Tismaneanu: Nu am luat locul lui Marius Oprea

Duminica, 07 Martie 2010, ora 12:45
2136 citiri
Tismaneanu: Nu am luat locul lui Marius Oprea

Vladimir Tismaneanu nu intentioneaza sa revina in tara si sa coordoneze activitatea de zi cu zi a Institului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER), in conducerea caruia a fost numit printr-o hotarare a Guvernului Boc, a recunoscut autorul raportului de condamnare a comunismului.

"Apropo de unele speculatii, nu am luat locul domnului Marius Oprea. Este o viziune conspirationista total falsa. Nu intentionez sa revin in tara, sa ma stabilesc la Bucuresti si sa conduc activitatea de zi cu zi a acestei institutii. Sunt profesor la Maryland, am familie aici la Washington, ne simtim minunat.

Dar voi coordona - repet, neremunerat - activitatile de cercetare prin racordarea la marile tematici analizate de insitute similare la Praga, Varsovia, in tarile baltice, in Germania", a precizat Tismaneanu intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Potrivit Hotararii de Guvern din 23 februarie, acesta va coordona activitatea noului Consiliu Stiintific, pozitie neremunerata. Conducerea executiva va fi asigurata de Ioan Stanomir, presedintele executiv, de Mihail Neamtu, director stiintific, si de sefii de departamente din institut.

In ceea ce-l priveste pe Marius Oprea, fostul sef al IICCMER, Tismaneanu nu stie daca va ramane in Institut ca cercetator.

"Nu stiu ce va decide conducerea executiva a IICCMER in privinta prezentei domnului Oprea pe post de cercetator. Nu sunt la curent cu vreo cerere a domniei sale in sensul de care vorbiti. Conducerea executiva este cea care va decide, iar eu, daca mi se va cere opinia, voi sustine pozitia respectiva. Domnul Oprea poate, evident, sa se adreseze cu un proiect, IICCMER este o institutie publica si conducerea poate decide asupra meritelor stiintifice ale proiectului". a compeltat Tismaneanu.

Intrebat de ce a recomandat noului presedintelui executiv al IICCMER sa efectueze un control al gestiunii din perioada Marius Oprea, prin implicarea Curtii de Conturi, Tismaneanu a precizat ca nu suspecteaza niciun fel de "gauri" in bugetul IICCR, ci doar a cerut un lucru normal in astfel de situatii.

"Nu suspectez nimic, am recomandat un lucru absolut normal atunci cand se petrece predarea si preluarea gestiunii unei conduceri institutionale. Oricine a studiat putin management stie ca nu poti porni la drum fara sa stii care este situatia financiara exacta, ce cheltuieli sunt angajate, ce resurse sunt disponibile. Dar va incredintez ca toate informatiile relevante pe care le vom obtine vor fi facute publice", a mai declarat acesta pentru publicatia centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Vladimir Tismaneanu, #conducere IICCMER, #Investigarea Crimelor Comunismului, #Marius Oprea , #frauda