O limitare grea pentru guvern

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 00:15
6048 citiri
O limitare grea pentru guvern

Curtea Constitutionala a dat o serioasa lovitura practicii asumarii raspunderii guvernului oricand si pe orice proiect de lege. In motivarea deciziei de a respinge Legea Educatiei Nationale, magistratii sanctioneaza inclusiv adoptarea acestui act normativ printr-o procedura extraordinara, desi circumstantele nu impuneau celeritatea.

Judecatorii au explicat ca reglementarea invatamantului se face prin lege organica, a carei adoptare presupune o intreaga procedura parlamentara ce da posibilitatea formularii de amendamente inclusiv din partea societatii civile.

Mai mult decat atat, angajarea raspunderii guvernului asupra unui proiect de lege urmareste ca acesta sa fie adoptat in conditii de maxima celeritate, pentru introducerea unor masuri urgente, cu aplicabilitate imediata intr-un domeniu de maxima importanta, conditii care nu sunt indeplinite in cazul Legii Educatiei Nationale.

"Atunci cand exista o majoritate parlamentara care rezulta din faptul ca partidele respective au format Guvernul, adoptarea sub forma asumarii raspunderii nu era oportuna, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar si universitar 2010-2011.

In plus, Curtea constata ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament, nu numai ca ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societatii civile in problema educatiei nationale (...)In concluzie, angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie", au decis judecatorii CCR.

Asadar, pentru prima data, Curtea Constitutionala impune doua limitari clare, nu neaparat cumulative, ale posibilitatii guvernului de a-si asuma raspunderea pe proiecte sau pachete de legi. Aceasta procedura extraordinara este aplicabila numai masurilor de maxima urgenta in domenii de mare importanta sau guvernelor minoritare care nu se pot baza pe o majoritate parlamentara certa.

Clarificarea este benefica si repune la locul lor doua puteri importante ale statului care ajunsesera sa se calce pe picioare. Ar fi bine ca magistratii CCR sa aiba ocazia sa clarifice si controversata problema a ordonantelor de urgenta de care toate guvernele au abuzat, transformandu-le din exceptie in regula.

Si la fel de bine ar fi ca CCR sa aiba ocazia sa clarifice limitele dincolo de care refuzul Parlamentului de permite anchetarea, judecarea si condamnarea unui coleg devine un abuz si o obstructionare a puterii judecatoresti.

Insa dincolo de teoria dreptului constitutional, ne omoara practica unor institutii cel putin partial nefunctionale si a unei clase politice de slaba calitate.

In Romania, legile reformiste care lezeaza interesele politicienilor si ale grupurilor de interese din jurul lor nu au absolut nicio sansa sa fie adoptate decat prin astfel de masuri extraordinare, intr-un fel prin fortarea mainii Parlamentului.

Pentru ca una este sa tergiversezi o lege ani de zile, din comisie in comisie, din sertar in sertar, din amanare in amanare, pana o ucizi discret si trist, si alta e sa fii nevoit sa depui motiune de cenzura pentru a bloca legea incomoda si sa explici poporului de ce te opui reformei. Si apoi, orice rasturnare a guvernului este un pas spre anticipate, focul cu care parlamentarii nu prea vor sa se joace.

Sa luam, spre exemplu, chiar Legea Educatiei Nationale - care ii deranjeaza pe toti parlamentarii cu cate trei norme de profesori, care introduce enervante criterii de competenta si eficienta, care zguduie puterea si interesele sindicatelor antireformiste -, aceasta n-ar fi fost adoptata in procedura ordinara nici in 10 ani. Sa vedem ce se va intampla cu ea acum ca se intoarce in Parlament. Ar fi, tot ca exemplu, o minune ca legea pensiilor sa fie adoptata altfel decat prin asumarea raspunderii guvernului.

In aceste conditii, e posibil ca aceasta decizie, altfel perfect logica, a Curtii Constitutionale sa capete, din cauza antireformismului si indolentei parlamentarilor, un teribil efect pervers.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#decizie CCR Legea Educatiei, #limitari CCR activitate guvern , #decizii