De ce nu-si denunta magistratii colegii corupti?

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 21:58
2913 citiri
De ce nu-si denunta magistratii colegii corupti?

Magistratii nu-si denunta colegii corupti pentru ca, probabil, nu au incredere in sistemul judiciar, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca la DNA nu exista niciun denunt facut de un procuror sau un judecator impotriva unui coleg care a savarsit o fapta de coruptie, a declarat luni seful DNA, Daniel Morar.

Potrivit lui Daniel Morar, magistratii refuza sa-si denunte colegii care au savarsit o fapta de coruptie considerand ca "e ceva urat" si nu vor nici macar sa fie martori in dosarele de coruptie ale acestora.

"Magistratii refuza sa dea declaratii ca martori in dosarele colegilor, chiar daca le pui probele in fata si le arati ca stiau dinainte ca acel coleg a savarsit o fapta de coruptie", a precizat seful DNA, Daniel Morar, luni, la prezentarea raportului "Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania", realizat de Initiativa pentru o Justitie Curata.

"Totodata, avem din ce in ce mai putine denunturi", a adaugat procurorul sef al DNA, care a spus ca acest lucru este explicabil prin faptul ca oamenii nu fac denunturi decat daca au un interes, nu pentru ca ar fi determinati de constiinta.

Daniel Morar considera ca pedepsele pentru coruptia din sistemul judiciar ar trebui sa fie mari si ca magistratii ar trebui sa intre in inchisoare, daca iau mita.

Politistii au inceput sa-si denunte colegii

La randul sau, presedintele Societatii pentru Justitie, judecatorul Cristi Danilet, cel care a realizat raportul, a spus ca "intr-adevar, nu exista niciun caz de judecator sau procuror care sa-si fi denuntat colegii, insa politistii au inceput sa faca astfel de lucruri in ultimul timp, asta rezulta din analiza noastra".

Potrivit datelor din raport, in 2005 au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie doi procurori si un magistrat asistent, in anul 2007 trei judecatori, in 2008 un judecator, doi procurori si un grefier, iar in anul 2009 un procuror.

"Cu exceptia CSM, care a furnizat aceste date numai pentru ultimii trei ani, nici Ministerul Justitiei, nici Ministerul Public nu detin statistici cu privire la categoriile de persoane din sistemul juridic condamnate pentru coruptie, fiind evident ca nu au avut vreo intentie de preocupare pentru o strategie anticoruptie in acest sistem", se arata in raport.

In perioada 2005-2008 au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie 26 de magistrati, majoritatea proceselor fiind inca pe rolul instantelor.

Raportul "Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania" se bazeaza atat pe studiile si sondajele despre coruptie din prisma experientei si perceptiei populatiei si a personalului juridic, cat si pe date oficiale privind dosarele penale si disciplinare instrumentate pentru personalul judiciar.

Lucrarea a fost coordonata de judecatorul Cristi Danilet, presedintele Societatii pentru Justitie si face parte dintr-o cercetare mai ampla asupra coruptiei din sistemul juridic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#denunturi magistrati corupt, #Daniel Morar magistrati corupti, #vulnerabilitati sistem juridic , #magistrati