Scutul antiracheta din Romania va fi instalat pana in 2015

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 20:58
3260 citiri
Scutul antiracheta din Romania va fi instalat pana in 2015
Foto: U.S. Missile Defense Agency

Scutul antiracheta va fi construit in mai putin de opt ani, dar primele elemente vor fi amplasate in Romania si probabil alte state NATO mai devreme.

John Sitilides, specialist in relatii internationale in cadrul firmei de planificare strategica Trilogy Advisers LLC din Washington a declarat pentru Deutsche Welle ca "flancul sudic al sistemului poate fi dispus mai repede - poate pana in 2015".

George Maior: Radarele scutului antiracheta ar putea fi gazduite de Turcia

Iulian Fota: Si Rusiei i s-a propus sa participe la scutul antiracheta

Romania ar putea gazdui trei baterii de rachete interceptoare

Sitilides explica si ca rusii nu au niciun motiv de ingrijorare deoarece insasi strategia de dezvoltarea a scutului arata ca SUA are in vedere doar amenintarea iraniana. El adauga ca orice analist sau diplomat serios de la Moscova isi poate da seama de acest lucru.

"Componentele sistemului ce vor fi amplasate in Romania sunt mult prea sudic dispuse fata de traseul capacitatilor rusesti care, in cea mai mare parte, traverseaza Polul Nord pentru a atinge Statele Unite. Sunt doua subiecte complet diferite si nu afecteaza posibilitatea Rusiei de a se apara", a mai spus el pentru Deutsche Welle.

Analistul american apreciaza si ca Moscova si Washingtonul vor ajunge, in cele din urma, la o intelegere privind cooperarea in proiectul scutului antiracheta, iar Rusia va vedea ca este in interesul ei sa lucreze alaturi de NATO.

Subsecretarului american de stat Ellen Tauscher declara in urma cu cateva zile ca Romania ar putea gazdui trei baterii de interceptori in cadrul scutului antiracheta, ceea ce ar putea insemna 24 de rachete de tip SM-3. Radarul va fi, insa, amplasat intr-o alta tara din regiune.

"Vom discuta despre ce va presupune exact desfasurarea in Romania a interceptorilor, dar eu cred ca ar putea fi vorba despre trei baterii, deci 24 de rachete SM-3, insa acest aspect este acum deschis negocierilor", a declarat Tauscher. Ea a spus ca atunci cand va fi stabilit numarul interceptorilor terestri, Statele Unite se vor baza pe evaluarea amenintarilor.

Directorul SRI a precizat si el ca Romania va gazdui doar rachetele, in timp ce radarele vor fi amplasate cel mai probabil in Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#scut antircheta Romania, #scut antiracheta radar Turcia, #scut antiracheta Bulgaria , #stiri externe