Tismaneanu despre legea lustratiei: Vor cadea mastile

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 12:16
6665 citiri
Tismaneanu despre legea lustratiei: Vor cadea mastile
Foto: victor-roncea.blogspot.com

Presedintele IICCR, Vladimir Tismaneanu, atrage atentia asupra momentului istoric petrecut marti in Parlament, cand s-a hotarat adoptarea Legii Lustratiei chiar si la doua decenii de la caderea comunismului, si ii da o replica dura fostului presedinte Ion Iliescu, pe care il acuza de "practici bolsevice".

"Exista momente in istorie cand timpul se accelereaza. Este ceea ce se petrece acum in Romania. Dupa ani de zile de torpoare, de boicotare, sabotare si sfidare a revendicarilor legitime ale societatii civile, ale fortelor anti-totalitare, iata ca mobilizarea civic-democratica da, in fine, roade", scrie Vladimir Tismaneanu pe blog, semnaland acordul istoric semnat marti de reprezentantii partidelor parlamentare, cu exceptia PSD, si cei ai organizatiilor societatii civile.

Istoricul apreciaza ca decizia ca Legea Lustratiei sa fie, in sfarsit, adoptata pana pe 20 mai in Parlament prin vot deschis, la vedere, si in transmisiune directa la Televiziunea Publica, va da prilejul unor "angajamente cruciale pentru viitorul democratiei romanesti".

Vladimir Tismaneanu ironizeaza atitudinea presedintelui PSD, Victor Ponta, care pare "a se distra pe seama acestor lucruri", afisand "o suverana, ironica detasare", care "nu probeaza nici empatie pentru victimele comunismului, nici intelepciune strategica".

Nu este o damnatiune pentru vesnicie

In acelasi timp, reputatul istoric si totodata presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru condamnarea comunismului, il contrazice pe Ion Iliescu, cel care a declarat ca ar fi vorba de o "lege de tip ceausist".

Iliescu: Legea Lustratiei, astazi, este intr-adevar o lege de tip ceausist

"Ca deputat pe vremuri in ceea ce se numea Marea Adunare Nationala, Ion Iliescu ar putea sa fie putin mai precaut cu asemenea penibile analogii. Lustratia nu pedepseste penal pe nimeni, ci, in concordanta cu Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara din martie 1990, pur si simplu impune fostilor activisti platiti ai PCR si securistilor sa faca un pas inapoi, sa renunte la a mai ocupa functii publice un numar limitat de ani. Nu este o damnatiune pentru vesnicie", ii explica istoricul lui Ion Iliescu.

Cat priveste jignirile aduse de Ion Iliescu presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, "ele tin de recuzita propagandistica specifica practicilor bolsevice".

Iliescu: Nu stiu cum mama dracului a ajuns Maries presedinte al Asociatiei

"Ion Iliescu se dovedeste un ostatec definitiv si iremediabil al formei mentale comuniste. Votarea Legii Lustratiei va fi o incercare revelatoare pentru clasa politica din Romania la doua decenii de la prabusirea oficiala a regimului comunist. Vor cadea mastile. A sosit momentul ca statul de drept sa aseze lucrurile in matca lor fireasca", apreciaza Vladimir Tismaneanu.

Cei care au crezut ca pot fereca si batjocori la nasfarsit adevarul s-au inselat

Istoricul atrage atentia si asupra faptului ca partidele politice vor trebui sa se pozitioneze public fata de Legea Lustratiei si acest lucru va fi mai mult decat edificator in ochii opiniei publice.

"Fortele politice democratice au acum prilejul sa-si afirme deschis valorile. Testul va veni curand. Se vor desparti, limpede si categoric, apele. A sosit ceasul claritatii morale. Cred ca ne apropiem de clipa in care va iesi la iveala adevarul despre Revolutie, despre mineriade, despre rolul liderilor din epoca ai FSN(...)Cei care au crezut ca pot fereca si batjocori la nasfarsit adevarul s-au inselat", considera Vladimir Tismaneanu, exprimandu-si totodata deschis admiratia pentru lupta dusa de Teodor Maries, incheiata, din cate se pare, cu o victorie.

In sfarsit, va fi adoptata Legea Lustratiei, prin vot deschis, nominal, in direct la Televiziunea Publica

Conform comunicatului de presa al Asociatiei 21 Decembrie 1989, pe 30 martie 2010 a avut loc la Palatul Parlamentului intalnirea dintre presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase si reprezentantii societatii civile Florian Mihalcea - presedintele Societatii Timisoara, Daniel Vighi - vicepresedinte, Sorin Iliesiu, Valeriu Stoica si Viorel Oancea (initiator al legii lustratiei) - membri ai Societatii Timisoara si Teodor Maries - presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, intalnire ceruta recent la Timisoara cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara care cerea prin punctul 8 adoptarea lustratiei anticomuniste.

La intrevedere au mai participat deputatul PNL Eugen Nicolaescu - initiator al legii lustratiei, si deputatii PD-L Daniel Buda, Marius Dugulescu si Florin Postolachi.

"Astfel, s-a decis supunerea la vot deschis (nesecret, cu apel nominal) a Legii lustratiei astfel incat poporul roman sa stie clar cine ar putea fi impotriva indepartarii din inaltele institutii ale statului a fostilor activisti comunisti si securisti responsabili direct sau indirect de infaptuirea crimelor si faradelelgilor comuniste condamnate de seful statului roman. Stabilirea datei de 20 Mai 2010 ca data limita la care va fi votata legea lustratiei (mentionam ca la 20 mai 2010 se implinesc 20 de ani de la alegerile fraudate moral de cei care au deturnat revolutia antocomunista prin genocidul neocomunist din 22-28 decembrie 1989)", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Presedintele Camerei Deputatilor a fost de acord cu solicitarea de a invita posturile de radio si de televiziune sa transmita in direct si integral sedinta Camerei Deputatilor in care va fi votata deschis (nesecret, cu apel nominal) legea lustratiei, intrucat adoptarea lustratiei anticomuniste va constitui un moment de rascruce in istoria Romaniei postcomuniste.

Liderii PNL Varujan Vosganian si Eugen Nicolaescu, precum si deputatii PD-L Daniel Buda, Marius Dugulescu si Florin Postolachi, au reafirmat azi ca membrii partidelor lor vor vota in unanimitate legea lustratiei.

"Participantii la intalnire au subliniat ca cele convenite garanteaza votarea legii lustratiei de o majoritate parlamentara compatibila cu un stat democratic, care se delimiteaza de responsabilii crimelor si faradelegilor comise in timpul regimului comunist, precum reprimarea si arestarea studentilor antitotalitari in anii 1956, 1957 si 1968, de catre activistul comunist Ion Iliescu care este cercetat penal pentru genocidul din decembrie 1989 conform declaratiei din ianuarie 2010 a Procurorului general al Romaniei", se mai arata in comunicatul Asociatiei 21 Decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Tismaneanu lustratie, #Tismaneanu legea lustratiei Iliescu, #Tismaneanu Crime Comunism , #presedinte