Arhitectul lui Ceausescu: Basescu e un dictator, dar unul onest

Marti, 23 Martie 2010, ora 23:32
8513 citiri
Arhitectul lui Ceausescu: Basescu e un dictator, dar unul onest

Arhitectul fostului dictator Nicolae Ceausescu, Camil Roguski, in varsta acum de 85 de ani, spune ca actualul sef al statului Traian Basescu este si el "un dictator, dar unul onest" si ca poate exact de asta are nevoie Romania pentru a ajunge pe fagasul normal.

"Romania e ca o caruta in care stau prosti si destepti, lenesi si vrednici laolalta, si in care boii trag unul hais, altul cea. Ca sa mearga in aceeasi directie e nevoie ca o mana ferma sa tina biciul, iar o parte a alora din caruta sa se dea jos si sa puna umarul la impins, altfel nu o scoatem la capat", a declarat Roguski, pentru InPolitics.

El povesteste, insa, ca fostul presedinte al Frantei, Charles de Gaulle, a prorocit, in urma cu urma cu peste 40 de ani, ca Romania nu va iesi la lumina decat sub conducerea unui dictator onest, un astfel de om fiind chiar actualul sef al statului, Traian Basescu.

"In 1968, cand ne-a vizitat tara Charles de Gaulle, presedintele Frantei, eu am avut sarcina sa ii aranjez unde sa doarma, la palatul din Sinaia, unde a trebuit sa demontez tabliile de la pat, pentru ca era foarte inalt si nu incapea. Din cauza revoltelor studentesti de la Paris, vizita lui a fost decalata cu doua zile.

La plecare, pe peronul garii, ne-a adunat in jurul lui pe vreo cativa dintre cei care fusesem direct implicati in organizarea sederii lui, si ne-a spus: 'Aveti o tara frumoasa, dar sa stiti ca, la fel ca toate tarile latine, nu va iesi la lumina decat printr-o dictatura onesta' ", a povestit arhitectul.

Roguski e convins ca Basescu este un asemenea dictator "onest", mai ales ca "are formatiune militara, si oameni de acest tip au, prin constructie, o aplecare spre disciplina forte, spre rigoare ca zona, spre masuri ferme ... poate nu e rau ca e asa".

Daca asemanarile cu Nicolae Ceausescu se opresc aici, Basescu are in comun anumite lucruri si cu Elena Ceausescu.

"In schimb, cred ca Basescu e la fel de slobod la gura pe cat era Elena Ceuasescu ... Putini stiu ca tovarasa academician injura mai rau ca un birjar cand era intre apropiati, preferata ei era 'du-te-n p.... ma-tii', dar si altele, inca si mai grozave. Eu am fost printre putinii din preajma ei care a scapat neinjurat, desi mi-a facut destule nefacute la viata ei.

Odata mi-a reprosat pana si faptul ca sunt prune pe jos in jurul palatului Snagov, in timp ce romanii de rand nu au prune. M-a salvat Ceausescu, a iesit si a tipat la ea sa ma lase in pace, iar eu sa plec. Am plecat, dar, de frica, am stat pana seara la portile palatului, sa nu se razgandeasca si sa strige inapoi dupa mine", a mai povestit arhitectul lui Ceausescu.

Camil Roguski, de profesie arhitect, s-a nascut la 15 martie 1925, in Bucuresti. Dupa incheierea studiilor la Institutul de Arhitectura din Capitala (1948), intr-o cariera intinsa pe mai bine de o jumatate de secol, a fost, printre altele, arhitect in cadrul MAE, sef-serviciu tehnic la Uniunea Arhitectilor, profesor la Scoala Tehnica de Arhitectura, arhitect la Institutul de Proiectari "Carpati" si director al Unitatii de intretinere si decorare a palatelor din cadrul Oficiului Economic "Carpati".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Camil Roguski Basescu dictator, #Traian Basescu dictator onest, #Traian Basescu Elena Ceausescu , #Elena Basescu