti ce se intampla?", a intrebat scriitorul, acuzand Occidentul, mai ales Londra, ca a inchis ochii de prea multe ori.

Fostii premieri britanici Margaret Thatcher si Tony Blair "au comis aceeasi gresela: politica Londonistan care le permite grupurilor islamiste sa se implanteze ici si colo, crezand ca in acest mod ele nu vor ataca tara.

Rushdie a respins islamul in adolescenta, dar l-a admirat mereu pe bunicul sau, credincios fervent si care a ramas "un model de toleranta".

"Valul nu inseamna nimic", a spus Rushdie.

Insa putini sunt cei care indraznesc sa exprime astfel de idei acum. Fatwa din 1989 a "inghetat" oamenii, crede scriitorul.

"Ei se gandesc acum de doua ori inainte de a face o remarca despre islam", explica Rushdie in ianuarie, vorbind despre o "cenzura care se hraneste din teama".

Scriitorul britanic Kenan Malik, o alta figura a luptei pentru libertatea de expresie, crede ca astazi nu ar mai fi posibila publicarea unei carti ca "Versetele satanice".

"In urma cu 20 de ani, nici chiar o amenintare cu moartea nu a reusit sa impiedice publicarea", a subliniat luni scriitorul, si el de origine indiana. "Criticii lui Rushdie au pierdut batalia, pentru ca Versetele sunt in continuare publicate, dar au castigat razboiul", a conchis el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Salman Rushdie, #lupta libertatea expresie, #20 ani fatwa , #cultura generala
Comentarii
W
wonderer
rank 1
Salman Rushdie lupta pentru libertatea de exprimare, dupa 20 de ani de la fatwa