Remaniere guvernamentala ampla in Danemarca

Marti, 23 Februarie 2010, ora 14:15
1037 citiri
Remaniere guvernamentala ampla in Danemarca

Premierul danez Lars Loekke Rasmussen a lansat marti o remaniere guvernamentala ampla, in urma careia au fost numite pentru prima data doua femei in functiile cheie de ministru al apararii si ministru de externe.

La portofoliul Apararii, Gitte Lillelund Bech, in varsta de 41 de ani, deputat liberal, ii urmeaza lui Soeren Gade, demisionar in urma scandalurilor care au marcat ministerul sau, relateaza AFP.

Si Afacerile Externe sunt incredintate pentru prima data unei femei, Lene Espersen (foto), in varsta de 44 de ani, presedintele Partidului Conservator si vicepremier. Ea il inlocuieste pe Per Stig Moeller, care preia portofoliul Culturii.

Aceasta remaniere, a carei amploare a surprins analistii, intervine in conditiile in care guvernul liberal-conservator este in scadere in sondaje, cu mai putin de doi ani inainte de alegerile legislative prevazute pentru noiembrie 2011.

Lars Loekke Rasmussen a preluat puterea in 2009, dupa retragerea predecesorului sau Anders Fogh Rasmussen, care a devenit secretar general al NATO.

Ministrul de finante, Claus Hjort Frederiksen, este unul dintre putinii ministri mentinuti in functie, alaturi de cel pentru refugiati, imigranti si integrare, Birthe Roenn Hornbech.

Ministrul justitiei, Brian Mikkelsen a trecut la economie, industrie si comert, iar locul sau este luat de Lars Barfoed, care detinerea portofoliul Transporturilor.

In total, sapte ministri din totalul de 18 ai cabinetului lui Rasmussen parasesc Guvernul: Helge Sander (Stiinte, tehnologie si dezvoltare), Ulla Toernaes (Cooperare internationala), Carina Christensen (Cultura), Soeren Gade (Aparare), Eve Kjer Hansen (Agricultura), Kristian Jensen (Impozite) si Jakob Axel Nielsen (Sanatate).

Noul cabinet i-a fost prezentat oficial reginei Margrethe marti dimineata, la Palatul Amalienborg de la Copenhaga.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#remaniere Danemarca, #ministri femei Danemarca , #stiri externe