Iranul are o retea de agenti care ar putea destabiliza tarile din Golf

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 16:34
1459 citiri
Iranul are o retea de agenti care ar putea destabiliza tarile din Golf

Un fost diplomat aflat in exil avertizeaza ca Iranul dispune de o retea de agenti sub acoperire in cele sase monarhii petroliere din Golf, care ii permite sa "destabilizeze" aceste state in caz de criza.

Intr-un interviu publicat luni de cotidianul Dubai Gulf News, Adel Al-Assadi, consul general al Iranului la Dubai cu rang de ambasador pana in 2001, Gardienii Revolutiei au inceput sa formeze aceasta retea de agenti sub acoperire care pot fi activati in caz de nevoie in 1979, anul declararii Republicii Islamice, relateaza AFP.

"Iranul are agenti ilegali in cele sase tari ale CCG", Consiliul de Cooperare din Golf (Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar), a afirmat fostul ambasador, confirmand o opinie deja raspandita in aceste tari. Mai multe monarhii guvernate de regimuri sunite au comunitati importante de siiti. Acestia sunt majoritari si in Bahrain, baza flotei a V-ea americane. Alte tari, precum Emiratele Arabe Unite, au o comunitate numeroasa de iranieni.

"Cred ca Iranul dispune de suficienti oameni pentru a destabiliza CCG", a adaugat Assadi, care a precizat totusi ca nu este in masura sa dea informatii despre numarul acestora. Statele Unite si tarile occidentale sunt in conflict cu Iranul, din cauza programului nuclear al Republicii Islamice. Washingtonul suspecteaza ca acesta are scopuri militare,dar Teheranul neaga acuzatiile si sustine ca programul este civil.

Lideri militari iranieni au amenintat recent ca vor bloca stramtoarea strategica Ormuz, care separa Omanul de Iran si prin care este transportat aproximativ 40% din petrolul din lume, in replica la un eventual atac impotriva instalatiilor sale nucleare. In acelasi timp, tarile din CCG se tem ca Teheranul va activa agentii infiltrati sub acoperire in regiune, desi se abtin sa evoce public acest risc.

Assadi, care locuieste in Suedia, unde a obtinut azil politic, potrivit Gulf News, a declarat ca in perioada cand era diplomat, Iranul introducea acesti agenti "printr-o tara terta", pe care a refuzat, insa, sa o numeasca. "Nu am niciun motiv sa cred ca aceasta politica a incetat, deoarece practica de a recruta agenti in Golf este profund inradacinata in modul in care functioneaza serviciile secrete si este considerata un avantaj al Iranului", a continuat el.

Fostul diplomat a afirmat ca unii agenti au ca sarcina numai sa stranga informatii, o activitate "acceptata", potrivit lui Assadi. El a dat, insa, asigurari ca alti agenti au fost antrenati pentru a alimenta eventuale tulburari la momentul oportun. Desi sustin public dreptul Teheranului de a avea un program nuclear in scopuri civile, liderii tarilor CCG se tem de influenta regionala din ce in ce mai mare a Iranului.

La sfarsitul lunii iulie, viceministrul iranian de externe, Manouchehr Mohammadi, a pus sub semnul intrebarii legitimitatea monarhiilor arabe prooccidentale din Golf si a estimat ca acestea se vor destrama in curand. Aceste afirmatii au provocat o reactie virulenta din partea secretarului general al CCG, Abderrahmane al-Attiyah.

SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
Statele Unite au livrat Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, la începutul acestei luni. Anterior, administrația Biden refuzase să le trimită. Președintele american ar fi...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#Iran, #agent, #secret, #monarhie, #antrena, #destabiliza , #stiri externe