IHT: O femeie din Belgia conduce razboiului Al-Qaida pe web

Miercuri, 28 Mai 2008, ora 07:01
2030 citiri
IHT: O femeie din Belgia conduce razboiului Al-Qaida pe web

Pe strada, Malika El Aroud este o anonima. Un val islamic ii acopera totul, cu exceptia ochilor. Belgianca de 48 de ani arata ca orice femeie obisnuita din clasa pe mijloc. Pe Internet, insa, scrie International Herald Tribune, El Aroud iese clar in evidenta.

Femeia, care posteaza in franceza, sub numele Oum Obeyda, s-a transformat intr-unul dintre cei mai proeminenti jihadisti din Europa.

Se autointituleaza luptator sfant pentru Al-Qaida, scrie IHT.

Spune ca nu a parcurs instructiunile de fabricare de bombe, si nici nu are de gand sa ia chiar ea armele. In schimb, ii cheama pe barbatii musulmani sa lupte, iar pe femeile musulmane sa se ralieze cauzei.

El Aroud a inceput sa fie cunoscuta din cauza fostului ei sot. Cu doua zile inaintea atacurilor de la 11 septembrie, barbatul belgiencei a pus la cale lovitura din Afganistan, in urma careia a fost ucis liderul anti-taliban Ahmed Shah Massoud. Sotul ei a fost ucis, iar ea s-a afirmat pe Internet ca sotia unui martir.

S-a recasatorit, dar a fost condamnata alaturi de noul ei sot, in Elvetia, pentru operare pe site-uri Al-Qaida. In prezent, potrivit autoritatilor belgiene, Malika este suspecta in ceea ce se crede ca este un complot, pentru punerea la punct a unui atac in Belgia.

Desi insista ca nu a incalcat legea, Malika El Aroud stie ca politia o urmareste. Iara daca autoritatile vor gasi o cale de a o inchide, spune: "Va fi grozav. Ma vor face un martir in viata."

El Pais: Turbulentele revin in Est

In Ungaria, o noua criza politica tocmai i-a lasat in minoritate pe socialistii din guvern. In Cehia, activitatea parlamentara este paralizata de doi ani. In Bulgaria esecul luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate a dus in aprilie la destituirea a patru ministri.

In Lituania se afla la guvernare cel de-al 14-lea executiv in 16 ani. In acest timp, comenteaza El Pais, confruntarile dintre presedinte si premier, in Polonia si Romania, marcheaza agenda politica de luni intregi.

La aproape doua decenii de la caderea comunismului, tarile din Europa de Est care au intrat in UE au inca problem in a ajunge la sisteme democratice stabile. Concret, viata politica a regiunii se confrunta cu o agitatie aproape permanenta din 1989 incoace, scrie publicatia spaniola.

Cauzele sunt multiple. Lipsa de consolidare a formatiunilor politice, dupa ani de dominatie a partidului comunist unic, este una dintre ele.

''Transformarea fostelor partide comuniste s-a initiat imediat si a fost rapida'', explica Flores Juberias, de la Universitatea din Valencia. Au aparut partide de toate felurile: social-democrate, conservatoare, liberale, populiste, nationaliste, religioase, taranesti, dar putine dintre ele sunt puternice.

''Crizele interne si rupturile sunt obisnuite iar votantii se indreapta spre noile formatiuni care apar constant ca spre niste plute de salvare si isi schimba votul cu usurinta'', adauga expertul.

In acest timp, comenteaza El Pais, coruptia este in continuare cea mai mare racila in tari ca Romania si Bulgaria si un important focar de criza. La alegerile locale din Romania, de exemplu, de luna viitoare, listele sunt pline de politicieni cercetati pentru coruptie (recordul il detine judetul Gorj, unde toti candidatii au probleme cu justitia).

''Nu este de mirare ca oamenii nu au incredere in politicieni'', spune Peter Balasz, de la Universitatea Central-Europeana din Budapesta.

Potrivit ultimului sondaj Gallup, de anul trecut, cetatenii din Europa Centrala si de Est sunt cel mai putin multumiti de democratie (56% sunt multumiti, fata de 76% in Europa Occidentala si 68% in America Latina).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#belgianca, #Jihad, #retea de Internet , #stiri externe