Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spitalul Militar Central, condus de un impostor?

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 16:52
24432 citiri
Spitalul Militar Central, condus de un impostor?
Foto: Cotidianul

Generalul Ioan Sarbu, comandant al Spitalului Militar Central Bucuresti, a fost gasit vinovat de catre Curtea de Apel Bucuresti pentru modul incorect in care a intrat la Facultatea de Stomatologie, ceea ce pune sub semnul indoielii toate titlurile universitare si gradele militare obtinute de acesta ulterior.

Scandalul a fost declansat de un coleg al sau, colonelul Aurelian Raneti, care a depistat o serie de nereguli in documentele universitare ale generalului Sarbu, i-a facut o plangere penala la Parchetul Militar si a trimis cateva memorii ministrului Apararii de pe vremea aceea, Teodor Melescanu, scrie Cotidianul.

Raneti sustinea ca titlurile comandantului Spitalului Militar Central au la baza o serie de acte si informatii false.

Generalul Sarbu a ripostat prin mustrari administrative indreptate impotriva lui Raneti, argumentate de faptul ca prezentase rapoarte individuale, neconforme cu realitatea.

Procurorii militari au considerat ca nu este vorba de nici o fapta penala in activitatea lui Sarbu iar ministrul Melescanu nu a vazut nici el vreo problema in ascensiunea lui Sarbu, care in doar 19 ani a trecut de la gradul de plutonier la asistent sanitar, a facut Facultatea de Stomatologie si a avansat rapid pana la gradul de general de brigada si la functiile didactice de profesor universitar doctor, cercetator principal gradul I si comandant al Spitalului Militar Central.

In schimb, Curtea de Apel Bucuresti (CAB), instanta la care Raneti a contestat pedepsele administrative ale comandantului SMC, a decis definitiv si irevocabil ca acuzatiile aduse lui Sarbu si care au stat la baza plangerilor sunt perfect reale, fiind probate cu acte.

Astfel, in Sentinta civila nr. 1520, ramasa definitiva si irevocabila pe 16 decembrie 2008, CAB a constatat ca, desi nu analizeaza legalitatea sau nelegalitatea inmatricularii lui Sarbu la Stomatologie in 1990, nefiind sesizata in acest sens, ea nu s-a facut in mod corect.

Oficial, Sarbu sustine ca a intrat la facultate in urma unei cereri prin care pretindea ca pe baza rezultatelor obtinute la admiterea din 1985, unde luase nota 6,48, sa primeasca un loc in anul universitar 1990, deoarece a fost primul dintre candidatii baieti care au picat examenul din 1985, fiind victima unui abuz al regimului comunist.

Curtea de Apel precizeaza insa ca Sarbu nu a fost primul picat, iar inmatricularea sa ar fi trebuit sa aiba la baza un ordin de ministru si nu un simplu aviz al ministrului pe o hartie adresata Directiei Invatamantului Superior.

Un alt aspect sesizat de Curte a fost ca in decizia prin care se realizeaza promovarea lui Sarbu la postul de sef de lucrari in cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti, la doar opt ani de la terminarea facultatii, este scris ca acesta avea o vechime didactica de 20 de ani.

Raport secret catre Ministrul Stanisoara

La sfarsitul lunii februarie, un raport secret trimis de Ioan Sarbu catre ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, propunea desfiintarea Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare care functiona intr-o cladire a SMC si inlocuirea acestuia cu un pavilion de tratare a militarilor bolnavi de tuberculoza.

Ministrul Stanisoara a aprobat rapid raportul lasand astfel cale libera pentru distrugerea unei institutii medicale deosebit de importante pentru Armata Romana, dupa cum afirma surse militare.

Potrivit acestora, Centrul desfasura activitati care privesc elaborarea unor metode si mijloace de protectie impotriva unor atacuri de tip CRBN (chimice, radiologice, bilogice si nucleare), realizand indeplinirea unor obligatii esentiale ce revin Romaniei in calitate de tara membra a NATO.

Altfel spus, in cazul unor atacuri teroriste cu arme neconventionale, dar si in eventualitatea aparitiei unor urgente medicale provocate de o sursa necunoscuta, Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare detine aparatura necesara pentru a identifica leziuni produse la nivel molecular si pentru a diagnostica afectiuni care nu pot fi identificate clinic, in spitalele civile.

Instalarea acestor aparate in sediul SMC a fost posibila doar cu lucrari de consolidare si protectie speciala, iar decalibrarea si demontarea lor, urmate de transport si de o noua asamblare, ar fi echivalente cu distrugerea aparatelor, mai sustin sursele citate.

Miza imobiliara

Intins pe cateva hectare bune in centrul Bucurestiului, Spitalul Militar Central reprezinta o importanta miza imobiliara pe harta Capitalei.

Printr-o hotarare de guvern aprobata la sfarsitul anului trecut, spitalul urmeaza sa fie mutat intr-o cladire noua, pe Calea Plevnei, pe locul actualei Cazarmi 867 Bucuresti.

Motivul oficial: SMC nu mai corespunde normelor moderne medicale deoarece unitatea sanitara este construita pe orizontal si despartita in prea multe pavilioane.

Conform unor surse militare, aceasta hotarare a fost doar inca un pas pentru a elibera vechiul sediu al spitalului, dupa ce generalul Sarbu a incercat mai intai sa-i reduca activitatea prin pensionarea unei generatii intregi de medici si prin reducerea sistematica a unor sectii cu rezultate.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#general Ioan Sarbu, #Spital Militar Central, #Sarbu stomatolog militar , #ancheta