MediaSind: Trusturile de presa au recurs la concedieri abuzive

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 23:04
2372 citiri
MediaSind: Trusturile de presa au recurs la concedieri abuzive

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind atrage atentia, intr-un comunicat de presa, asupra masurilor abuzive luate de anumite trusturi de presa, care ar fi recurs la disponibilizari de personal fara a respecta drepturile jurnalistilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca.

"Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a luat act cu ingrijorare de mai multe sesizari primite din partea membrilor de sindicat privind nerespectarea drepturilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media de catre unele trusturi de presa, printre care Adevarul, Cotidianul, Romania Libera, Evenimentul Zilei, Puls Media, Realitatea Media, Telesport, Mediapro, Active Soft, Business Standard", se arata intr-un comunicat al Federatiei.

Angajatorii sunt acuzati ca nu asigura cuantumul salariului minim la nivel de ramura, nu acorda sporurile prevazute in legislatie si ca recurg la concedieri abuzive prin incalcarea procedurilor prevazute in CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-Media.

FRJ MediaSind atrage atentia ca, potrivit Legii nr. 130/1996, republicata, prevederile CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-Media sunt obligatorii pentru toti angajatii si angajatorii din aceasta ramura, "indiferent de data angajarii sau de afilierea la o organizatie sindicala/patronala", iar incalcarea acestora duce la pierderea proceselor care vor fi demarate in instantele de judecata. Potrivit art. 78, alin.1 din Codul Muncii, "in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul daca era angajat."

Disponibilizarile de personal efectuate fara respectarea criteriilor CCM, fara acordul consultativ al sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor (acolo unde nu sunt membri de sindicat), fara acordarea salariilor compensatorii, trimiterea in somaj etc. sunt lovite de nulitate absoluta. De asemenea, potrivit art. 65, alin. 2, din CCM Unic la Nivel de Ramura Mas-Media, "orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea sau limitarea drepturilor recunoscute de lege angajatilor este lovita de nulitate."

Drepul la salarii compensatorii

Potrivit Actului aditional nr. 3 din CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-Media, salariatii disponibilizati au dreptul sa primeasca minim intre doua si patru salarii compensatorii.

De asemenea, in cazul in care nu au primit sporurile prevazute in CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-Media precum si cuantumul salariului minim pe ramura (750 Ron pentru studii medii si 1500 Ron pentru studii superioare) angajatii au dreptul sa solicite plata acestor drepturi banesti pentru ultimii trei ani de activitate.

Chiar daca societatile de presa au intrat in insolventa sau faliment, acest fapt nu exonereaza angajatorul de plata obligatiilor financiare din Contractul Colectiv, deoarece angajatii sunt considerati de lege creditori privilegiati.

FRJ MediaSind aminteste in document ca a solicitat in prealabil patronilor din mass-media sa faca front comun cu sindicatele pentru a determina Guvernul sa acorde, in regim de urgenta, facilitati fiscale pentru intreaga industrie de media asa cum exista in majoritatea statelor europene.

"Din pacate, atat Guvernul Romaniei cat si patronii marilor trusturi de presa au refuzat sa sustina aceste revendicari, criticand actiunile de protest declansate la nivel national de catre FRJ MediaSind. Aceasta situatie dificila nu da insa dreptul angajatorilor din mass-media sa incalce legislatia muncii, motiv pentru care FRJ MediaSind, Federatia Internationala a Jurnalistilor si Federatia Europeana a Jurnalistilor vor apela la toate caile legale pentru respectarea drepturilor angajatilor din mass-media", se mai arata in document.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#concedieri abuzive presa, #concedieri jurnalisti, #MediaSind abuz jurnalisti , #mass media
Comentarii