Sansele lui Traian Basescu

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 12:52
14069 citiri
Sansele lui Traian Basescu

Traian Basescu este izolat, singur, doar cu PD-L alaturi, impotriva unei clase politice coalizate. Se repeta situatia de la referendumul pentru demitere. Atat doar ca, in acest moment, presedintele nu mai este in prima parte a mandatului, s-a tocit, pare obosit si nu mai are nici pe departe popularitatea de 70%. A ajuns umar la umar cu Mircea Geoana, iar batalia sa este cu adevarat dramatica.

In aceste conditii, a adoptat singura strategie posibila: singurul meu aliat este poporul care vrea reforma, dupa cum arata rezultatele referendumului, si ma va ajuta sa razbesc o clasa politica antireformista si pe mogulii ce vor sa jefuiasca tara. Are insa o problema evidenta: la o prezenta identica la vot, domnia sa a obtinut 31% din voturi, in vreme ce la referendum au raspuns DA de peste doua ori mai multi alegatori. Asta inseamna ca pentru mai mult de jumatate dintre doritorii de reforma politica profunda, Traian Basescu nu mai reprezinta principalul vector reformator.

Mesajul reformist al presedintelui si-a pierdut forta magnetica de alta data din doua motive: l-a decredibilizat singur, iar bilantul celor cinci ani este foarte prost.

Nu poti sustine credibil reforma clasei politice, anticoruptia, transparenta, principiile ferme cat timp promovezi persoane dubioase si incompetente, cat timp primesti in barca ta oameni controversati dupa care, pe vremuri, aruncai cu pietre.

Cum mai ataci la baioneta figurile sinistre din PSD, in frunte cu Marian Vanghelie si Viorel Hrebeciuc, cat timp ai binecuvantat in urma cu mai putin de un an o alianta cu partidul din care fac parte cei doi, ba chiar ai asistat pasiv la ocuparea ministerului de Interne de catre oamenii lui "almanahe".

Bilantul celor cinci ani de mandat este foarte slab sub aspectul reformelor. Traian Basescu a condamnat comunismul si a predat catre CNSAS arhiva fostei securitati, dar dincolo de asta nu e mare lucru. Pana si reforma educatiei, fortata pe sfarsit de mandat, a sucombat la Curtea Constitutionala, iar votul uninominal, fiind caricatural, nu a reusit nici pe departe sa fie un instrument de reformare a parlamentului.

Este un bilant slab si din punctul de vedere al tepelor din Piata Victoriei, care au putrezit de mult. Niciunul dintre marii rechini pe care Traian Basescu ii tot invoca nu a suferit vreo condamnare, dar nicio achitare. Meciul e inca nul, iar oamenii vor rezultate.

Sigur, esecurile le sunt imputabile in primul rand celor care si-au aparat privilegiile, dar Traian Basescu si-a dinamitat si singur proiectele prin greseli gigantice de tactica si strategie. De fapt, domnia sa s-a dovedit un excelent diagnostician al hibelor societatii romanesti, dar un foarte slab terapeut.

N-a fi trebuit sa accepte cu niciun chip ruperea Aliantei DA (sincer, la ce naiba o fi folosit episodul biletelul?), n-ar fi trebuit sa-si antagonizeze PNL prin evidenta intentie de a-l destructura, n-ar fi trebuit sa se asocieze cu PSD, pierzand, in acelasi timp, un extrem de disponibil UDMR, n-ar fi trebuit sa gireze tampenile, mai ales economice, ale guvernului Boc, dupa ce a fost atat de intransigent cu cabinetul Tariceanu, iar daca tot le-a facut pe toate acestea n-ar fi trebuit sa riste plecarea PSD de la guvernare chiar inainte de alegeri, fara a avea alternative de majoritate.

A recunoscut unele dintre aceste greseli, spunand insa ca nu a vrut niciodata sa faca rau Romaniei. Probabil ca n-a vrut, dar in politica erorile si reaua credinta au uneori aceleasi efecte. Si Traian Basescu s-a tocit, si romanii au obosit in conflicte fara strategie si fara miza, care au sabotat razboaiele cele mari care ar fi trebuit duse lucid, fara hormoni si reactii impulsive.

Poate trece poporul peste toate acestea pentru a-i da inca o sansa?

In favoarea lui Traian Basescu poate juca hotarator chiar marea coalitie creata impotriva sa. Practic, in acest moment au disparut nuantele, avem doar doua tabere bine delimitate intr-o inclestare totala. Iar romanii ar putea fi inspaimantati de intalnirile de impartire a Romaniei intre Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vantu. Ar putea fi ingroziti de figurile sinistre ale lui Vanghelie si Hrebenciuc, cei care se pregatesc sa conduca, cu adevarat Romania, in interesul baronilor locali.

Romanii ar putea fi terifiati de Ion Iliescu si tot ce a insemnat el pentru politica romaneasca. Am auzit la radio un om care spunea plangand: "Eu nu l-am votat pe Basescu, dar noi cei care am mancat gloante la revolutie nu putem preda Romania celor care ne-au impuscat acum 20 de ani".

Dar pentru a misca aceasta masa tacuta si disperata, Traian Basescu ar putea nevoie de ceva mai mult decat un mesaj negativ si terifiant, care poate ajunge sa para obsesiv. Ar nevoie sa le explice oamenilor in mod convingator nu numai ce vrea sa faca, ci si cum vrea sa faca. Are nevoie sa arate ca a asimilat cu adevarat erorile celor 5 ani de lupte sterile, ca are, in ceasul al doisprezecelea, o strategie, o viziune pe termen lung, precum un tratament corect si bine dozat. Trebuie sa explice credibil, daca poate, nu numai ca vrea sa asaneze Romania, ci si cum si cu ajutorul cui vrea sa o asaneze.

Daca nu va reusi acest lucru, ma tem ca oamenii vor prefera sa stea resemnati acasa, iar la vot se vor duce doar cei dispusi sa-l sustina cu orice pret, in orice conditii, si cei dispusi sa predea Romania lui Ion Iliescu, Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc doar pentru a scapa de el.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Traian Basescu sanse, #alegeri 2009 Basescu, #sanse Basescu alegeri, #PNL PSD acord , #Mircea Basescu
Comentarii