Mogulizarea presei continua

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 12:38
8223 citiri
Mogulizarea presei continua

A mai aparut un mogul. Unul colectiv, familia Paunescu.

Bobby Paunescu a cumparat Evenimentul zilei si Capital, care se adauga televiziunii generaliste B1 si tentativei, deocamdata, de televiziune de stiri Vox News, care va primi, se pare, infuzii financiare masive.

Proprietarul anunta ca intentioneaza sa faca si alte achizitii, cu alte cuvinte sa mareasca trustul. Se declara animat, desigur, de cele mai nobile intentii: grija pentru soarta presei scrise care nu trebuie sa moara.

E drept, Evenimentul Zilei ajunsese la un tiraj care nu mai putea reprezenta o afacere pentru Ringier, insa ma indoiesc sincer ca dragostea de print ii anima pe fratii Paunescu. Mai degraba cred ca noul trust va avea soarta celorlalte: un mijloc de presiune, santaj sau mituire a unei lumi politice obsedate de "sticla".

Bobby Paunescu promite ca nu vor exista ingerinte in politica editoriala a noii achizitii cu bulina rosie, insa nu am vazut inca mogul care sa recunoasca directivele date. In acelasi timp, sper ca jurnalisti precum Mircea Marian si Ioana Lupea, ca sa dau doar doua exemple din redactia EVZ, nu vor accepta sa scrie orice, la comanda. Desi prabusiri spectaculoase s-au mai vazut.

Exista speculatii potrivit carora noul trust de presa ar apartine, de facto, PD-L, dornic sa aiba si el o goarna cum este Realitatea-Catavencu pentru PSD. Zvonul, infirmat de liderii partidului, este totusi credibil, macar daca luam in considerare apetitul insatiabil pentru expunere idilica al unor democrat liberali de frunte.

Elena Udrea si Monica Iacob Ridzi si-au cumparat apartia pe sticla inclusiv cu bani publici. Credeti ca nu le-ar placea sa aiba un trust intreg la dispozitie?

Daca este intr-adevar asa, PD-L da dovada de o imensa prostie, nu neaparat surprinzatoare, desigur. Desi a avut parte de propaganda desantata prestata de doua trusturi de presa, PSD a pierdut ultimele 7 randuri de alegeri. Oamenii nu mai pot fi prostiti asa de usor, simt manipularea si o sanctioneaza.

Propaganda pe care nimeni nu o mai ia in serios nu numai ca nu foloseste la nimic, ci are chiar efect de bumerang. Achizitionarea unui trust de presa nu ar fi decat inca o etapa a pesedizarii PD-L.

Dincolo de aspectele politice, aparitia noului trust de presa este o veste foarte proasta pentru presa romaneasca, din cel putin cateva puncte de vedere.

In primul rand, fenomenul concentrarii mass-media in mana catorva persoane este foarte periculos. Presa are nevoie acuta de o lege care, dimpotriva, sa interzica aceasta evolutie, insa un asemenea act normativ nu apare pentru ca, ati ghicit, niciun partid nu-l doreste, la fel cum niciun partid nu doreste depolitizarea televiziunii publice.

Aceasta concentrare este una dintre cauzele grave ale decredibilizarii presei romanesti, perceputa, in mare masura pe drept, ca un instrument in mana catorva oameni care isi promoveaza propriile interese. Campania electorala trecuta a fost o demonstratie perfecta a felului in care mogulii inteleg sa utilizeze "armamentul" de diferite calibre din dotare.

Faptul ca pe langa mogulii antiBasescu apare si unul proBasescu nu rezolva cu nimic problema, ci va face doar batalia mai sangeroasa.

O alta problema tine de identitatea acestor moguli. Ca si ceilalti detinatori de trusturi media, fratii Paunescu sunt persoane foarte controversate. De numele lor se leaga suspiciuni de colaborare cu Securitatea, de folosire a banilor Securitatii, de privatizari ilegale si acuzatii, niciodata clarificate, in privinta devalizarii Bancorex. Sunt oameni din exact aceeasi categorie cu S.O. Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu.

Dosariabili, clienti ai Parchetelor de toate felurile, dependenti de sprijin politic si implicati in jocurile politice, ei sunt cei care controleaza informatia din Romania, ceea ce face existenta trusturilor de presa chiar mai periculoasa. In aceste conditii, decredibilizarea presei va continua galopant, fara nicio speranta de redresare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Paunescu Evenimentul Zilei, #mogul presa Paunescu, #trust presa Paunescu , #stiri politice