Deputatii au adoptat Legea de abilitare a Guvernului sa emita ordonante

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:20
944 citiri
Deputatii au adoptat Legea de abilitare a Guvernului sa emita ordonante

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat luni seara, in unanimitate, proiectul de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in perioada vacantei parlamentare, in lipsa deputatilor PSD si PNL.

Inainte de acest vot, sedinta Camerei Deputatilor a fost intrerupta luni seara dupa ce reprezentantii PSD au parasit sala, nemultumiti ca s-a votat propunerea deputatului Eugen Nicolicea de a se amana inlocuirea deputatilor independenti din comisiile in care fusesera propusi de PSD sau PNL.

Dupa apelul nominal, in urma caruia s-a constatat ca cvorumul pentru desfasurarea sedintei este la limita - 169 de parlamentari -, secretarul liberal Mihai Voicu a denuntat faptul ca unii deputati trecuti ca fiind prezenti nu se afla in sala. Liberalul a aratat ca in aceste conditii el paraseste sala, ramanand astfel un singur secretar, Dumitru Pardau, conditii in care sedinta de plen nu mai poate continua.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a cerut o pauza de 10 minute, timp in care a aparut si un al doilea secretar, Sever Voinescu, care nu fusese anterior in sala de plen. La reluarea sedintei, Legea de abilitare a fost adoptata in unanimitate, insa deputatii PNL si PSD au lipsit in mare parte.

Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat luni raport favorabil proiectului de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in perioada vacantei parlamentare, aducand cateva modificari fata de forma documentului adoptat de Senat.

Potrivit proiectului adoptat de deputatii juristi cu 12 voturi favorabile si sase "impotriva", Guvernul este abilitat sa emita ordonante in opt domenii, pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in sesiunea din ianuarie 2010: administratie publica, agricultura, finante publice si economie, justitie, sanatatate, transporturi, mediu, precum si prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Una dintre modificarile operate de Comisia juridica fata de proiectul adoptat de Senat se refera la OUG 81/2007 privind accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv. Senatul eliminase din textul proiectului posibilitatea modificarii acestei OUG, insa deputatii juristi au revenit asupra textului initial, abilitand Executivul sa modifice si sa completeze actul normativ.

Un alt amendament adoptat luni apartine PDL si UDMR si presupune reglementarea unor masuri pentru diminuarea consecintelor restructurarii sau reorganizarii unor companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat in domeniul transporturilor.

"Au fost cateva modificari fata de forma Senatului, am acordat posibilitatea Guvernului de a interveni pe Ordonanta 81/2007. Au mai fost si alte amendamente de bun simt, cum ar fi in zona transporturilor, pentru ca nu facem altceva dect sa oferim Guvernului posibilitatea de a emite ordonante in perioada de vacanta parlamentara. Sunt convins ca actualul Guvern nu va abuza de ordonante si le va da exact acolo unde este nevoie", a declarat presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#deputati vot Parlament, #Guvern ordonante, #sedinta Guvern scandal , #deputati