Cele mai bune zece carti de poezie

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 13:23
4616 citiri
Cele mai bune zece carti de poezie

Desi in ziua de azi suntem mai degraba ironici, sarcastici decat romantici si visatori, cei de la The Independent si-au luat inima in dinti si au publicat cele mai bune zece carti de... poezie.

Insa poezia moderna are un alt gust, cu mult diferit de cel sugerat de Keats sau de Joyce, de Neruda si de ce nu, de Nichita Stanescu, de exemplu.

De remarcat insa ca cele zece carti nu sunt numerotate in functie de locul pe care il ocupa in top, atitudine menita, probabil, sa nu incinga spiritele si metaforele intre poeti!

"Cand imi lingi transpiratia de pe coapsa, draga, reinnoim darul limbilor". Versurile ii apartin lui Michael Donaghy si au fost publicate in volumul "Collected Poems".

Criticii literari spun despre Donaghy ca reuseste sa imbine intr-un singur vers inteligenta si nuditatea. Michael Donaghy isi intreba, nu demult, cititorii: "Ai fost vreodata tatuat? Nu ai nevoie decat de toane si de un fier".

Versuri la fel de vivante gasim si la Christina Rossetti in "Goblin Market and Other Poems": "Ia-ma in brate, saruta-ma, bea-mi sucurile, stoarse din fructe de spiridus doar pentru tine".

Alice Oswald si Jessica Greenman se dau in vant dupa "rime din popor" in "Weeds and Wild Flowers": "... o sa-mi infig unghia in gatul delicat si apoi o sa-mi fac un colier din oasele ei". O varianta moderna a "La Belle Dame Sans Merci", asa-i?

"Calul Boyle a fost numit Calul Boyle dupa fratele lui, Mule. De ce Mule se numeste Mule nu stie insa nimeni" sunt versuri care, initial, dau impresia ca ar friza schizofrenia. Insa cand autorul este Ciaran Carson, totul este de la sine inteles!

Imaginatia lui Christopher James depaseste cu adevarat orice limita in "The Invention of Butterfly": ".... cand un ministru a spus: 'Anglia de Est se clatina ca o bucata de tort'. Al optalea dragon a fost trimis sa regaseasca Sandringham cu scripeti, carlige si lanturi".

"Credeam ca atunci cand te pravalesti la pamant vezi totul ca intr-un film, cu oameni care se aduna din curiozitate la capul tau. Dar, desigur, nu am fost acolo sa vad cand am plecat", spune Mark Doty in "Theories & Apparitions".

"Poems of Space", de Dark Matter creaza senzatia unei galaxii de poezii: "Ridica-ti ochii si uita-te la stele! Uita-te, uita-te cat mai sus, la cer. Vezi multimea de focuri care traieste in aer?"

"Women's Work: Modern Women Poets Writing in English", editata de Eva Salzman si Amy Wack le readuce in actualitate pe Emily Dickinson, Carol Ann Duffy si Sylvia Plath. "Femeie, sunt speriat. De ce se zgaltaie casa?", intreaba barbatul ideal al personajului Rita Ann. E nevoie oare de mai multe cuvinte pentru a descrie masculul de azi?

John Agard este un Peter Pan care se joaca, strengareste, cu teoria lui Darwin. "Cauti un partener de joaca fara complicatii, fara planuri, fara explicatii, fara regrete sau un candidat pentru ceva mai serios?", intreaba Agard in "Clever Backbone", in care povesteste evolutia omului in 60 de poezii.

"Am udat poezia marii, o cale a laptelui cu infuzie de stele, cu adancimi verzi si albastre, unde se arunca din inalt un om inecat sau, mai degraba, visator" scrie Alan Jenkins in "Drunken Boats".

Ceea ce incearca sa ne spuna cei de la The Independent este ca nu trebuie sa avem ochelari de cal si sa recunoastem ca poezia poate imbraca orice forma!

A.T.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#carti poezie, #Keats Joyce poezie, #Sylvia Plath , #cultura generala