Basescu dupa intalnirea cu Biden: Securitatea si pacea nu sunt gratis, ele costa

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 12:28
14866 citiri
Basescu dupa intalnirea cu Biden: Securitatea si pacea nu sunt gratis, ele costa
Foto: Antena 3

Securitatea in interiorul Aliantei Nord-Atlantice (NATO) este una indivizibila, dar securitatea si pacea nu sunt gratis, ele costa, a subliniat presedintele Traian Basescu, joi, in cadrul unei conferinte de presa comune cu vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden.

"Este prima vizita la nivel inalt de la instalarea la Casa Alba a noii administratii. Relatiile romano-americane se consolideaza si in momentul de fata. Din punctul nostru de vedere, nimic nu s-a schimbat in relatiile bilaterale.

Impartasim punctul de vedere al SUA ca securitatea in interiorul NATO este indivizibila, dar pacea si securitatea nu sunt gratis, ele costa", a punctat seful statului roman, sugerand vietile soldatilor romani morti in teatrele de operatiune din Irak si din Afganistan.

Tot pe aceasta tema, Basescu a tinut sa mentioneze ca militarii romani sunt singurii care au in subordine militari americani, "lucru care demonstreaza nivelul relatiilor dintre Romania si SUA".

Traian Basescu a trecut in revista si care au fost principalele subiecte de discutie atinse pe durata intalnirii de joi. Dupa aproximativ o ora si 40 de minute de discutii cu mana dreapta a presedintelui Barack Obama, in contextul in care scutul american antiracheta va fi consolidat in Romania prin construirea unei noi baze americane pe teritoriul tarii noastre, Traian Basescu a profitat de vizita lui Joe Biden pentru a aduce in discutie si situatia Republicii Moldova.

Noua administratie de la Chisinau nu a fost, insa, singura tema de discutie dintre cei doi lideri, ci si situatia economica, securitatea energetica, Pakistan si Afganistan: "Am constat necesitatea consolidarii parteneriatului strategic romano-american, care este in dublu sens, atat in avantajul SUA, cat si al Romaniei. Am facut apel la sprijin pentru guvernul nou format din Moldova, sprijin politic si sprijin economic. Am discutat despre cresterea investitiilor americane din Romania.

Am discutat despre securitatea energetica. Am stabilit ca terminalul de gaze lichefiate de la Constanta ramane un proiect comun romano-american. Am discutat ca fiind o prioritate proiectul P8 care vizeaza conducta Constanta - Trieste. Nu in ultimul rand, am concluzionat ca sunt necesare relatii pragmatice cu Rusia si cu Turcia".

Joe Biden a ajuns joi, in jurul orei 10,00, la Palatul Cotroceni, unde s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu.

Aflat in Romania de miercuri seara, vicepresedintele american mai are programate intalniri cu premierul in exercitiu, Emil Boc, precum si cu liderii PDS Mircea Geoana si PNL, Crin Antonescu.

Responsabilul american a ajuns in tara noastra dupa o vizita efectuata in Polonia, in cadrul primei etape a unui turneu pe care il efectueaza in Europa Centrala. Joe Biden face vizite in Romania, Cehia si Polonia, la scurt timp dupa ce Statele Unite au renuntat la amplasarea unui scut antiracheta pe teritoriile ceh si polonez.

Dupa cum se arata intr-un comunicat recent al Casei Albe, responsabilul american va evoca, in cadrul intalnirii cu liderii acestor tari, imbunatatirea relatiilor comerciale, a investitiilor, consolidarea democratiei si subiecte de securitate comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Biden vizita, #Biden vizita Romania conferinta presa Basescu , #presedinte