TV Ziare.com - Mircea Toma: Presa a fost partizana in campania electorala

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 16:08
5298 citiri
TV Ziare.com - Mircea Toma: Presa a fost partizana in campania electorala

Presa a fost foarte partizana aceasta campanie electorala, "mergand chiar pana la compromiterea identitatii de ziarist", a declarat miercuri, pentru TV Ziare.com, Mircea Toma, liderul Active Watch.

"Candidatii au trait cu impresia ca i-a ajutat acest lucru. Pe termen lung a daunat acest lucru, asta nu face decat sa pregateasca o criza pe viitor. Ceausescu a murit impuscat. Nu vreau sa spun mai mult", a declarat Mircea Toma, care sustine ca organizatiile au sesizat CNA in legatura cu aproximativ 30 de incidente in aceasta campanie, iar majoritatea au dus la sanctiuni.

Cel mai grav lucru care s-a intamplat in acest an a fost "degradarea maximala a conditiei jurnalistului", potrivit liderului ActiveWatch, iar acesta "si-a pierdut credibilitatea" dupa ce a fost constrans sa devina agent electoral.

"Antena 3 a fost cea mai partizana, a multumit o anumita zona a politicului si a castigat rating. (...) A avut un discurs care a depasit orice limita a imaginatiei si a bunului simt. Degetul de pe telecomanda, el trebuie sa gandeasca, sa refuze mizeria, este singura cenzura cu care trebuie sa fim de acord", sustine Mircea Toma.

Am votat cu amandoi, ca sa nu se supere niciunul

Presedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a declarat miercuri, la TV Ziare.com, ca a votat in turul intai cu Remus Cernea, candidatul Partidului Verde, iar in turul doi si-a anulat votul, punand stampila pe ambii candidati.

"Eu am votat cu un ONG-ist in primul tur si i-am crescut cota de la 0,30 la 0,40,

si in turul doi am votat cu amandoi ca sa nu se supere niciunul", a declarat Mircea Toma.

Difuzarea continua de catre posturile TV a filmuletului in care presedintele pare sa loveasca un copil a fost un abuz al deontologiei profesionale, sustine Mircea Toma.

"Noi am reactionat fata de difuzarea insistenta a acelui filmulet, am considerat ca contine informatii de interes public, dar faptul ca a fost dat de 1.459 de ori pe Realitatea TV, comparabil si pe Antena 3, este semnalul ca s-a comis un abuz din punct de vedere al deontologiei profesionale Nu ma intereseaza foarte mult daca a fost trucat filmuletul", sustine Mircea Toma.

Inversunarea televiziunilor i-a daunat lui Mircea Geoana

Excesul inversunarii media nu a facut decat sa ii dauneze lui Mircea Geoana, sustine liderul ActiveWatch.

"Ce a fost prea mult a stricat, cred ca Geoana a simtit din plin efectul acestor excese, cred ca prezenta la vot a fost mai mare si datorita excesului de partizanat al posturilor de televiziune", a declarat Mircea Toma.

Potrivit lui Mircea Toma, contestarea rezultatului alegerilor electorale de catre PSD, in baza exit-poll-urilor nu este corecta.

"Nu e corect sa contesti alegerile in baza exit-pollurilor. Probabil ca furturile sunt reflectate in rezultatul final, dar contestarea trebuie sa se faca pentru a verifica niste posibile fraude. (...) Problema este ca la noi, dupa ce se vorbeste mult despre fraude discutia se incheie la doua zile dupa ce a iesit un castigator. Nu exista dorinta de a pedepsi pe cei care au facut o frauda, pentru ca asta ar limita posibilitatile de a fura pe viitor", a declarat Toma.

Alternativa.com pune presiune pe presa conventionala

Mircea Toma considera ca este foarte importanta alternativa presei online, in conditiile in care aceasta poate pune presiune pe presa conventionala.

"Este foarte importanta alternativa .com, pentru ca aasta va pune presiune pe presa conventionala", a declarat Toma.

Intrebat ce se intampla cu jurnalistii care devin corupti, Mircea Toma sustine ca nu are un raspuns clar, insa ca in aceasta campanie a observat cum multi intelectuali despre care considera ca "au principii bine stabilite" au derapat.

Despre Cornel Nistorescu, un jurnalist care "avea coloana dreapta" in tinerete, Mircea Toma spune ca "nu a rezistat presiunilor istoriei".

"Despre Cornel Nistorescu, ma intreb: are o ruda foarte aproape de moarte si supravietuirea depinde de prostitutia la care s-a dedat? Nistorescu a fost unul din ziaristii din generatia lui care au lucrat la suplimentul literar al "Vietii Studentesti" cu Tatulici, cu Sorin Rosca Stanescu la pachet, dar Nistorescu era cel cu coloana mai dreapta din epoca. Ce se intampla demonstreaza ca nici el nu a rezistat presiunilor istoriei", sustine Mircea Toma.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#mircea toma, #Toma Ziarecom, #Mircea Toma presa, #presa partizana campanie , #mass media