Tudor Chiuariu cere desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 11:42
7453 citiri
Tudor Chiuariu cere desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei
Foto: Realitatea TV

Tudor Chiuariu, deputat PNL si fost Ministru al Justitiei, a lansat miercuri un proiect propriu pentru revizuirea Constitutiei in care propune, printre altele, desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei dar si "o Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata".

Intitulat "Constitutia Libertatii", proiectul este lansat in dezbatere publica pe site-ul sau si urmeaza sa fie supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal.

"Presedintele nu poate fi arbitru, fiindca nu e independent de partide. Functia de presedinte e paralizata de propriul dualism: sef al executivului si sef al statului", argumenteaza fostul ministrul al Justitiei propunerea a desfiintare a functiei de sef al statului.

In opinia sa, "atributiile executive sunt reduse si fara o responsabilitate clara". "Atributiile de sef al statului impun o impartialitate pe care niciun presedinte nu a manifestat-o, pentru ca la finalul mandatului devine dependent de partidul din care a provenit si de care are nevoie pentru a fi reales", mai spune Chiuariu.

"Experienta relatiei dintre Presedinte si Primul-ministru a stat in cei 20 de ani sub semnul regulii tertium non datur: conflict sau subordonare servila. Cand Presedintele nu e in conflict cu Primul-ministru (Basescu-Tariceanu), e Primul-ministru in conflict cu Presedintele (Nastase-Iliescu sau Radu Vasile-Constantinescu). Asta cand Primul-ministru nu e un fel de prelungire a Presedintelui (Basescu-Boc), caz care ilustreaza cel mai bine inutilitatea mentinerii ambelor functii. Daca Primul-ministru executa ce ii dicteaza Presedintele, ce rost mai are sa avem doua functii distincte?", mai sustine fostul ministrul al Justitiei.

In opinia lui Tudor Chiuariu, "PNL trebuie sa ramana principalul sustinator al unei reforme constitutionale profunde, care sa intareasca institutiile democratice si garantiile libertatilor individuale".

"Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemultumirii fata de modul cum functioneaza institutiile publice. Reforma profunda a statului nu se poate opri la numarul de parlamentari. E nevoie de o reasezare a statului pe principiile simplificarii si reducerii intregului aparat administrativ, transparentei actelor legislative, eliminarii surselor de risipa si coruptie, eliminarii politizarii si a abuzului administrativ, lustratiei fostilor comunisti si securisti", mai considera fostul ministru al Justitiei, actualmente deputat.

Antonescu: Presedintele nu trebuie sa stirbeasca puterea Parlamentului

Deputatul PNL mai considera ca rezultatele referendumului din noiembrie 2008 nu sunt obligatoriu de pus in aplicare, el propunand ca noua Constitutie sa prevada un parlament bicameral, nu unicameral, si cu maximum 200, nu 300, de parlamentari.

Rezultatele referendumului din noiembrie 2008

Cele 10 puncte din Proiectul Tudor Chiuariu pentru revizuirea Constitutiei se refera la:

1. Desfiintarea functiei de presedinte.

2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.

3. Un guvern cu maxim 15 ministere.

4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.

5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.

6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si controlul de constitutionalitate al ordonantelor.

7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta ale Guvernului, un buget minim alocat justitiei.

8. O Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.

9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.

10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Chiuariu modificare Constitutie, #revizuire Constitutie, #rezultate referendum unicameral , #PNL