Ce cred Iliescu, Voinea si Maries despre declasificarea dosarelor Revolutiei

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 17:04
4995 citiri
Ce cred Iliescu, Voinea si Maries despre declasificarea dosarelor Revolutiei

Guvernul a hotarat declasificarea ultimelor documente din dosarul Revolutiei din decembrie 1989, care aveau calificativul secrete de stat, secret si strict secret. Bineinteles ca decizia a starnit numeroase reactii.

Astfel, pe de o parte revolutionarii saluta initiativa Guvernului considerand ca reprezinta un pas inainte in aflarea adevarului cu ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989.

De partea cealalta, Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, spune ca nu intelege de ce Guvernul a luat aceasta decizie, pentru ca, afirma el, cei interesati in cercetarea Revolutiei au avut si inainte acces la toate documentele.

Ion Iliescu: Maries este un impostor si un infractor

"Eu nu cred ca cei care cercetau evenimentele ca atare au avut dificultati de acces la documentele necesare. A fost comisia senatoriala care a putut apela la orice si la oameni si la documente de la Armata si de la toate institutiile. Si procuratura cand a avut nevoie sa faca anchete a avut acces", a declarat Ion Iliescu pentru Ziare.com.

Mai mult, fostul presedinte il acuza pe presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, ca este un impostor si un infractor.

"Maries este un impostor, un infractor el insusi, vorbeste in numele revolutionarilor fara sa aiba calitatea de revolutionar, conduce o Asocietie din care nu face parte. Ea a fost constituita de cei care au fost in noaptea de 21 decembrie pe baricade, iar el nu a fost acolo. Este un impostor care isi face din toata aceasta actiune o platforma proprie. Nici nu stiu de cine este finantat in tot ceea ce face.

Este un tip obscur si suspect si este pacat ca este luat in seama. El ar trebui ignorat de institutii pentru ca nu are niciun fel de calitate sa vorbeasca nici in numele revolutiei, nici in numele revolutionarilor, nici in numele Asociatiei de revolutionari pentru ca nu are niciun fel de calitate. Si vad ca toti stau si il asculta in loc sa ii inchida toate usile in nas pentru ca este un impostor", a mai spus Ion Iliescu.

In opinia fostului presedinte, decizia Guvernului de a declasifica dosarele revolutiei reprezinta o diversiune menita sa distraga atentia de la problemele cu care se confrunta societattea.

"Cred ca nu este altceva decat o diversiune pentru ca sunt mult mai presante problemele oamenilor si astfel Guvernul a vrut sa faca o diversiune", a conchis Ion Iliescu.

Si fostul director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, istoricul Marius Oprea, critica masura anuntata de premierul Emil Boc privind declasificarea dosarelor Revolutiei, sustinand ca aceasta este una strict politica si, oricum, tardiva.

"Nu am nicio indoiala ca si aceasta masura este una strict politica, o perdea de fum. Se declasifica acum cand din punct de vedere penal nu se mai poate face nimic impotriva celor vinovati", a declarat Marius Oprea, marti, la Realitatea FM.

Maries: Vrem documentele pentru a ne putea apara la CEDO

In schimb, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, saluta decizia Guvernului si afirma ca a vrut aceste documente pentru a se putea apara la CEDO, in dosarul pe care revolutionarii l-au deschis impotriva statului roman.

"Noi doar vrem sa avem aceste documente pentru a putea proba crima din decembrie, pentru a ne putea apara la CEDO, in dosarul pe care l-am deschis impotriva statului roman si, bineinteles, pentru a nu disparea aceste documente, a fost principalul obiectiv pentru a nu disparea aceste documente din dosar", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, la Radio Romania Actualitati.

Teodor Maries a solicitat declasificarea acestor dosare in nenumarate randuri si a dat statul in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru tergiversarea solutionarii dosarului Revolutiei.

El face greva foamei de aproape doua luni de zile si a declarat ca va inceta aceasta forma radicala de protest doar atunci cand dosarele vor intra pe poarta Asociatiei 21 Decembrie.

Declasificarea actelor din dosarul Revolutiei a inceput la cererea Parchetului General, in urma demersurilor facute de Asociatia 21 Decemrbie 1989.

Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Razvan Horatiu Radu, a spus ca Executivul si-a facut apararile la CEDO in dosarul Revolutiei, acum asteapta punctul de vedere al Asociatiei 21 Decembrie, care a cerut mai multe termene.

Razvan Horatiu Radu a tinut insa sa precizeze ca aceasta cauza, care se afla pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului, "nu vine sa solutioneze nici adevarul despre Revolutie, nu vine sa ne lamureasca nici cu privire la care au fost teoristii din zilele respective, daca ei au existat sau nu. Nu, cauza de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului se refera doar la modul cum autoritatile interne au anchetat evenimentele din perioada respectiva, mai ales cele la care se refera reclamantii din dosarele care sunt pe rol".

Voinea: Documentele declasificate vor lamuri implicarea lui Iliescu la Revolutie

Si generalul Dan Voinea, procurorul care s-a ocupat timp de multi ani de dosarele Revolutiei, este multumit de hotararea luata de Executiv de a declasifica dosarele Revolutiei.

El spune ca astfel vor putea fi elucidate multe mistere ale acestui eveniment iar victimelor li se va face dreptate.

"Documentele declasificate sunt probe importante pentru a stabili cu certitudine ce forte au fost implicate in decembrie 1989 impotriva manifestantilor anticomunisti. Sunt probele scrise, care emana de la institutiile statului implicate in aceasta represiune. Ele erau foarte necesare. Este meritul actualei guvernari ca a decis declasificarea lor pentru a stabili o data pentru totdeauna adevarul", a declarat Voinea intr-o interventie la Realitatea FM.

Potrivit generalului, in aceste jurnale de lupta declasificate marti "scrie foarte clar cine a dat ordinul, cine l-a primit, unde au fost dislocate fortele de represiune" iar aceste informatii vor fi folosite pentru a se identifica cei raspunzatori.

"Ele au fost tinute secrete pentru ca o buna parte din cei implicati in represiune au facut parte din structurile de putere post-decembriste si nu au avut niciun interes ca sa desecretizeze aceste documente. Vor fi afectati in masura in care vor fi trasi la raspundere penala. (...)Probabil ca aceste documente vor aduce lamuriri cu privire la gradul de implicare a domnului Iliescu (...) desi ordinele se dau pe linie militara, nu civila. O sa vedem cine a dat ordin, in numele cui, cine le-a primit? Pe linie militara trebuie judecate in primul rand", a mai explicat Dan Voinea.

Guvernul a declasificat ultimele secrete din dosarul Revolutiei

Guvernul a adoptat marti hotararea prin care ultimele documente secrete din dosarul Revolutiei din decembrie 1989 au fost declasificate, a anuntat premierul Emil Boc.

"Am declasificat documentele din dosarul Revolutiei care aveau calificativul secrete de stat, secret si strict secret si din acest moment, datorita faptului ca nu mai pot prejudicia apararea nationala", a declarat premierul Emil Boc.

El a adaugat ca aceste informatii vor putea fi accesate de catre persoanele interesate, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#declasificare dosare Revolutie, #Guvern dosare revolutie Iliescu , #frauda