Rusia pregateste noi epurari de oligarhi

Luni, 01 Martie 2010, ora 12:11
3039 citiri
Rusia pregateste noi epurari de oligarhi

Primul ministru rus Vladimir Putin a tinut recent un discurs virulent, nominalizand o serie de firme si oligarhi pe care i-a acuzat de managementul defectuos al industriei rusesti de electricitate, dand astfel un semnal ca acestia se afla in vizorul Kremlinului.

Economia ruseasca a suferit enorm in timpul crizei economice, iar undele de soc s-au facut resimtite in sectoarele financiar, economic si de energie, luand Rusia prin surprindere si facand uitata prosperitatea cu care era obisnuita inainte de criza, cand pretul petrolului era unul ridicat, observa grupul de analiza Stratfor.

Atunci cand criza s-a instalat in Rusia, Kremlinul nu a apelat la enorma rezerva guvernamentala de 600 de miliarde de dolari pentru a scoate tara din dificultate si a mentine cursul stabil, ci a solicitat oligarhilor sa-si doneze serviciile si fondurile in numele nationalismului rus si a loialitatii fata de stat.

Unii dintre acesti oameni de afaceri, care au acaparat parti importante din statul rus la caderea Uniunii Sovietice, au dat pur si simplu bani pentru a ajuta statul sa-si revina, altii au fost sfatuiti cum sa-si investeasca banii in sectoare aflate in scadere sau in piata bursiera.

Astfel, multi oligarhi precum Oleg Deripaska, Alexei Mordoshov sau Mikhail Fridman si-au vazut averile de 20-30 miliarde dolari reduse la doar cateva miliarde. Sotia primarului Moscovei, si ea o multi-miliardara, nu mai figureaza, mai nou, in clubul select al miliardarilor.

Dar pe masura ce statul rus iese din criza economica, multi dintre oligarhi incep sa-si recupereze din averi. Daca ne uitam la lista celor care isi recupereaza banii pierduti pe timpul crizei, observam ca multi sunt loiali Kremlinului.

Se observa deci ca, in Rusia, se creeaza o clasa de oameni de afaceri care nu ia decizii in mod independent si in functie de interesele de afaceri, ci isi desfasoara afacerile raportandu-se la interesele puterii.

Exista insa si cativa oligarhi care, desi nu sunt tocmai prieteni ai Kremlinului, au reusit sa iasa din criza cu veniturile intacte.

Patru dintre acestia, Viktor Vekselberg, Leonid Lebedev, Vladimir Potanin si Mikhail Prokhorov, au fost numiti de Putin ca inregistrand esecuri in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de investitori in sectorul de electricitate in care activeaza, in caz contrar acestia urmand sa plateasca amenzi usturatoare sau sa fie fortati sa iasa din respectivul domeniu.

Rusia intelege prin urmare ca are nevoie de doua lucruri pentru a realiza modernizarea economiei: investitii si oameni competenti.

In aceasta directie, Rusia a permis investitiilor sa intre in tara, dand astfel unui grup mic de oameni puterea de a detine sectoare intregi din economie, Kremlinul recunoscand in acelasi timp ca are nevoie de oameni de afaceri competenti, remarca Stratfor.

Kremlinul emite astfel un dublu mesaj: transmite clasei oligarhilor fideli sa ramana in tara, si ii avertizeaza pe cei care nu recunosc rolul de garant al puterii politice ca trebuie sa plece daca nu se conformeaza.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Putin oligarhi, #Putin amenintari oligarhi, #oligarhi Rusia , #Rusia