Monica Macovei: Magistratii nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 09:06
2455 citiri
Monica Macovei: Magistratii nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, considera ca magistratii nu respecta legea, intrucat participa la o "greva ilegala" si nu vor sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca si-au acordat abuziv, prin sentinte judecatoresti, sporul de 50%.

Monica Macovei a declarat sambata seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca, desi Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 2009, ca magistratii nu pot ignora abrogarea unei prevederi prin care li se acorda sporul de 50%, totusi procesele privind castigarea sporului continua.

"In 2009, a venit CCR si a zis ca au gresit (...), dar judecatorii ignora o decizie a Curtii", a spus fostul ministru al Justitiei, referindu-se la decizia CCR care a stabilit ca in cazul sporurilor salariale obtinute de magistrati in instanta exista un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, pe de o parte, si Parlamentul si Guvernul, pe de alta parte.

"Nu respecta legea nici cu sporurile, nici cu greva", a spus Macovei, aratand ca magistratii numesc "protest extrem" ceea ce este de fapt "o greva ilegala".

De asemenea, Monica Macovei considera ca magistratii gresesc atunci cand sustin ca sunt o putere in stat. "Magistratii nu sunt puterea, ei trebuie sa exercite puterea, puterea apartine poporului", a spus fostul ministru.

Macovei a mai aratat ca protestul magistratilor este justificat doar de salarii, adaugand ca acestia "au fost si sunt in continuare foarte bine platiti" raportat la salariul mediu din Romania.

Fostul ministru considera ca un magistrat trebuie sa fie bine platit, insa la randul sau sa plateasca atunci cand greseste. "Trebuie sa fie foarte bine platiti, dar cand au gresit, afara", a spus Monica Macovei, care a aratat ca, in opinia sa, ar fi necesara o structura speciala de ancheta care sa se ocupe de coruptia in justitie.

Fostul ministru al Justitiei a criticat structura Consiliului Superior al Magistraturii, aratand ca acesta nu poate fi complet impartial in deciziile pe care trebuie sa le ia cu privire la magistrati in conditiile in care 14 din cei 19 membri sunt alesi de judecatori si procurori.

"Ar trebui sa fie si oameni din afara, sa mai balansam situatia", a spus Macovei, aratand ca CSM a fost "prost construit de la inceput". Fostul ministru a dat exemplu sistemul judiciar din SUA, unde structura similara CSM este format de oameni din afara sistemului, cum sunt si juratii.

"Mi se pare ca am stat destul cu CSM sindicat care nu sanctioneaza oamenii, ca sa nu mai zic de suspiciunile legate de unii membrii ai Consiliului", a mai spus Monica Macovei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Monica Macovei magistrati, #magistrati lege sporuri, #magistrati sporuri greva , #europarlamentar
Comentarii
Poza Radu Nicolae
Radu Nicolae
rank 1
MONICA MACAOVEI CEL MAI ONEST,COMPETENT,MODEST SI ADEVARAT POLITICIAN ROMAN DUPA 89,DAT AFARA DE COALITIA LIBERALO-COMUNISTA!
Poza opus9
opus9
rank 5
M.M. nu minte, nu iarte si nu uita