Cum nu ne iubim tara

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 18:34
7486 citiri
Cum nu ne iubim tara

Romania este o tara neiubita. Nimeni nu-si pune intrebarea cum o poate face mai frumoasa, mai bogata, mai respectata, cum ii poate pune mai bine in lumina valorile si cum ii poate vindeca mai bine ranile.

In schimb, toti copiii ei se intreaba cum o mai pot jefui de ceea ce mai are, cum o mai pot exploata fara a-i oferi nimic in schimb si o bombanesc neincetat pentru ca nu da destul, nu se sacrifica destul si nu are o avere destul de mare. Ii vand lucrurile pe doi lei si apoi toaca banii fara ca ea sa primeasca nimic.

Nu iubim Romania atunci asteptam, pasiv, sa primim totul de la ea si refuzam sa punem osul la munca si mintea la contributie, de la treaba temeinic facuta a muncitorului care sa faca zidul drept, asa cum il face in Spania, la primarul care sa-si bata capul ca sa puna mana pe fondurile europene in loc sa se planga de saracia bugetului.

Nu iubim Romania atunci cand o furam, la cantar, la plata impozitelor, la timpul de lucru, sau, dupa posibilitati si pozitie, cand o furam cu halci din buget, o furam prin contracte paguboase pe bani publici, o furam cu privatizari ticaloase sau cu bucati imense din Delta.

Nu o iubim atunci cand in locuri minunate, intesate de pensiuni unde oamenii vin sa se bucure de frumusteta naturala si generoasa a locului, nu suntem in stare nici macar sa construim trotuare pe langa sosea sau vreun minimal loc de joaca pentru copii.

Nu o iubim nici cand aruncam mizerii pe jos, cand scuipam pe strazile ei, cand nu adunam de acolo mizeria facuta de cainii pe care ii scoatem la plimbare, cand, reveniti din constrangerile de civilizatie ale strainatatii, descarcam in intre granitele ei toate pornirile salbatice si primitive reprimate in alte tari de frica legilor.

Nu o iubim cand ii pocim sinistru limba, fie facand mari greseli gramaticale, fie injurand oribil. Si nici atunci cand, fie din rautate, fie din prostie, ii blocam intersectiile, claxonand isteric si fara rost.

Nu iubim Romania cand ii dam conducatori care-i fac rau, fie pentru ca, fiindu-ne lene sa votam, lasam decizia pe mana altora, fie pentru ca ne vindem votul si, implicit, viitorul ei pe punga de faina si o sticla de ulei, fie pentru ca, pur si simplu, refuzam sa gandim, orbiti de afecte si manipulati.

Nu o iubim atunci cand o acuzam si o discreditam pentru lipsuri pe care chiar noi le provocam. Cand o acuzam si o discreditam pentru defectele noastre.

Poate ca o iubim doar atunci cand lacrimam la auzirea imnului cu ocazia vreunei victorii in sport de exemplu, dar numai cateva minute, adica pana la primele coji de seminte scuipate pe jos, pana la primul pet aruncat de la balcon si primele mucuri de tigara zvarlite pe geamul masinii.

Si cat timp Romania va fi o tara neiubita, nimic nu se va schimba in bine in vietile romanilor. Degeaba vom bombani, degeaba vom injura, degeaba ne vom lamenta. Iar daca vrem sa traim mai bine, ar trebui sa incepem prin a darui mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani Ziua Nationala, #sarbatoare 1 Decembrie, #cum iubim Romania , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Fara COMINISTI si CRIMINALI ca ILICI, VANTU, VOICULESCU, PATRICIU, NASTASE, GEOANA, ANTONESCU ar arata mult mai bine tara. Dar pe 6 dec. se fa face curatenie! ROMANII vor vota pt. o tara fara COMUNISTI!
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
DIASPORA IUBESTE ROMANIA. DIASPORA va vota pt. ROMANIA! DIASPORA il VOTEAZA pe BASESCU! JOS CU COMUNISTII = PSD-PNL-UDMR