Editorial: Smecheria salveaza Romania

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 08:21
2644 citiri
Editorial: Smecheria salveaza Romania

"Ce smecherie!", s-au scuturat contracandidatii, prinsi cu chilotii in vine in timp ce se pregateau sa abordeze teme serioase, cum ar fi masuri de criza, si nu tampenii politicianiste.

Ce smecherie!", s-au scuturat analistii angajati clandestin in campania electorala, vazand ca stradaniile lor de-a trimite in derizoriu actiunile lui Traian Basescu se dovedesc a fi dezarmate in fata ghiulelelor emotionale ale presedintelui, si-si iau banii degeaba.

O diversiune, o manevra, o manipulare, un truc, o cacealma, o susa, un muc, o porcarie! O, da, nu-i drept sa te-ndoiesti. Si? Avea cineva nebunia sa creada ca de aceasta data va fi o inclestare pe programe, nu pe impresii? Si atunci despre ce discutam?

Totul se reduce la un comportament tipic pentru circulatia din Bucuresti: sa te infingi primul! Castiga cel care striga mai tare, mai iute si mai urat. Si daca e si inteligent, restul participantilor la trafic nu pot decat sa-i faca partie, ca vor, ca nu vor.

Chiar in varianta in care politicienii n-ar avea contact cu realitatea decat de la televizor (si acolo, realitatea se reduce la ei), au avut la indemana instrumente ca sondajele. Daca le citeau, observau care sunt frustrarile cele mai mari ale romanilor, si spre ce se indreapta suma nemultumirii din stomacul lor verde.

Si puteau sa o ia la goana pe pista cu soimi la glezne, nu cu fluturi, pentru ca menvra sefului statului era usor de prevazut. Ce-i drept, Mircea Geoana si Crin Antonscu nu pot cere poporului sa-si exprime vointa prin referendum, legal vorbind.

Dar daca aveau nas, introduceau in ecuatia discursului public de campanie tema unui referendum consultativ pentru trecerea la parlamentul unicameral si-i puteau cere presedintelui sa faca demersurile necesare, deoarece il lasa Constitutia.

Populismul e o arma letala daca stii sa lucrezi cu el, dar trebuie sa-ti treaca prin cap. Asa-i, suna bizar a le reprosa candidatilor ca nu stiu sa foloseasca aceasta arma. Ei insisi pot spune ca nu stapanesc materia, deoarece e sub demnitatea lor sa utilizeze vehicule electorale de natura sa ameteasca, nu sa convinga oamenii de sanatatea si buna credinta a discursului.

Exista insa demonstratia unor episoade care spun contrariul, si l-as aminti doar pe cel in care romanii care se intorceau acasa primeau 25.000 de euro prima de instalare. Prin urmare populism exista si in cealalta tabara, dar nu si destula intelepciune.

Traian Basescu a observat ca romanii ii detesta plenar pe parlamentari si a ingrosat sentimentul. Pai cum sa nu profite de ce-a lucrat? Dorinta sa de-a lua maturoiul s-a intalnit cu mentalul colectiv.

Fireste ca traim intr-o gluma. Parlamentul este inutil, e o adunatura de lenesi incompetenti si nesimtiti. Numai ca leneveste si din cauza guvernului, care-si asuma raspunderea. Guvernul cu cea mai larga sustinere parlamentara.

Pentru mase, acestea sunt subtilitati. Nu tin. Acolo trebuie mesaje cat mai simple: papa, caca, buba! Cand se vor prinde si Geoana si Antonescu, vor avea o sansa. Deocamdata, poporul nu sta in biblioteci.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#populism politicieni Romania, #Parlament unicameral referendum , #stiri politice