Adevarata criza care va lovi in 2010

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 07:00
7647 citiri
Adevarata criza care va lovi in 2010

Lipsa de viziuni in politica si economie se plateste intotdeauna si nimeni nu scapa nepedepsit. Chiar daca efectele orbecairii unui guvern prin mrejele problemelor economice nu se arata imediat, ele nu intarzie sa apara. Iar atunci cand se arata, ele sunt mult mai greu de rezolvat decat in faza incipienta.

In Romania, problemele nerezolvate la timp se intind mult in urma. De altfel, nu numai in ultimii 20 de ani nu s-au luat la timp masurile care trebuiau, ci in intreaga perioada postebelica economia noastra a functionat plecand de la principii gresite.

Ceea ce s-a rezolvat oarecum dupa Revolutie in economia romaneasca, cu sau fara sprijinul politic, a tinut mai mult de legile naturale de reglare de la sine a economiei, care abia in ultimul deceniu a functionat cat de cat liber si desprinsa de legatura ombilicala cu statul.

Insa perioada indelungata in care economia noastra a functionat pe dos, impotriva oricaror legi normale de piata, iar mai apoi intr-un capitalism salbatic fara nicio lege corecta sau, dimpotriva, sub presiunea schimbarilor legislatiei fiscale de la an la an, toate acestea au condus catre nasterea unui mic monstru economic.

In tot acest haos, politicienii romani au facut cel mai bine doar atunci cand au incercat sa nu intervina prea mult in economie si, in schimb, sa o lase sa functioneze de la sine, potrivit celor mai sanatoase legi si reglementari - cele naturale ale economiei de piata.

Ceva asemanator, desi la un nivel scazut, s-a intamplat in perioada anilor 1998 - 1999 si, intr-o si mai mica masura, pe finalul mandatului lui Nastase. Abia guvernarea liberala a reusit sa straluceasca prin absenta, iar rezultatele acestei non-actiuni benefice s-au vazut in relativa cresterea economica din anii 2005 - 2007.

Din 2009 a inceput un alt gen de haos. A debutat cu un set de masuri anticriza, intitulate astfel de coalitia PSD - PD-L, care insa nu aveau nici cea mai mica fiabilitate si a caror eficienta nu a fost dovedita niciodata. Multe dintre ele au facut chiar mai mult rau decat sa ajute sau au continuat pur si simplu politicile economice impotriva naturii unei economii de piata sanatoase.

Impozitul forfetar, programul Prima Casa, restructurarea agentiilor si stat si alte cateva masuri luate in graba de Guvernul Boc au bulversat si mai mult o economie care si asa functiona in sine anormal. De fapt, singurele domenii care excelau in economie au fost: piata imobiliara si domeniul constructiilor, umflate si exagerate artificial, si investitiile straine. Tot acestea au fost si primele sectoare ale economiei care s-au prabusit.

In prezent, FMI a anuntat ca pana in vara, in doar cateva luni, numarul somerilor va ajunge la un milion. Daca ar fi sa credem previziunile economistilor de la FMI, si nu avem niciun motiv sa banuim ca s-ar insela, asta inseamna ca pana la sfarsitul anului este posibil ca numarul angajatilor ramasi fara un loc de munca sa depaseasca cu mult un milion.

Consecintele acestei realitati probabil ca nici nu sunt intuite de guvernanti, din moment ce nu ei au fost cei care ne-au anuntat acest lucru si nici nu dau semne ca ar lucra la un program serios de prevenire a unui astfel de scenariu.

Mai mult decat anul trecut, cand Guvernul Boc I dadea macar senzatia ca se straduieste sa stopeze criza economica, acum Boc IV nici nu mai incearca sa ne dea iluzia unei lupte cu criza. Anul trecut este insa usor de explicat si de inteles - intr-un an electoral toata lumea a dat tot ce a putut mai bun. Astazi, dupa alegeri, singura grija a guvernantilor pare sa fie aceea de a calma si a linisti populatia prin mesaje si tehnici de diversiune.

Singurul mesaj oficial care vine dinspre Executiv fiind cel care ne anunta ca varful crizei economice a trecut, iar, daca inca ii mai simtim efectele, la sfarsit de an vom sarbatori cu siguranta iesirea din criza.

Lipsa masurilor anticriza eficiente, intarzierea cu care guvernele Tariceanu si Boc (I, II, III si IV) au reactionat in fata valului crizei economice mondiale si lentoarea cu care, in prezent, Executivul stie si isi propune sa lupte cu criza economica este usor de presupus ce efecte vor avea in viitorul cel mai apropiat.

Numarul tot mai mare al somerilor, lipsa banilor pentru platile salariilor si pensiilor, scaderea incasarilor la bugetul de stat, blocajul continuu al pietei imobiliare si de constructii si scadearea constanta a investitiilor straine, toate acestea pot conduce la adevarata criza economica. Abia efectele acesteia pot sa cutremure din temelii economia si populatia Romaniei, iar consecintele se pot masura in numarul si intensitatea revoltelor sociale care vor izbucni odata cu adancirea crizei economice.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#someri FMI, #criza Romania, #deficit Romania, #bani pensii salarii , #guvern
Comentarii
Poza otevist_de_grota
otevist_de_grota
rank 5
Germania a anuntat ca spera la sfarsitul lui 2013 sa ajunga la nivelul lui 2007 . Nu 2008 , ci 2007 , care a fost un an bun .