Puiu Popoviciu: Nu am castigat nimic in afacerea cu terenuri de la Agronomie

Duminica, 29 Martie 2009, ora 22:04
4613 citiri
Puiu Popoviciu: Nu am castigat nimic in afacerea cu terenuri de la Agronomie

Puiu Popoviciu, omul de afaceri implicat in cutremurul de la DGIPI, sustine ca nu a castigat nimic in afacerea cu terenurile de la Agronomie, iar terenul a fost obtinut legal, evaluarea sa fiind facuta de un grup de experti atestati oficial de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.

Desi, potrivit unor surse judiciare, prejudiciul creat statului ar fi fost evaluat la 336 milioane de euro, in realitate, terenul nu apartinea statului si, deci, acuzatia este fara obiect, informeaza un comunicat remis de firma Baneasa Investment revistei QMagazine.

"Terenul asupra caruia Universitatea a incheiat cu Baneasa Investments un contract de asociere in participatiune si pe care, ulterior, l-a aportat la capitalul social al companiei era un teren aflat in proprietatea privata a Universitatii, care a fost dobandit, consolidat, confirmat si inregistrat de Universitate conform tuturor prevederilor legale aplicabile.

Terenul respectiv nu se afla in proprietate publica la data realizarii respectivelor operatiuni, nefiindu-i aplicabile prevederile legii numarul 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.

Fata de acesta situatie, nu putem vorbi in nici un mod despre un drept de proprietate al Statului Roman asupra respectivului teren si prin urmare despre nici un prejudiciu cauzat Statului Roman prin operatiunile realizate intre Universitate si Baneasa Investments", se arata in comunicatul firmei.

Si acuzatia adusa de DNA ca terenul cu pricina ar fi fost cumparat la un pret subevaluat a fost infirmata de Puiu Popoviciu. El precizeaza ca cinci experti au evaluat terenul, conform cerintelor legale.

"Operatiunile realizate intre Universitate si Baneasa Investments nu au presupus in niciun moment si nu au avut ca rezultat o vanzare a terenului si implicit plata unui pret pentru teren. Aceste operatiuni au reprezentat, in prima faza, o asociere in participatiune cu tot ceea ce presupune o astfel de asociere din punct de vedere legal.

Ulterior, terenul a fost aportat la capitalul social al Baneasa Investments, iar Universitatea a dobandit in schimbul acestuia calitatea de actionar, precum o participatie de 49,88% din capitalul social al Baneasa Investments. Evaluarea terenului la momentul aportului a fost realizata de catre 5 experti atestati ANEVAR, conform cerintelor legale. Valoarea acestuia a fost stabilita la aproximativ 950 miliarde lei, pentru care Universitatea a primit actiuni in capitalul social al Baneasa Investments", se mai arata in comunicat.

Firma Baneasa Investment a realizat toate costurile aferente pentru aducerea terenului din stadiul existent in momementul asocierii (teren agricol) in stadiul actual.

Universitatea de Agronomie - principalul beneficiar al "afacerii"

"Deciziile Adunarii Generale a actionarilor Baneasa Investments se adopta cu 51% din voturi, ceea ce conduce la faptul ca Universitatea participa la toate deciziile companiei, care nu pot fi adoptate fara votul acesteia. In acest mod sunt garantate reprezentativitatea si integritatea intereselor Universitatii", se mai arata in comunicat.

Contractul de societate contine clauze exprese referitoare la sprijinirea activitatii curente a Universitatii prin finantarea unor programe didactice si de cercetare. In acest sens, Universitatea are dreptul la jumatate din beneficii, dar nu mai putin de 560.700 USD anual, reprezentand suma minima garantata de catre Baneasa Investments catre Universitate, indiferent de rezultatele financiare obtinute de acesta.

Universitatea a incasat pana in prezent din partea Baneasa Investments suma de 4,48 milioane de dolari, suma care a fost folosita in dezvoltarea procesului de invatamant si pentru amenajarea bazei materiale a Universitatii.

In comunicatul firmei se arata ca "in aceeasi perioada nici unul dintre ceilalti actionari nu a incasat dividende, societatea inregistrind pierderi datorita investitiilor masive in Proiect".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Puiu Popoviciu dezmintiri, #Popoviciu proiect Baneasa, #Popoviciu trenzactie legala , #ancheta
Comentarii