Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O judecatoare prinsa bauta la volan a scapat de dosar penal

Joi, 26 Iunie 2008, ora 11:57
7287 citiri
O judecatoare prinsa bauta la volan a scapat de dosar penal

O judecatoare din Targoviste prinsa de politisti conducand bauta a scapat de dosar penal, in locul ei fiind acuzati acum agentii care i l-au intocmit.

In ciuda rezolutiei de neincepere a urmaririi penale date in cazul politistilor de procurori, Curtea de Apel Pitesti a hotarat sa-i cheme in instanta.

"Cazul judecatoarei Elena Turcu, presedinta Sectiei Penale a Tribunalului Dambovita - prinsa bauta la volan, dupa ce a fost implicata intr-un accident rutier, in prima vara anului trecut - ar putea fi considerat 'un model' pentru ceea ce inseamna justitie in Romania", spune un avocat care vrea sa-i apere in instanta pe cei trei politisti, citat de Evenimentul Zilei in pagina electronica.

Potrivit legistilor, femeia avea, la momentul comiterii accidentului, unu la mie alcool in sange, insa nu femeia este cea acuzata, ci politistii, pentru ca nu i-au asigurat protectie magistratului in fata ziaristilor insistenti.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a hotarat pe 4 decembrie 2007 neinceperea urmaririi penale fata de trei politisti: subinspectorul Marius Marin, agentul-sef Sorin Mutu si agentul Alexandru Mihai Simion.

Capetele de acuzare ce le fusesera prezentate acestora sunt demne de un film plin de suspans: au acuzat-o pe judecatoarea Mariana Turcu ca a condus autoturismul sub influenta bauturilor alcoolice, au impiedicat-o sa vorbeasca, au jignit-o, au bruscat-o si agresat-o fizic, au incercat sa o supuna testarii cu etilotestul - in conditiile in care nu era in trafic -, au audiat-o si retinut-o ilegal si nu i-au asigurat protectia imaginii in fata ziaristilor.

"Aceste fapte sunt mult mai grave, in conditiile in care s-au realizat in prezenta sotului si a fiicei acesteia. Minora de numai 6 ani a suferit o trauma psihica, ale carei consecinte au durat mai mult timp", se mai arata in petitia formulata de Elena Turcu.

Elena Turcu a cerut la Inalta Curte de Casatie si Justitie rejudecarea procesului dupa ce magistratii ploiesteni au dispus neinceperea urmaririi penale in acest caz. De aici, traseul a devenit simplu: judecatorii bucuresteni au hotarat, la inceputul anului, ca acest caz sa se rejudece la Curtea de Apel Pitesti. Si, ca totul sa fie complet, instanta pitesteana a absolvito de vina pe Elena Turcu si a admis, pe 17 mai, plangerea penala formulata de aceasta impotriva politistilor.

Asa se face ca, din postura celor care intocmesc un dosar penal, cei trei politisti vor trebui sa se prezinte, pe 1 iulie 2008, in fata instantei, in calitate de inculpati.

Presedintele completului de judecata desemnat in acest caz este Marius Andreescu, magistrat care are o reputatie foarte buna in Pitesti. Ciudat este faptul ca avocatul Elenei Turcu este Florin Sorescu - persoana cu mare trecere pe la unii dintre magistratii pitesteni, dupa cum il descriu apropiatii - devenit celebru ca aparator al politistului Cristian Cioaca.

"Apreciind situatia de fapt in raport cu probele administrate (...), infractiunile reclamate nu exista. Intimatii (cei trei politisti n.r.) si-au exercitat in mod corespunzator atributiile de serviciu", spune judecatoarea Elena Turcu.

In plus, in motivatia procurorilor se precizeaza ca politistii nu puteau incheia acte cu privire la refuzul petitionarei de a se supune testului cu etilotestul - asa cum magistratul pretinde - deoarece nu a existat un refuz explicit al acesteia.

Mai mult, pretinsa agresiune a judecatoarei Elena Turcu este pusa de magistratii ploiesteni chiar pe seama comportamentului acesteia: "Folosirea fortei a fost determinata de comportamentul persoanei vatamate, care pe parcursul a doua ore a amanat efectuarea testelor. Leziunile descrise in certificatul medico-legal sunt inerente procesului de imobilizare, care in situatia de fata a fost necesar".

Cu alte cuvinte, potrivit magistratilor Curtii de Apel Ploiesti, actiunile politistilor din acea zi sunt unele perfect normale, care nu depasesc cu nimic cadrul legislativ.

10/00 este nivelul de alcool in sange stabilit de medicii legisti in cazul magistratului Elena Turcu

Avocatul lui Cristian Cioaca si acum al Elenei Turcu, Florentin Sorescu, spune ca judecatoarea Elena Turcu, clienta sa, nu era bauta. "Este foarte bolnava si merge zilnic pentru tratament la un spital din Capitala. Sufera de o boala incurabila, iar tratamentul aplicat da inrosirea fetei (...) Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca probele de sange i-au fost recoltate necorespunzator, intr-un recipient care nu corespunde standardelor, ridicat si bagat in buzunar de unul dintre politisti, care a plecat cu el", a precizat Sorescu.

Conform acestuia, faptul ca magistratul a fost agresat de politisti in momentul retinerii este incontestabil. "Putea sa aiba si 3 la mie alcool in sange. Avea echimoze care atesta faptul ca a fost agresata. De altfel, chiar si procurorii au recunoscut asta in rezolutia de neincepere a urmaririi penale impotriva politistilor", a conchis acesta.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#analize, #politisti, #fiola, #beata, #Florentin Dorescu, #Elena Turcu, #judecatoare , #ancheta