Ce facem cu Casa Poporului?

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 18:27
8984 citiri
Ce facem cu Casa Poporului?

In pragul alegerilor din Colegiul 1 Bucuresti, Silviu Prigoana relanseaza o tema populista cu care sa dea inca un impuls candidaturii cam debile a fiului.

Seniorul a anuntat ca va depune saptamana viitoare intiativa legislativa, pe care o promite inca din campanie, privind mutarea Parlamentului din Casa Poporului in sediul destinat Bibliotecii Nationale.

"Este timpul ca Parlamentul, eventual redus numeric si la o singura Camera, conform programului politic al partidului din care fac parte, sa ocupe un spatiu adecvat functiilor sale. (...) Am sugerat mereu si sustin in continuare ca actualul sediu in constructie al Bibliotecii Nationale (care nu a fost niciodata Biblioteca Nationala) ar fi cea mai buna alegere", afirma Silviu Prigoana. Casa Poporului ar urma sa fie transformat in cel mai mare mall cultural din Europa.

Reactiile parlamentarilor au fost de la retinute la nervoase. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a scaldat-o, la fel Elena Udrea, in timp ce Adrian Nastase a fost acid: "Fiind convinsi ca Parlamentul este o institutie inutila, se pregateste mutarea Parlamentului 'unicameral' in sediul Bibliotecii Nationale, unde se are in vedere amenajarea Amfiteatrului in sala de sedinte".

Pe undeva, fostul premier s-o simti si plagiat, pentru ca si el a vrut sa mute Guvernul in cladirea destinata Bibliotecii Nationale, ale carei depozite urma sa le duca undeva pe langa Bucuresti, dar a renuntat in fata protestelor vehemente ale bibliotecarilor.

Sa nu ne batem joc de Palatul Parlamentului, spun domnii Madalin Voicu si Cristian Adomnitei. De cand este cultura o bataie de joc, caci, inteleg, destinatia ar fi de mall cultural, adica spatii pentru expozitii, pentru concerte etc. Dar, daca aceasta destinatie nu e totusi serioasa, poate incepe o dezbatere nationala pentru gasirea altei destinatii mai onorabile, mai serioase.

Dincolo de populismul evident al domnului Prigoana, proiectul sau este, principial, corect. Palatul Parlamentului este un mamut care consuma cat nu face, de exemplu, peste 16 de Mwh si aproape 22.000 de gigacalorii anual. Factura pentru energie electrica este de aproape 10.000 de euro zilnic. In total, intretinerea cladirii a costat anul trecut 13 milioane de lei. Sunt irositi bani publici, adunati din taxe si impozite de la fiecare dintre noi. O fi bine?

Parlamentul ar trebui mutat nu ca sa dispara, ci pentru ca, pur si simplu, sa consume mai putin intr-un sediu mai economicos. Nici macar simbolic nu este o idee fericita mentinerea celei mai importante institutii democratice a tarii in cladirea emblema a totalitarismului comunist.

O cladire noua, corect dimensionata si bine gandita, ar fi din toate punctele de vedere preferabila. Cat despre costurile mari ale mutarii, ele ar fi cu siguranta amortizate rapid din economiile la toate utilitatile pe care le consuma Casa Poporului.

Cat despre actualul sediu al Parlamentului, poate ca ideala ar fi demolarea sa pentru ca este o cladire oribila ce poarta, cum spuneam, o simbolistica sinistra. Ar fi un fel de razbunare tarzie a tuturor caselor splendide ale cartierului Uranus, demolate pentru a face loc colosului.

Constructia a mancat totusi multi bani si chiar vieti, asa ca demolarea sa ar fi greseala. In plus, poate e ceva de invatat si din modelul german: berlinezii au pastrat neatinse ruinele mai multor cladiri lovite in bombardamentele de la finalul celui de-al doilea razboi mondial pentru a nu-si uita trecutul.

Si atunci, pragmatic ar fi sa transformam Casa Poporului dintr-un consumator de bani, intr-un producator de bani, iar simbolistic nimic nu ar fi, poate, mai potrivit decat sa transformi templul comunismului intr-un templu al capitalismului.

Asadar nu vad nimic rau, in principiu, in transformarea Casei Poporului intr-un imens mall cultural, in masura in care vor fi gasiti acei investitori interesati, despre care dl. Prigoana pretinde ca exista.

Desigur, trebuie multa prudenta, pentru ca diavolul sta in detalii si n-ar fi pentru prima data cand singurul care iese pagubit dintr-o astfel de afacere este tocmai statul.

Ca parlamentarii se opun, nu e o surpriza. E greu sa renunti la opulenta si confort, pentru a face economie din banii pe care nu-i scoti tu din buzunar. Nu stiu insa daca mutarea Parlamentului in sediul Bibliotecii Nationale este neaparat o idee buna. Argumentele impotriva intentiei lui Adrian Nastase raman in picioare.

Apoi, potrivit ministrului Culturii, constructia noului sediu este finantata printr-un credit extern cu destinatie precisa. Se schimba destinatia, se pierd si banii.

Asadar, inainte de a lua viitorul sediu al Bibliotecii Nationale ar trebui gasita alta solutie valabila pentru aceasta institutie fundamentala. Ceva imi spune insa ca soarta Bibliotecii Nationale este ultima preocupare a d-lui Silviu Prigoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Casa Poporului mutare, #Biblioteca Nationala Casa Poporului , #stiri Silviu Prigoana