Laszlo Tokes pune sub semnul intrebarii colaborarea cu UDMR

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 23:18
2221 citiri
Laszlo Tokes pune sub semnul intrebarii colaborarea cu UDMR
Foto: Metropol.hu

Presedintele CNMT, Tokes Laszlo, a declarat, vineri, la Targu Mures, la finalul sedintei Consiliului Maghiar de Coordonare din Transilvania, ca pune sub semnul intrebarii colaborarea pe viitor cu UDMR, deoarece formatiunea condusa de Marko Bela nu tine cont de pozitia CNMT.

"De data aceasta, suntem ingrijorati in privinta colaborarii pe viitor, deoarece, in ultima vreme, UDMR nu ne-a consultat in privinta diferitelor evenimente politice, nici nu a ascultat pozitia noastra, de exemplu la alegerile prezidentiale sau intrarea in Guvern", a declarat Tokes Laszlo.

Acesta crede ca liderii Uniunii sunt tot mai putin interesati de dezideratele maghiarimii si ca din opozitie ar fi putut sa lupte cu mai mult succes.

"S-a ingustat terenul de miscare politica fiind in Guvern si in ceea ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc sau a universitatii in limba maghiara finantata de stat. S-a ingustat posibilitatea de colaborare deoarece se multumesc cu reprezentarea intereselor de partid. Dupa parerea noastra, trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor de partid. Noua nu ne pasa sa avem un prefect in judetul Vaslui. Noi suntem ingrijorati ca colaborarea este in pericol, nu mai sunt posibilitati de comunicare ca atunci cand UDMR era in Opozitie. Doresc succes UDMR, care crede ca numai de la guvernare poate atinge astfel de scopuri. Noi nu impartasim aceasta conceptie", a afirmat Tokes.

El a mai sustinut ca UDMR este aservita intereselor PD-L. "A slabit baza electorala si sustinerea, a scazut potentialul ca parteneri intr-un guvern si este prea mult aservita intereselor PD-L. Pe plan institutional si legal ar trebui sa gasim posibilitatea reprezentarii intereselor nationale maghiare, si nu printr-o politica oportunista", a precizat europarlamentarul.

Tokes Laszlo nu inchide insa definitiv posibilitatea de colaborare. "Dorim sa sustinem dialogul. Luna viitoare vom continua activitatea Forumului de coordonare si vom pregati un document care sa cuprinda problemele generale asupra carora s-ar cuveni sa ne intelegem: autonomia si universitatea nu le putem obtine daca nu ne combinam fortele. Vom cauta atingerea acelor scopuri de interes national care ar insemna emanciparea minoritatii maghiare", a conchis episcopul.

La randul sau, Marko Bela a spus ca apreciaza consecventa lui Tokes Laszlo si considera ca aceste impedimente legate de mijloace va putea fi depasita.

"Intr-adevar este vorba de divergenta majora, dupa parerea mea, care exista in cazul UDMR si CNMT, si anume care sunt instrumentele prin care vom putea ajunge la un anumit rezultat. Si eu, din acest punct de vedere, apreciez consecventa si sinceritatea domnului presedinte Tokes Laszlo, care a spus acelasi lucru ca si acum 10 ani si de acum 15 ani si spune acelasi lucru si astazi. Dar, in acelasi timp, sper sa-mi permita domnul presedinte sa fiu si eu sincer si consecvent, fiindca noi consideram ca atunci cand maghiarii din Romania, respectiv organizatia de reprezentare a intereselor maghiarilor din Romania s-a implicat in viata politica si in politica parlamentara, in mod firesc a preconizat si folosirea instrumentelor guvernarii", a spus Marko Bela.

Liderul unional a sustinut ca majoritatea maghiarilor doresc ca UDMR sa fie la guvernare deoarece doar asa vor putea obtine ceea ce doreste minoritatea maghiara.

Acesta a spus ca discutiile vor continua si ca se va face o analiza comuna a proiectului Legii Minoritatilor, o analiza a reformei posibile sau eventualei reforme in invatamant, problemele legate de descentralizare.

Tokes sustine ca UDMR si PD-L ar incerca sa atraga specialisti de la CNMT

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca functiile in ministere si institutii deconcentrate se dau pe criterii politice, dar ca atat UDMR, cat si PD-L ar incerca sa atraga specialisti de la CNMT.

"Exista (in acordarea functiilor-nota red) un criteriu de loialitate fata de UDMR, de a fi membru, este exclusiva si partinica. Indiferent de apartenenta de partid, orice maghiar ar trebui sa poata face parte din astfel de structuri. CNMT trebuie sa isi formeze o pozitie, nu vrem ca oamenii nostri sa fie atrasi pe furis in guvernare sau in diferite functii. Se incearca si din partea PD-L si a UDMR", a declarat Tokes, la finalul sedintei Consiliului Maghiar de Coordonare din Transilvania, la care au participat reprezentanti UDMR si CNMT.

Aceasta remarca l-a facut pe Marko Bela sa rada si sa plece de la locul unde se faceau declaratiile de presa. Liderul unional a afirmat ca functiile se dau pe criterii de competenta.

"Noi consideram ca, in general, la nivel national sau local, e un lucru benefic pentru relatiile interetnice daca maghiarii sunt prezenti in institutii unde se iau decizii. Vrem o prezenta potrivita a specialistilor maghiari in institutii deconcentrate si nu neaparat pe considerente politice, ci conform ponderii comunitatii", a spus Marko Bela.

In incheiere, Tokes Laszlo a declarat ca are in continuare incredere in Traian Basescu, desi seful statului nu i-a garantat, in discutiile avute, ca va facilita obtinerea autonomiei. "Daca UDMR ramanea langa Basescu de la inceput, atunci ar avea alte posibilitati", a spus Tokes.

Intrebat daca crede ca seful statului ar fi de acord cu autonomia in conditiile in care in mod repetat a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, Tokes a raspuns ca toti politicienii spun asta. "Toate partidele spun ca autonomie niciodata. Doar ca Basescu este mai direct. Am avut discutii, dar nu mi-a promis nimic. Mie imi place ca si-a pastrat identitatea lui politica si nu este prefacut ca altii", a conchis Tokes.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Laszlo Tokes, #Tokes colaborare UDMR , #Marko Bela