O involutie periculoasa

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 18:10
8120 citiri
O involutie periculoasa

Daca ne uitam la recentul sondaj de opinie realizat de CCSB, avem toate motivele sa credem ca romanii au devenit foarte intoleranti. 68% dintre subiecti vor organizarea unui referendum privind retragerea cetateniei tiganilor infractori, 50% ar vrea consultare populara pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, 47% pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa si 44% vor referendum pentru retragerea cetateniei romane a celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc.

Dintre cei care vor organizarea de referendumuri, cei mai multi ar raspunde DA: 94% in cazul retragerii cetateniei tiganilor infractori, 91% in cazul reintroducerii pedepsei cu moartea, 89% pentru retragerea cetateniei romane celor care cer autonomia Tinutului Secuiesc si 88% pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa.

Obtinem astfel portretul unui popor destul de xenofob, cam fanatic religios, dar fara prea mare respect pentru viata. Adica exact ceea ce, in mod traditional, romanii nu prea sunt. Este adevarat, procentele covarsitoare ale raspunsurilor pozitive nu se raporteaza la totalul subiectilor, ci la totalul celor care doresc organizarea referendumului pe respectiva tema. Chiar si asa, faptul ca aproape jumatate dintre romani gandesc astfel ar trebui sa ne ingrojoreze.

Cauzele acestei mentalitati sunt mai multe si profunde.

In privinta pedepsei cu moartea cel putin, un rol important il are pierderea increderii in autoritati si in capacitatea acestora de a tine sub control fenomenul infractional. Spiritul justitiar al poporului nu poate fi decat satisfacut de faptul ca un criminal sau un violator in serie plateste pretul cel mare pentru crimele sale. Dar o minima cultura sau macar informare ar scoate la iveala partea intunecata a pedepsei capitale.

Istoria lumii este plina de erori judiciare care au trimis la ghilotina, streang sau injectie letala multi nevinovati. A fost unul dintre principalele motive pentru care cele mai multe tari au renuntat la aceasta sanctiune extrema. Si apoi, aceasta pedeapsa extrema e in profunda contradictie cu religia ortodoxa, religie a iubirii, tolerantei, iertarii si in care exista mereu o a doua sansa. Cum o pot sustine atunci aceiasi oameni care se pronunta pentru trimiterea la inchisoare a celor care critica ortodoxismul?

Tot un reflex al neincrederii chiar al dispretului fata de autoritati este si aceasta radicalizare a ortodoxismului romanesc. Oamenii au ajuns sa vada in BOR, majoritara, ultima speranta, ultima institutie serioasa dintr-o tara fara cultura institutionala.

Pe de alta parte, acelasi procent ne arata cat de putin asimilat este spiritul democratic. La puscarie mergeau cei care criticau comunismul si familia Ceausescu. Cum o fi posibil ca dupa 20 de ani de la intronarea teoretica a democratiei mai exista atat de multi romani dispusi sa trimita dupa gratii alti oameni care pacatuiesc doar printr-o alta opinie? Sa fie oare aici umbra unei nostalgii totalitare? Cert este ca avem o consecinta a felului in care au fost schingiuite in Romania principiile democratice, din care romanii n-au apucat sa inteleaga mare lucru.

Dar toate fobiile si formele de intoleranta au fost masiv stimulate prin tot felul de manipulari atat din partea presei cat si din aceea a politicienilor. Grozaviile pe care le vedem zi de zi la televiziune au efecte profunde si radicalizante asupra multor privitori care cred ca violenta este din ce in ce mai multa si mai grava. Este doar din ce in ce mai mediatizata.

Romanii vad la televizor si aud politicienii lansand tot felul de avertismente in privinta secesionismului maghiarilor si, fara a intelege ca in Uniunea Europeana atat pericolul inovocat de astfel de discursuri, cat si discursurile insele, sunt total desuete. Este una dintre manipularile traditionale practicate in Romania de la Ceausescu incoace: ,,iar ne iau ungurii Ardealul".

Este un sondaj care ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca arata o mare vulenrabilitate a romanilor la un anumit tip de discrus intolerant si justitiar, de tip Corneliu Vadim Tudor, a carui epoca o credeam trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#romani intoleranti, #sondaj CCSB, #retragere cetatenie tigani , #referendum