100.000 de turci au iesit pe strazi, impotriva valului islamic

Sambata, 09 Februarie 2008, ora 15:00
1451 citiri
100.000 de turci au iesit pe strazi, impotriva valului islamic

Peste 100.000 de manifestanti s-au adunat sambata la Ankara pentru a protesta impotriva autorizarii valului islamic in universitati, in aceeasi zi in care Parlamentul a adoptat in a doua lectura modificarile constitutionale in acest sens, transmite AFP.

Manifestantii s-au adunat la apelul a circa 70 de organizatii neguvernamentale si sindicate, pentru a protesta fata de aceasta revizuire a Constitutiei care submineaza, potrivit lor, fundamamentele statului laic fondat in urma cu 84 de ani de Attaturk.

"Turcia este si va ramane laica", scandeaza protestatarii, care au drapele turce si portrete ale lui Attaturk. Ei s-au adunat intr-o piata din centrul orasului, in momentul in care Parlamentul turc vota un amendament constitutional in virtutea caruia "nimeni nu poate fi privat de dreptul la educatie superioara".

Un oficial din politie a evaluat la mai putin de 100.000 numarul manifestantilor.

O manifestatie precedenta din 2 februarie a strans peste 125.000 de persoane pentru a protesta fata de aceasta reforma, prezentata de guvernul turc ca fiind necesara pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Legalizarea valului in universitati, la aproape 30 de ani de cand a fost interzis, este combatuta ferm de aparatorii fundamentelor laice ale acestei tari, musulmana in proportie de 99%.

Subiectul suscita tensiuni aprinse intre cei care considera ca interzicerea valului in universitate este o incalcare a libertatilor individuale si cei care se tem ca autorizarea sa va submina fundamentele sistemului laic si va antrena legalizarea valului si in alte spatii publice - administratie si scoli. Prolaicii se tem de asemenea ca ridicarea interdictiei va spori presiunea sociala asupra tinerelor pentru a purta valul.

Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formatiune de opozitie, care considera ca aceasta modificare constitutionala un pas spre un regim islamic, a anuntat ca va contesta masura la Curtea Constitutionala.

Avertismentele din partea mediilor foarte atasate de aplicarea stricta a preceptelor laice au devenit din ce in ce mai frecvente, dar armata, care se considera garantul sistemului laic, a ales sa ramana departe de dezbatere.

Sotiile si fiicele premierului Recep Tayyip Erdogan si presedintelui Gul poarta valul. Sotia lui Gul s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in 1998, dupa ce i s-a interzis accesul in universitate, dar si-a retras plangerea.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#miting, #ankara, #val , #stiri externe