Adam Michnik, distins cu premiul "Ion Ratiu" pentru Democratie

Duminica, 02 August 2009, ora 17:49
1852 citiri
Adam Michnik, distins cu premiul "Ion Ratiu" pentru Democratie

Scriitorul Adam Michnik, figura majora a disidentei poloneze, a fost distins cu premiul "Ion Ratiu" pentru Democratie, decernat de Centrul Woodrow Wilson si Fundatia Ratiu, pentru felul in care a denuntat fenomenul totalitar, contribuind, astfel, la instalarea democratiei in spatiul ex-sovietic.

Premiul ii va fi inmanat in cadrul unei ceremonii, pe 3 decembrie, la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC, in cadrul celei de-a cincea editii a Conferintei "Ion Ratiu" pentru Democratie (CIRD), anunta Fundatia Ratiu.

Discursul de deschidere va fi sustinut de Zbigniew Brzezinski, om de stat american, fost consilier pentru Securitate Nationala al presedintelui Jimmy Carter.

"Anul 2009 este unul plin de semnificatii, in care se sarbatoresc 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier si de la inceputul procesului democratic in Europa de Est. Revolutiile care au provocat prabusirea dictaturilor comuniste au fost fie de catifea, fie pline de solidaritate, fie - in mod tragic - insotite de varsare de sange.

Prin toata activitatea sa, prin puterea sa de a rezista presiunilor unui temut aparat represiv, Adam Michnik - alaturi de colegii sai din Solidarnosc (Solidaritatea) - a asigurat Poloniei o buna tranzitie de la comunism la democratie. In final, condeiul s-a dovedit mai puternic decat sabia", spune Nicolae Ratiu, presedintele Fundatiei Ratiu.

Istoric, eseist si publicist, Adam Michnik este si unul dintre principalii organizatori ai opozitiei democratice din Polonia, intre anii 1968 si 1989. S-a numarat printre membrii fondatori ai Komitet Obrony Robotnikow (Comitetul pentru Apararea Muncitorilor - 1976), devenind una dintre figurile importante ale Solidaritatii (anii '80).

A participat la negocierile dintre puterea comunista si opozitia democrata din 1989 ("Okragly Stol" - "Masa rotunda"), fiind ales in primul parlament liber al Poloniei, in care a activat intre anii 1989-1991.

Intr-o dicutie purtata cu NewsIn, in luna iunie, Michnik avertiza ca pana si atitudinea absolutist-critica fata de bolsevism risca sa se transforme, la randul ei, "intr-un anti-comunism cu fata bolsevica". Democratia de una singura, spunea el, nu detine reteta fericirii umane, dar - si de aici deriva gravitatea oricarui "ism" - "ideologia care-l obliga pe om sa fie fericit duce la lagarele de concentrare".

Impotriva nationalismului bazat pe etnicitate

Modest in solutii, propunand relaxarea epistemologica si evitarea drumului unic, Michnik dezaproba nationalismul bazat pe etnicitate, de tipul celui al lui Milosevici, dar si frazele investite cu adevar ultim. Adept al unui sens largit al lustratiei, ca act social mai degraba decat legal, Michnik admitea, in discutia cu NewsIn, ca intre Polonia postcomunista si Romania de dupa 1989 exista diferente ce merita analizate, unele dintre ele datorate felului diferit in care cele doua state au facut trecerea de la dictatura la democratie.

Conferinta "Ion Ratiu" pentru Democratie isi propune sa confere vizibilitate si recunoastere internationala ideilor si muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propaga sistemul democratic. Doreste sa sprijine circulatia ideilor despre democratie si schimbari democratice in medii intelectuale cat mai largi, atat in Washington cat si in afara Statelor Unite.

Laureatii editiilor precedente au fost Sergio Aguayo (Mexic, in 2005) Saad Ibrahim (Egipt, in 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, in 2007) si Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, in 2008).

Jurnalist de presa si de radio, autor al multor volume si studii politice, Ion Ratiu a fost si un om de afaceri de succes in domeniul

transporturilor maritime si cel imobiliar. Dupa 50 de ani in exil, in 1990 s-a intors in Romania, pentru a candida la presedintia tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Michnik premiu Ion Ratiu, #Adam Michnik premiu, #Ion Ratiu pentru Democratie , #cultura generala