The Times: Casatoria intre verii primari musulmani, un pericol pentru Regat

Luni, 11 Februarie 2008, ora 08:29
5099 citiri
The Times: Casatoria intre verii primari musulmani, un pericol pentru Regat

Un ministru britanic avertizeaza ca imigrantii musulmani au tendinta sa se casatoreasca intre ei, ceea ce poate duce la nasterea unor copii cu malformatii genetice. Declaratia lui Phil Woolas, ministru al mediului, vine pe fondul unei serioase dezbateri pe tema comunitatii musulmane din Marea Britanie. Ministrul declara ca in prezent se practica uniunile aranjate intre veri primari, iar atunci cand ai un copil cu varul tau, pot aparea probleme genetice.

Ministrul, ale carui opinii sunt sustinute de experti medicali, noteaza The Times, a declarat ca problema casatoriilor intre veri primari trebuie discutata serios. Woolas, fost responsabil pentru relatiile intre rase, a subliniat ca practica nu se extinde la intreaga comunitate musulmana, dar este intalnita frecvent la familiile originare din Pakistanul rural.

Responsabilul a stabilit ca jumatate dintre casatoriile inregistrate in aceste comunitati, se estimeaza ca implica veri primari. Studii medicale au indicat ca pakistanezii britanici sunt responsabili de 3% din nasteri, in Marea Britanie, intre ei si copii cu posibile probleme genetice. Phil Woolas a mai avertizat si ca femeile musulmane care poarta esarfe, ar putea provoca teama si resentimente in Marea Britanie.

O alta problema, noteaza The Times, este numarul mare de copii proveniti din comunitatile musulmane, care au legatura cu cultura medievala de a pastra bogatia in familie. Daca mergi intr-o sectie pediatrica din Bradford sau Keighley, vei descoperi ca peste jumatate dintre copii provin din comunitatea asiatica. Iar cand constati ca asiaticii reprezinta doar 20%-30% din populatie, vezi clar ca sunt suprareprezentati, a avertizat responsabilul britanic. Parintii au fost avertizati ca nu ar trebui sa mai aiba copii. Dar cand sotul revine din Pakistan, in cateva luni au din nou un copil, declara Woolas, citat the The Times.

The Guardian: Sarbii avertizeza asupra ciocnirilor in Kosovo

Liderii de la Belgrad avertizeaza asupra unei izbucniri de violenta in Kosovo, in cazul declararii independentei, titreaza The Guardian. Presedintele sarb Boris Tadic a facut un ultim apel la liderii mondiali sa se retraga din planul bine orchestrat de recunoastere a independentei Kosovo fata de Serbia, declaratie asteptata la finele saptamanii care incepe.

Tadic, vazut ca moderat, a avertizat ca asteptata recunoastere, duminica viitoare a Kosovo, de catre peste 100 de state, risca sa reactiveze vechi conflicte in regiune, si sa declanseze altele noi. In opinia presedintelui sarb, citat de The Guardian, singura cale de a evita acest deznodamant nedorit este ajungerea la o solutie negociata, sprijinita de toate partile, si recunoscuta de Consiliul de Securitate ONU.

Alternativa este un pas extrem de periculos in necunoscut, intr-un moment de mari tulburari globale, a declarat Tadic, in cursul Conferintei pentru politici de securitate de la Munchen. Liderul sarb cred ca o recunoastere a independentei Kosovo ar putea conduce la escaladarea multor conflicte deja existente, reactivarea unui mare numar de conflicte inghetate, si aparatia altora noi.

Avertismentele sarbesti survin intr-un moment in care liderii din Kosovo se straduiesc sa tina sub control febra independentei, de teama ca sarbatorirea momentului de catre majoritatea albaneza ar putea provoca ciocniri violente cu sarbii furiosi. Forta de mentinere a pacii in Kosovo, de 17.000 de oameni, impreuna cu alte mii de forte ONU si ale politiei locale, au fost desfasurate, pentru a neutraliza amenintarile cu confruntari armate, si pentru a impiedica gruparile paramilitare din ambele tabere sa se atace intre ele.

In Kosovo insa, chiar exacerbarea masurilor de securitate creste sentimentul de insecuritate al sarbilor. Desi forta internationala de politie este in alerta, sarbii sunt nelinistiti, pentru ca isi amintesc de vremuri rele, cum ar fi ciocnirile etnice din 2004, si seria de atacuri de catre bandele albaneze, care au dus la exodul a mii de sarbi si romi din Kosovo, in 1999, a declarat un expert, citat de The Guardian.

Sunday Telegraph: Student rus, internat la psihiatrie, pentru criticarea puterii

Internarea abuziva in spitale de psihiatrie ruse a devenit o tactica a guvernului pentru intimidarea opozitiei inaintea alegerilor din martie, afirma Sunday Telegraph, care prezinta cazul unui student supus timp de o luna unui tratament psihiatric abuziv. Publicatia prezinta mai multe cazuri ale unor opozanti rusi, ajunsi in spitale psihiatrice. Ultimul caz este al unui student de 20 de ani, care urma sa candideze la alegerile parlamentare din decembrie pe listele partidului de opozitie al lui Garry Kasparov si care a fost retinut inaintea unei demonstratii a opozitiei.

Artem Basirov a fost arestat de ofiteri ai serviciilor secrete, transferat intr-un spital psihiatric de stat si supus unui tratament timp de o luna, afirma Sunday Telegraph. Cazul lui Basirov a fost precedat de cel al Larissei Arap, o ziarista de 49 de ani din Murmansk, retinuta timp de 46 de zile intr-un spital psihiatric din Murmansk, dupa ce a dezvaluit o serie de abuzuri comise asupra copiilor in acelasi spital, si de cel al lui Roman Nikolaiciuc, de 27 de ani, si el sustinator al coalitiei Alta Rusie, condusa de Kasparov.

Folosirea psihiatriei impotriva adversarilor politici nu este o practica noua in Rusia. A fost inaugurata in perioada lui Nikita Hrusciov, iar faptul ca autoritatile ruse recurg din nou la aceste metodele i-a ingrozit pe activistii pentru drepturile omului. Asociatia psihiatrilor independenti inregistreaza anual cate 500 de cazuri de persoane internate fara motive medicale, in unitati psihiatrice. In unele cazuri, noteaza Sunday Telegraph, este vorba despre persoane intrate in conflict cu oameni de afaceri sau politicieni, care mituiesc deseori oficiali din sistemul sanitar pentru a semna documente de internare pentru adversarii lor.

The Washington Times: Super Sambata pentru Obama

Candidatul democrat la prezidentiale, Barack Obama a facut un pas major pentru a reduce avansul rivalei sa Hillary Rodham Clinton, dupa ce a castigat usor intrecerile din Washington, Nebraska si Louisiana, titreaza The Washington Times. Victoriile ii confera un avantaj important pentru bataliile electorale de marti, din Maryland si Virginia. In cursa pentru nominalizare de la republicani, electoratul a refuzat sa mearga alaturi de prezumtivul nominalizat, senatorul John McCain, acordandu-i cel putin o victorie fostului guvernator de Arkansas, Mike Huckabee.

Dupa votul de sambata, Associated Press a calculat ca Hillary Clinton conduce cu doar 57 de delegati, cu 158 de delegati castigati doar sambata noapte. Acum, peste 200 de delegati democrati sunt in asteptare pentru marti, in asa numitele primare Potomac, din Maryland si Virginia, vazute ca un camp de batalie important pentru ambii candidati democrati.

Consilierii lui Clinton anticipeaza ca senatoarea ar putea sa nu castige nici una dintre intrecerile din februarie, dar urmatoarea etapa importanta a cursei spre Casa Alba va fi 4 martie, cand alegatorii din Rhode Island si in special cei din Ohio si Texas vor decide urmatorul mare bloc de delegati, dezvaluie si International Herald Tribune.

Rezultatele, de parte republicana, au furnizat unele surprize, in special cu succesele lui Huckabee in Kansas si Louisiana. Dea ltfel, inainte sa afle rezultatele de sambata, Huckabee a declarat reporterilor ca nu se va retrage din cursa. Huckabee, un pastor devenit guvernator de Arkansas a declarat ca nu a fost foarte bun la matematica, si ... crede inca in miracole.

Atentat la Moscova: Kârgâzstanul le recomandă cetățenilor să evite deplasările în Rusia. Ce se întâmplă cu imigranții ilegali VIDEO
Atentat la Moscova: Kârgâzstanul le recomandă cetățenilor să evite deplasările în Rusia. Ce se întâmplă cu imigranții ilegali VIDEO
Kârgâzstanul le-a recomandat cetăţenilor kârgâzi să evite deplasările nemotivate în Rusia, în urma atentatului de la Moscova, pus pe seama unor migranţi din regiune, transmite miercuri,...
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și...
#casatorie, #Revista, #presei, #strainatate, #times, #musulmani , #stiri externe