Lobul lui Crin Antonescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 12:10
5303 citiri
Lobul lui Crin Antonescu
Foto: Cartoonpress

Nu stiu daca domnul Antonescu joaca tenis, dar declaratia domniei sale privind vizita lui Mircea Geoana la Moscova pare un lob pe care l-a inaltat pentru ca Traian Basescu sa ii trasneasca lui Mircea Geoana un smash drept in moalele capului.

Prezidentiabilul liberal a intrebat public, cat se poate de legitim altminteri, ce se ascunde in spatele unei misterioase vizite private facuta in aprilie de presedintele Senatului, pe atunci membru neconstitutional al CSAT, la Moscova. Ba chiar l-a somat si pe Traian Basescu sa spuna ce stie despre aceasta vizita.

Mircea Geoana a parut in primul moment naucit. Intai a zis ca nu comenteaza o vizita privata, desi o vizita privata cu mapa oficiala pregatita de ministerul de Externe nu s-a prea vazut. Apoi a zis ca a vrut sa normalizeze relatiile cu Rusia, dar nu poate sa explice cum anume.

Teribil de subtire in raport cu ipoteza grava lansata de presa: presedintele Senatului s-a fi dus la Moscova, in vizita aranjata de un fost ofiter GRU (directia de informatii a armatei ruse), pentru a se intalni cu un consilier al lui Vladimir Putin cu care ar fi vorbit despre privatizarea Romgaz si alte chestiuni legate de energie.

O fi, n-o fi asa? Mircea Geoana n-a infirmat convingator. Dar cert este ca imediat dupa vizita, a existat un CSAT in care s-a vorbit tocmai despre strategia energetica a Romaniei.

Intreaga povestea ii vine manusa lui Traian Basescu, care a facut deja numeroase declaratii referitoare la faptul ca guvernul Grivco pregateste privatizari ticaloase pentru Romgaz, Transgaz, Posta Romana.

Iar Traian Basescu pare sa mai aiba cate ceva de zis pe aceasta tema: "Nu pot decat sa va confirm ca (Mircea Geoana n.r.) a fost la Moscova. O sa-i raspund maine-poimaine dlui Crin Antonescu, pentru ca mi-a trimis o scrisoare, dar, ca sa aveti imaginea, pentru ca nu vreau sa discut mai mult, aduceti-va aminte ca, dupa luna aprilie, intr-o imprejurare, am spus ca e bine ca pleaca din CSAT... Si aveam in vedere exact acest lucru: ca nu poti sa fii vicepresedinte CSAT si sa pleci la intalniri organizate de nu stiu ce oameni la Moscova, fara ca macar sa-l informezi pe presedintele CSAT".

Scandalul Moscova i-ar putea provoca serioase prejudicii electorale lui Mircea Geoana, nu neaparat acum, cat mai ales in turul al doilea. Daca electoratul PSD, candva al lui Ion Iliescu, nu este foarte impresionat de influenta Moscovei, in schimb, nehotaratii si liberalii, pe care prezidentiabilul social democrat ar trebui sa-i atraga ca sa-l infranga pe Traian Basescu in finala, sunt in marea lor majoritate rusofobi prin traditie, educatie si in virtutea unor traume istorice.

In plus, dupa ce s-au ars cu Petrom, romanii nu vor fi prea incantati sa afle ca e pe foc rusesc ciorba Romgaz.

Ramane o intrebare foarte interesanta: de ce a ridicat Crin Antonescu acest lob perfect, dupa ce saptamani de zile parea ca joaca pe o mana cu Mircea Geoana? Ar fi posibile cam trei variante de raspuns, iar viitorul urmeaza sa o valideze pe cea corecta.

Explicatia cea mai simpla ar fi ca prezidentiabilul liberal sa fi avut revelatia ca nu poate ajunge sa-l rapuna pe Traian Basescu, daca nu trece intai de Mircea Geoana. Asadar sa fie vorba despre o miscare fireasca de campanie, dar total nefireasca avand in vedere felul in care s-au "duelat" pana acum cei doi teoretici rivali directi pentru accederea in finala.

A doua explicatie ar putea tine de posibile interese divergente. In primul rand, chiar de substratul privatizarilor din energie. Se stie ca interesat de Romgaz este si Dinu Patriciu, iar daca magnatul liberal a aflat cumva ca discutia de la Moscova se putea lasa cu suntarea lui, este foarte probabil sa fi iesit la atac.

Sau PSD si PNL nu s-or fi inteles pe numele premierului dupa alegeri? Se stie ca dl. Iohannis este pentru Mircea Geoana o varianta exclusa daca ajunge presedinte. Iar intr-o alianta cu PSD, liberalii, cu 15% ar fi ruda saraca daca nu ar reusi sa impuna un premier prietenos. Cu alte cuvinte, ne unim impotriva lui Traian Basescu, dar pana la propriile interese.

Cea de-a treia ipoteza rezulta din coroborarea mai multor declaratii, mai vechi si mai noi. Cu putin timp in urma, Crin Antonescu declara ca ar vota in turul doi cu oricine impotriva lui Traian Basescu, indiferent ca se numeste Geoana, Becali sau Vadim. Nu dupa putin timp, Traian Basescu lansa oferta pentru un guvern PD-L +PNL dupa alegeri.

Refuzul PNL a fost si este, oficial, categoric, dar au inceput sa apara surprizele: acest atac al lui Crin Antonescu la Mircea Geoana, dar si o declaratie interesanta a lui Ludovic Orban: "Excludem ipoteza sustinerii PSD. Haosul care este in tara in acest moment este cauzat de cuplul Geoana - Basescu. Mircea Geoana nu este o alternativa la Traian Basescu, este aceeasi Marie, dar cu alta palarie". Asadar, s-a schimbat modificarea!

O schimbare prin care PNL s-ar repozitiona postelectoral, cel mai probabil sub presiunea teritoriului. Mai precis, dupa cum era de asteptat, liberalii doritori de resurse si deconcentrate au privit cu mult mai mare interes oferta lui Traian Basescu decat centrul. Ei nu vor sa ramana in afara jocului daca Traian Basescu castiga alegerile. Dupa cum nici parlamentarii liberali nu pot risca sa piarda bunatate de mandat si sa ramana, nu-i asa, fara rate la creditele electorale.

Si este foarte probabil ca atat liderii din teritoriu, cat si parlamentarii liberali sa fi fost extrem de expliciti in acest sens. Iar Crin Antonescu stie bine ca daca nu ajunge presedinte al Romaniei i-ar placea sa ramana presedinte al PNL, iar asta nu se va intampla daca liberalii se trezesc pe afara si imputinati cu dezertorii cu care se va face noua majoritate.

Cat despe Mircea Geoana, pentru domnia sa ar putea incepe o perioada grea indiferent care dintre cele trei variate de mai sus este valabila.

Cu atat mai mult cu cat sub scaunul sau stau multe grenade, intre care vizitele in Delta la SOV, activitatea DGIPI (oare cand s-o termina ancheta privind inregistrarea Hayssam - Degeratu? Intre cele doua tururi de scrutin, cumva?), marca Vanghelie si minunatele aventuri cu bani publici ale baronilor PSD, posibilul episod al treilea al stenogramelor ziaristilor, in care ar fi vorba despre prezidentiabilul social democrat si banii de campanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Mircea Geoana vizita Moscova, #Antonescu explicatii Geoana Moscova , #stiri politice