Geoana moare, dar nu se preda

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Martie 2010, ora 12:56
9758 citiri
Geoana moare, dar nu se preda

Scandalul iscat in jurul presedintelui Senatului actioneaza ca un turnesol pentru toate aberatiile din politica romaneasca. Sunt dezarmant de multe si grave.

Mircea Geoana nu este cu nimic mai abuziv decat Roberta Anastase sau oricare alt presedinte de camera parlamentara dinaintea lui. Toti, fara exceptie, au actionat in favoarea partidului propriu, toti, fara exceptie, au tras de regulament dupa cum le-a convenit, ceea ce era si este in perfect acord cu logica politicii romanesti. Si tocmai de aceea functia a fost intotdeauna ravanita.

Asa ca nici ceea ce face PD-L nu este exceptional. Pana la urma, nu-si doreste decat sa aiba ceea ce a avut PDSR pe vremea lui Ion Iliescu: adica absolut toate parghiile puterii. Mircea Geoana il acuza pe Traian Basescu ca vrea sa instaureze un regim de putere personala.

Dar Ion Iliescu ce facea pe vremea cand toate functiile in stat erau colorate in rosu? In logica politicii romanesti, este firesc ca democrat liberalii sa doreasca aceasta ultima pozitie cheie care le lipseste si este decisiva pentru activitatea Senatului si, uneori, chiar a Parlamentului in ansamblu.

Pe de alta parte, ne aflam din nou in mijlocul unui vid legislativ si a unei pacatoase lipse de proceduri. Articolele din regulamentul Senatului declarate neconstitutionale nu pot fi folosite, dar nici n-au fost inlocuite. Nimeni nu-l poate obliga pe Mircea Geoana sa supuna la vot ceea ce nu vrea, dar nici majoritatea nu poate fi obligata sa voteze o ordine de zi care nu contine ceea ce vrea ea.

Nu este primul blocaj grav din politica romaneasca cauzat de prevederi incomplete, contradictorii sau aberante. Doar ca de aceasta data el ar putea excede competentele pompierului de serviciu, adica ale Curtii Constitutionale. Astfel de situatii se inscriu si ele perfect in aceeasi logica a politicii romanesti, care nici nu prea doreste proceduri si reguli precise pentru a se misca dupa cum doreste, adica absolut haotic, in functie de interesul momentului.

La nivelul argumentatiei celor doua tabere, auzim, de fapt, aceeasi partitura pe care am auzit-o si in toamna, cand se punea problema desemnarii premierului, doar ca rolurile s-au inversat. Atunci PSD + PNL + UDMR invocau puterea suprema a majoritatii, a carei decizie e suverana, iar PD-L si Traian Basescu se aparau sustinand ca majoritatea nu poate decide impotriva Constitutiei. Acum PD-L+UDMR invoca forta majoritatii, iar PSD + PNL sustin ca votul acesteia nu poate fi mai tare decat Constitutia.

Pana la urma, singurii consecventi sunt maghiarii. Aceiasi oameni din PSD si PD-L si-au abandonat intr-o clipa discursurile, preluand, cu maxima convingere, exact argumentele pe care le combatusera vehement in urma cu numai cateva luni. Nu e o situatie exceptionala. In logica politicii romanesti sunt perfect acceptabile lipsa oricaror principii, amoralitatea si o capacitate uluitoare de a linge unde ai scuipat si invers.

Dar aceasta logica a politicii romanesti, in care abuzul de functie este de la sine inteles, in care fiecare vrea puterea absoluta pentru a jugula Opozitia, iar regulile si principiile sunt absente sau proaste, este profund gresita. Ea arata cat de putina cultura democratica si institutioanala gasim in Romania dupa 20 de ani de teoretic exercitiu democratic.

Dar dincolo de amaraciunea acestei constatari spectacolul din Senat, mai precis situatia lui Mircea Geoana, are o doza de tragicomic si ironie.

Vedem un politician absolut disperat, agatat cu dintii si unghiile de ultimul scaun important care i-a ramas si fara de care, stie bine, se va prabusi rapid in haurile politicii. Este ridicol cum judeca domnia sa, obiectiv ma-ntelegi, cazul in care e parte, cum da verdictul inatacabil al unei situatii de viata si moarte pentru sine insusi, cum contesta el vehement puterile majoritatii conjuncturale cu care mai ieri izbea in usa Cotrocenilor.

Ma intreb ce va face in continuare, pentru ca, este clar, la prima sedinta pe care nu o va conduce personal, solicitarea revocarii va aparea urgent pe ordinea de zi si va fi votata. Nu va mai merge in delegatii, nu va mai avea alte activitati, va prezida sedinta cu, sa zicem, febra sau dureri de stomac?

Cu alte cuvinte va sta lipit de scaunul din Senat sedinta de sedinta, de teama ca la intoarcere il va gasi ocupat? Disperarea aceasta l-ar putea transforma in cel mai harnic parlamentar in viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Geoana revocare, #PDL revocare Geoana , #stiri PDL