Oprea: Guvernul nu isi poate asuma riscul ca Maries sa moara

Sambata, 13 Martie 2010, ora 16:01
3603 citiri
Oprea: Guvernul nu isi poate asuma riscul ca Maries sa moara
Foto: inpolitics.ro

Marius Oprea, fostul presedinte al IICCR, considera ca dosarul Revolutiei a fost desecretizat de Guvern pentru ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, sa renunte la greva foamei, si a apreciat ca reprezentantii Executivului nu-si pot asuma riscul ca acesta sa moara.

"Cred ca este vorba despre incercarea de a-l determina pe domnul Maries sa renunte la greva foamei. Nu isi pot asuma ca acesta sa moara din cauza lor", a declarat Oprea pentru NewsIn. Istoricul a spus ca, pe de alta parte, Guvernul nu face altceva decat sa puna in aplicare "cu foarte mare intarziere" o decizie a CEDO, dar transforma acest demers intr-o "victorie personala".

Acesta a apreciat ca, desi au fost desecretizate informatii din dosarul Revolutiei, persoanele vinovate nu mai pot fi aduse in fata justitiei pentru ca se apropie termenul de prescriere a faptelor. "De ce nu a facut domnul Traian Basescu acest demers in prima zi a mandatului sau?", s-a intrebat el.

Istoricul a mai spus ca nu intelege care a fost temeiul legal in baza caruia Guvernul a desecretizat documente militare, avand in vedere ca acesta este atributul CSAT. "Acest lucru depaseste limitele legale ale premierului Emil Boc", a spus Oprea.

Guvernul a decis declasificarea unor date din dosarul Revolutiei de la 1989 - aproape 9000 de file cu informatii care aveau calificativul "secret de stat", "strict secret" si "secret", emise de Ministerul Apararii.

Declasificarea actelor din dosarul Revolutiei a inceput la cererea Parchetului General, in urma demersurilor facute de Asociatia 21 Decembrie, care a intentat un proces la CEDO statului roman, pentru nesolutionarea dosarului.

Presedintele acestei Asociatii, Teodor Maries, se afla in greva foamei din 12 ianuarie, dupa ce Parchetul General nu i-ar fi raspuns la solicitarea de a primi documentele clasificate ale STS si MApN aflate la dosarul Revolutiei.

Teodor Maries a mai fost in greva foamei anul trecut, timp de doua luni si jumatate, pe motiv ca nu i s-a permis sa fotocopieze toate actele din dosarul Revolutiei, inclusiv documente clasificate. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie a ajuns chiar la spital in timpul grevei, avand probleme cu stomacul si cu respiratia. Maries a renuntat atunci la greva dupa ce o parte din documentele solicitate i-au fost predate.

Accesul la dosarul Revolutiei a starnit controverse, dupa ce revolutionari condusi de Maries au organizat proteste atat la Parchetul General, cat si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde Asociatia 21 Decembrie a dat in judecata statul roman pentru tergiversarea solutionarii dosarului Revolutiei.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Marius Oprea dosar revolutie, #Maries greva foamei, #dosar revolutie desecretizat , #frauda