Vaticanul schimba dogmele pentru a atrage anglicanii la catolicism

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 09:02
3719 citiri
Vaticanul schimba dogmele pentru a atrage anglicanii la catolicism

Vaticanul va emite noi legi canonice care vor face mai usoara convertirea anglicanilor la catolicism. "Constitutia Apostolica" va permite unor congregatii intregi de anglicani sa se converteasca la catolicism.

Comunitatea anglicana, care are 77 de milioane de membri la nivel global, a fost in conflict cu alte culte crestine, in conditiile in care accepta preotii gay sau femeile in sutana.

Tensiunile au fost extrem de mari in 2003, cand a fost ales in SUA, in Biserica Episcopala, un episcop homosexual, informeaza Wall Street Journal.

Initiativa de acum a Vaticanului vine la aproape 500 de ani dupa ce regele Henric al VIII-lea a rupt relatia cu Roma si s-a proclamat lider al Bisericii Anglicane, pentru ca i s-a refuzat cererea de a divorta.

Cardinalul William Levada, de la Vatican, a declarat ca masura este un pas catre apropierea dintre catolici si anglicani si reprezinta un raspuns la cererile anglicanilor care isi doresc sa intre din nou in randul catolicilor.

Cererile au devenit tot mai numeroase inca din 1970, cand Biserica Anglicana a introdus doctrina teologica liberala, potrivit careia si femeile pot fi hirotonisite.

Vaticanul subliniaza insa ca Papa Benedict al XVI-lea, care va vizita Marea Britanie anul viitor, nu vrea sa fure enoriasii anglicani, iar cele doua biserici au sustinut un dialog continuu, pentru a vindeca ranile schismei.

Anuntul pare insa sa-i fi suprins pe reprezentantii Bisericii Anglicane, care au declarat ca masura luata iese din tiparele dialogului obisnuit intre cele doua culte si sustin ca au fost informati foarte tarziu despre aceasta decizie.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Vatican convertire anglicani, #convertire catolicism, #Biserica Anglicana , #stiri externe