"Ursuletul Mahomed" - Britanicii fac eforturi pentru eliberarea profesoarei

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 13:15
520 citiri
"Ursuletul Mahomed" - Britanicii fac eforturi pentru eliberarea profesoarei

Ministerul de Externe britanic isi continua negocierile cu autoritatile sudaneze, pentru eliberarea profesoarei Gillian Gibbons, care a fost condamnata la 15 zile de inchisoare pentru ca a jignit religia islamica, informeaza metro.co.uk.

Secretarul britanic de Externe David Miliband si-a exprimat in termeni hotarati" ingrijorarea dupa condamnarea lui Gibbons de catre un tribunal din Sudan.

Miliband l-a convocat pe ambasadorul Sudanului la Londra, Omer Siddig, ca sa explice decizia justitiei sudaneze in acest caz, pe care Ministerul de Externe britanic o considera drept "extrem de dezamagitoare".

"In timpul intalnirii, care a durat 45 de minute, secretarul de Externe si-a exprimat in termeni hotarati ingrijorarile noastre cu privire la tinerea in continuare in detentie a doamnei Gibbons", a anuntat ministerul de Externe britanic.

Miliband a cerut ambasadorului sudanez eliberarea imediata a profesoarei din Liverpol.

Gillian Gibbons este inchisa pentru ca in luna septembrie le-a permis copiilor din clasa in care preda sa boteze un ursulet de plus cu numele profetului Mahomed. Ea le-a cerut copiilor de sase si sapte ani de la scoala Unity High School din Khartoum sa dea un nume noii mascote a clasei, in timpul unei ore despre animale si habitatul lor.

Copiii au respins propunerea profesoarei ca ursuletul sa fie numit Faris si au vrut ca jucaria de plus sa fie botezata cu numele de Mahomed, nume purtat de cel mai popular baiat din clasa.

Mai multi parinti au considerat ca acesta este un gest de blasfemie la adresa religiei mahomedane si au denuntat-o pe profesoara autoritatilor. Islamul interzice orice reprezentare a profetului. Cursurile la institutia de invatamant, frecventata de copii familiilor bogate din Khartoum, au fost suspendate.

Profesoara, in varsta de 54 de ani, a fost gasita vinovata ca a insultat Islamul, dar a scapat de acuzatiile mult mai grave de incitare la ura fata de aceasta religie. Astfel, doamna Gibbons a primit o pedeapsa de 15 zile de inchisoare si expulzarea ei in Marea Britanie dupa ispasirea pedepsei. Ea risca o pedeapsa mult mai grea pentru instigare la dispret fata de Islam, putand primi sase luni de inchisoare, 40 de lovituri de bici si o amenda.

Ea isi ispaseste condamnarea intr-o inchisoare de femei Omdurman de langa capitala Khartoum.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...