Vezi cine va plati CAS conform noii legi a pensiilor

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 17:30
8485 citiri
Vezi cine va plati CAS conform noii legi a pensiilor
Foto: Arhiva

Noua lege a pensiilor prevede ca persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, inclusiv cei cu venituri provenite numai din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

Ministerul Muncii a publicat marti pe site proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, care intra astfel in dezbatere publica pana pe 5 februarie.

Conform acestuia, printre cei care vor fi asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii in anumite conditii se numara persoanele care sunt: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, dar si cele care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Cei care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care au cel putin 18 ani, sunt obligati sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, care trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incadrarii.

Conform articolului 36 din proiectul de lege, pentru persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mica decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salarizarii unice.

De asemenea, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala si avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public.

Mai multe informatii se pot obtine pe site-ul Ministerului Muncii.

Conform negocierilor purtate in aceste zile cu reprezentantii FMI, BM si CE, Guvernul roman se angajeaza sa trimita in Parlament acest proiect in cel mai scurt timp, pentru ca promulgarea legii si procedurile de implementare sa fie finalizate si sa intre in vigoare cat mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege unitara pensii, #CAS drepturi autor, #dezbatere publica pensii , #stiri politice