Ce se intampla daca Iranul intra in clubul nuclear?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Februarie 2009, ora 23:43
6510 citiri
Ce se intampla daca Iranul intra in clubul nuclear?
Foto: yahoo.com

Iranul joaca o carte mare, pe plan international, numai buna sa coincida cu cea de-a 30-a aniversare a republicii.

Daca Iranul reuseste, asa cum si-a propus, sa intre in clubul exclusivist al puterilor nucleare, atunci relatiile inetrnationale globale, nu doar in Orientul Mijlociu, vor fi serios amenintate.

Majoritatea expertilor cred ca regimul de la Teheran are toate sansele sa obtina una sau doua bombe nucleare sau focoase nucleare in decurs de un an.

"Daca Iranul capata arme nucleare, tratatul nuclear de non-proliferare se dizolva" crede un oficial al ministerului britanic de Externe, citat de The Guardian.

Tratatul trebuie revizuit si reinnoit anul viitor. Din cele noua state care au arme nucleare, cinci sunt membre ale Tratatului de non-proliferare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta si China.

De la intrarea in vigoare a tratatului, in 1970, alte trei state au efectuat teste nucleare, India, Pakistanul si Coreea de Nord.

Este un "secret deschis" ca si Israelul are o forma sau alta de arma nucleara.

Programul nuclear iranian a fost lansat in anii '50. In prezent, regimul de la Teheran are cateva reactoare de cercetare, o mina de uraniu, un reactor nuclear comercial aproape terminat si capacitatea de procesare a uraniului, inclusiv o fabrica de imbogatire a uraniului - desi sustine ca programul sau nuclear este perfect legitim si in scopuri civile.

Este deci o activitate febrila in Iran, legata de dezvoltarea armelor nucleare, iar declaratiile belicoase ale presedintelui Mahmoud Ahmadinejad (privind printre altele stergerea Israelului de pe harta ) nu au facut nimic pentru a dispersa teama comunitatii inetrnationale de un Iran nuclear.

Lansarea rachetei Safir pe 3 februarie anul acesta, impreuna cu un satelit de comunicatii, a sporit nervozitatea comunitatii internationale.

Nu mai exista prea multe dubii cu privire la intentiile lui Ahmadinejad.

Se porneste deja de la premisa ca Iranul isi dezvolta propria racheta balistica cu focoasa nucleara, capabila sa ajunga in Israel, estul Mediteranei si estul Europei.

Culmea este ca nimeni, inclusiv Israelul, Rusia si China, nu stie ce e de facut. SUA, sub noua administratie, incearca sa-l angajeze intr-un dialog pe Ahmadinejad, fara mari succese deocamdata.

Obama a avut grija insa sa reitereze ca nici un fel de masura, inclusiv uzul fortei, nu este exclusa daca regimul de la Teheran continua apelurile comunitatii internationale de a dezvalui dedesubturile programuluis au nuclear.

Insa multi se tem ca o lovitura asupra Iranului nu ar face decat sa agraveze situatia.

Anul trecut, un reputat comentator, Martin Van Creveld, a sugerat ca Israelul are capacitatea anti-racheta necesara pentru a se apara de orice arma ar trimite impotriva sa Iranul.

Daca s-ar ajunge la un conflict deschis, sustine el, cel mai probabil emiratele si regatele din Golf ar avea cele mai multe victime, intrucat acolo s-ar duce principala lupta.

Nu trebuie uitat insa ca 2009 este an electoral pentru Israel iar Iranul va dori sa-si "arate muschii" cu ocazia sarbatoririi celor 30 de ani de la nasterea Republicii Islamice.

Deja propaganda oficiala iraniana s-a intetit in ultimile saptamani.

Este posibil ca Iranul sa furnizeze o supriza "exploziva" comunitatii internationale anul acesta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#program nuclear Iran, #club nuclear , #stiri politice