Atentate la Moscova: Doua explozii la metrou si o bomba pe calea ferata (Video)

Luni, 29 Martie 2010, ora 18:24
15438 citiri
Atentate la Moscova: Doua explozii la metrou si o bomba pe calea ferata (Video)
Foto:kommersant/ russos.livejournal

Cel putin 38 de persoane au murit luni dimineata, si alte 65 au fost ranite in Moscova, in urma a doua explozii ce au avut loc la doua statii de metrou.

Prima explozie a avut loc la statia de metrou Lubianka din centrul Moscovei si au fost ucise 26 de persoane. Sediul central al Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB, este situat deasupra gurii de metrou.

La fata locului s-au deplasat echipe de interventie, insa accesul lor a fost ingreunat de faptul ca deflagratiile au avut loc la o ora de varf, cand traficul este la cote maxime in Capitala rusa.

Potrivit BBC, cea de-a doua explozie a avut loc la 40 de minute dupa prima deflagratie. Aceasta a avut loc in statia de metrou Parcul Culturii, langa strada Podbelskogo. 12 persoane au murit, a declarat Viktor Biryukov, seful Biroului de Informare si Relatii Publice Departamentul de politie.

Alte 10 persoane au fost ranite, dupa cum a anuntat Ministerul pentru Situatii de Urgenta, informeaza Reuters. Incidentul a avut loc la o ora de varf, cand mii de persoane se aflau in metrou.

Povesti din metroul groazei

Marturiile celor care au scapat cu viata din atacuri sunt de-a dreptul impresionante.

Alexandra Antonova, martora a exploziilor de la statia Lubianka, a descris panica din metrou: "Eram intr-o stare de soc. Am fost asurzita de zgomotul exploziei, insa la inceput nu m-am gandit ca era un atac terorist. Apoi am vazut fumul si mi-am dat seama ca fusese o explozie.Singurul meu gand a fost sa ma indepartez cat mai repede posibil".

"Eram la mijlocul garniturii de metrou, cand, undeva pe la primul sau al doilea vagon a avut loc o explozie puternica. Am simtit cum vibratiile au reverberat in tot corpul meu", a povestit si un barbat, martor al atacului de la statia Parcul Culturii.

"Eu urcam cu scarile rulante cand am auzit o bubuitura puternica, o explozie. O usa din apropierea pasajului era indoita, rupta, si un nor de praf s-a lasat pe scarile rulante", a povestit si Alexei.

Atacurile, minut cu minut

21:45 Presedintele rus Dmitri Medvedev a depus un buchet de flori, luni seara, in statia de metrou Lubianka, unde s-a produs primul atentat din metroul moscovit, ocazie cu care a tinut sa precizeze ca organizatorii loviturilor teroriste vor fi "prinsi si distrusi, cu totii".

Presedintele rus le-a spus locuitorilor Moscovei ca va infiinta un sistem de verificare si control al transportului din capitala Rusiei, pentru a preveni producerea altor atentate similare.

20:30 Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a comparat exploziile de la Moscova cu atentatele din 11 septembrie, de la New York, facand un apel la unitate contra amenintarilor teroriste globale si precizand ca "daca Moscova este atacata, intreaga lume este atacata".

"Credeti ca exista vreo diferenta fundamentala intre nebunii care au aruncat in aer oameni nevinovati in metroul din Moscova si nebunii care au intrat cu avioanele in Turnurile Gemene din New Yor?", se intreba retoric Sarkozy, aflat in vizita in SUA, in fata studentilor Universitatii Columbia, din New York.

20:15 Ambele statii de metrou au fost redeschise, dupa ce autoritatile au verificat locatiile si au constatat ca a fost vorba doar de niste alarme false.

18:30 Doua statii de metrou din Sankt Petersburg au fost inchise, luni dupa-amiaza, in urma unor apeluri telefonice ce anuntau existenta unor bombe.

16:45 O centura cu explozibili, intacta, a fost gasita la Moscova in statia de metrou Parcul Culturii (Park Kulturi), lovita luni dimineata de un atentat, a declarat o sursa din FSB.

15:30 Pemierul rus Vladimir Putin a ordonat ca familiile celor care si-au pierdut viata in dublul atentat sinucigas de la Moscova sa primeasca despagubiri de cate 10.279 dolari. De asemenea, familiile persoanelor ranit grav vor primi cate 3.374 de dolari, iar cele ranite usor 1.687 de dolari.

15:00 Politistii care inspectau caile ferate in apropiere de gara Paliha, 180 kilometri distanta de Moscova, au descoperit un dispozitiv explozibil intre sine, a anuntat un purtator de cuvant al politiei transporturilor feroviare.

14:00 Marti, 30 martie, a fost decretata zi de doliu in capitala rusa, pentru comemorarea victimelor celor doua atentate de la metrou.

13:00 "Este binecunoscut ca astazi a fost dusa la indeplinire o teribila crima impotriva civililor, teribila in efecte si dezgustatoare in caracter. Zeci de oameni au murit la metrou", a spus premierul Vladimir Putin, citat de Ria Novosti.

"Sunt sigur ca politia va face tot ce-i sta in putinta pentru a gasi si pedepsi criminalii. Teroristii vor fi distrusi", a continuat Putin.

12:45 "Este dificil sa previi astfel de atacuri teroriste si sa asiguri securitatea transportului. Este necesar sa ramanem in alerta. Est eevident ca aceste atacuri au fost atent pregatite si trebuiau sa aiba un efect la scara larga, ca sa destabilizeze tara si societatea", a spus presedintele Dmitri Medvedev.

Liderul rus a cerut intarirea securitatii in intreaga tara si a promis ca guvernul va ajuta familiile victimelor moarte sau ranite in urma exploziilor.

12:30 Condoleantele au inceput sa curga din toate colturile lumii, exprimand sprijinul comunitatii internationale pentru Rusia.

"Deplangem aceste atacuri lase in cel mai hotarat mod. Nimic nu poate justifica aceste acte", a transmis ministerul german de Externe.

Ministerul francez de Externe a trimis un mesaj similar: "Franta denunta cu hotarare aceste acte teroriste si asigura Rusia de intregul sau sprijin".

"Oamenii din tara noastra impartasesc durerea pierderii grele si irecuperabile", a spus presedintele Viktor Ianukovici, in vreme ce premierul lituanian Andris Kubilius s-a declarat "profund socat de atentatul sangeros indreptat impotriva unor oameni pasnici".

12:00 Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a precizat ca nu exista informatii ca ar fi romani printre victimele atentatelor din Rusia. In plus, informatia ca printre victime s-ar afla un cetatean moldovean nu s-a confirmat deocamdata.

11:10 Ria Novosti relateaza ca zeci de moscoviti s-au prezentat la medic cu caderi nervoase si atacuri de cord, dupa exploziile de la metrou. Acestia ar fi fost martori ai deflagratiilor.

10:35 Serviciul rus de informatii FSB a confirmat ca autorii ambelor atacuri sunt doua femei-kamikaze, anunta Ria Novosti. Comitetul de investigatii a confirmat ca cel putin 35 de persoane au murit si alte 33 au fost ranite. In plus, cele doua dispozitive explozive au fost detonate la inaltimea de 100-120 de centimetri, deci la nivelul pieptului. Sursa din politie a mai explicat ca majoritatea victimelor sunt tineri.

10:30 Ministrul situatiilor de urgenta, Sergei Shoigu, l-a informat pe presedintele Dmitri Medvedev cu privire la atentatele din Capitala. Medvedev se va adresa natiunii in cursul zilei de luni.

10:25 Politia moscovita opereaza in conditii de urgenta, informeaza Ria Novosti. "Dupa cele doua explozii politia a intarit controalele in metroul din Moscova, in gari si alte locuri aglomerate, iar identificarea personala s-a inasprit", a spus seful administratiei afacerilor interne, Viktor Biriukov.

10:20 CNN anunta ca un website asociat cu separatistii ceceni a revendicat atacurile.

10:00 - Premierul rus Vladimir Putin, care tocmai a ajuns in orasul siberian Krasnoiarsk, a fost informat de incidentele din metroul moscovit, informeaza Focus. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dmitri Peskov, Putin "este in prezent informat in legatura cu masurile care se iau pentru ajutorarea victimelor si stabilirea cauzelor exploziilor".

09:30 - Potrivit unei informatii aparute pe Twitter, primarul Moscovei a anuntat ca prima explozie a fost provocata de o femeie intr-un atac sinucigas.

09:20 - Kommersant anunta ca ar fi fost vorba despre dispozitive de 2 kilograme de TNT. De asemenea, anchetatorii spun ca ar fi fost vorba despre atentate sinucigase, insa potrivit unor rapoarte preliminare, bombele ar fi putut fi activate si prin telefon mobil.

08:50 - Life News anunta o a treia explozie la metrou in Rusia, insa mai multi utilizatori ai serviciului Twitter spun ca aceasta informatie nu este adevarata. De asemenea, nici autoritatile, nici presa rusa nu au confirmat deocamdata cea de-a treia explozie.

08.05 - Un corespondent al Ria Novosti a declarat ca peste tot in jur era fum si ca oamenii erau evacuati.

07.40 - Un purtator de cuvant al ministerului a anuntat ca in prima explozie 15 oameni au murit in tren, iar 11 pe platforma. Explozia a avut loc in cel de-al doilea vagon al trenului. Autoritatile banuiesc ca este vorba despre un atac terorist, anunta Reuters.

Cine este de vina?

Gandurile tuturor s-au indreptat imediat spre separatistii ceceni, care nu ar fi la primul atac sangeros indreptat impotriva rusilor. Suspiciunile se indreapta spre liderul rebel Doku Umarov, care lupta pentru un emirat islamic in intreaga regiune caucaziana.

La 15 februarie, Umarov declara, intr-un interviu postat pe site-ul islamist kavkazcenter.com, ca "sangele nu va mai fi limitat la orasele din Caucazul nostru. Razboiul bine in orasele lor".

Cele mai sangeroase atacuri ale cecenilor in Rusia

O femeie-kamikaze a omorat noua persoane in august 2004, ranind alte 51 de persoane, cand a detonat o bomba in afara unei statii de metrou din Moscova. Ultimul atac terorist la metroul din Moscova a avut loc in februarie 2004, cand 41 de persoane au murit intr-un atentat sinucigas.

Un atac sinucigas din 2003 este responsabil pentru 15 morti la un concert tot in Moscova. Teroristii ceceni au omorat sute de persoane in atacul din 2004 impotriva unei scoli din Beslan si sunt banuiti ca ar fi doborat doua avioane rusesti in acelasi an, intr-un atac soldat cu 89 de morti.

Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, situata in regiunea Muntilor Caucaz. Cecenii lupta de mult pentru independenta fata de Rusia.

Populatia cecena, intre 600.000 si 800.000 de suflete, este compusa in principal din musulmani sunniti si crestini ortodocsi.

Взрыв на станции метро "Лубянка"

Andreea Ghinea, Ana Ilie

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#morti metrou Moscova, #atentat metrou Moscova, #atentate metrou Moscova, #explozii Moscova metrou , #Moscova