Presa de azi: PD-L incepe razboiul cu "Mighty" Geoana

Joi, 11 Martie 2010, ora 07:30
3034 citiri
Presa de azi: PD-L incepe razboiul cu "Mighty" Geoana
Foto: Evz.ro

Ce pierde Geoana si ce castiga PD-L prin presedintia Senatului, se intreaba, joi, jurnalistii de la Romania Libera.

Peste 40 de legi au devenit miercuri victime colaterale in razboiul dintre Putere si Opozitie pentru functia de presedinte al Senatului.

Daca Mircea Geoana ar fi detronat, el ar trebui sa spuna 'adio' casei de la RA-APPS, ofiterilor SPP, secretarelor si consilierilor personali, iar PD-L si-ar asigura suprematia asupra Biroului Permanent al Senatului.

In mai putin de jumatate de an, Mircea Geoana si-a vazut spulberat visul de a ajunge primul om in stat, a pierdut puterea partidului si, odata cu asta, influenta in anumite grupuri din PSD, iar acum este din nou intr-o situatie-limita. Un eventual succes al PD-L la Senat i-ar aduce lui Mircea Geoana o noua infrangere in palmares, dar si pierderea unor avantaje materiale concrete.

Casa din Cucu Starostescu nr. 3, proprietate a RA-APPS, in care Mircea Geoana locuieste inca de pe vremea cand era ministru de Externe, ar trebui eliberata ca urmare a pierderii calitatii de demnitar. Ca presedinte al Senatului, Geoana are, potrivit legii, dreptul la o locuinta de protocol, pentru care chiria este suportata de stat. Situatia locativa a fostului lider social-democrat a fost mediatizata intens in ultimii ani, cand acesta nu mai avea dreptul legal de sedere in imobilul de protocol, dar a refuzat sa-l paraseasca, in ciuda somatiilor RA-APPS si a majorarii chiriei de peste 15 ori, ajungand la 3.153 euro pe luna.

Dincolo de "explicatia" politica de genul "ciocu' mic, acum noi suntem la putere", inlaturarea din functie a lui Mircea Geoana ar aduce arcului guvernamental o serie de avantaje concrete. Primul si cel mai rapid de materializat: schimbarea majoritatii din Biroul Permanent al Senatului. In prezent, PD-L si UDMR au sase membri, iar PSD si PNL - tot atat, astfel ca balanta este inclinata tocmai de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Cotidianul: Opozitia a rezistat eroic. PD-L nu a reusit sa puna mana pe sefia Senatului

Ostilitatile au inceput la Senat inca din primul moment. Coalitia aflata la guvernare a venit in plen cu toate efectivele, inclusiv cu ministrii, cu exceptia lui Vasile Blaga. A surprins faptul ca nu PD-L, ci grupul independentilor a solicitat introducerea pe ordinea de zi a procedurilor de revocare a lui Mircea Geoana.

Din acest moment, timp de mai multe ore, in aula Senatului s-a declansat un razboi al declaratiilor, al contrelor pe regulemente si Constitutie, intre reprezentantii coalitiei guvernamentale si opozitie. Mircea Geoana, sustinut de PSD si PD-L, a precizat inca de la inceput ca nu va trece cererea sa de revocare pe ordinea zi, din cauza ca este neconstitutionala si a vrut sa inceapa procedurile de dezbatere a proiectelor de lege aflate pe ordinea de zi.

Dupa o ora si jumatate de scandal, PD-L a fortat supunerea la vot a respingerii ordinei de zi existente (46 de proiecte de lege) si a avut castig de cauza, cu 69 de voturi la 53. In urma acestui vot, PNL a cerut pauza de consultari pentru a se gasi o solutie de iesire din blocaj.

Consultarile dintre liderii grupurilor parlamentare au esuat. PD-L solicita intrunirea Biroului Permanent al Senatului pentru adoptarea unei noi ordini de zi pe care sa figureze si cererea de revocare a lui Mircea Geoana. PSD a respins de facto aceasta propunere, si a venit - prin senatorul Dan Sova - cu o alta solutie de compromis: senatorii PD-L sa prezinte un proiect nou de regulament al institutiei in care sa existe prevederi exprese privind modalitatile de revocare a presedintelui Senatului, proiect ce ar urma sa fie ulterior supus verificarii la Curtea Constitutionala. PD-L a refuzat sa ia in calcul aceasta propunere.

Evenimentul Zilei: Razboiul nervilor PD-L-PSD a paralizat Senatul

O alta mare dilema care a consumat energii nebanuite a fost stabilirea patentului asupra propunerii lui Geoana la sefia Senatului, in 2008. "Pe Mircea Geoana l-au propus doua grupuri: PSD si PD-L. Suntem in situatia constitutionala", a incercat Alexandru Peres sa-l treaca la realizarile PDL.

PSD-istii au scos insa stenograma sedintei din 2008 si un citat exact din Radu Berceanu care i-a dezumflat complet: "Din partea PD-L dorim sa anuntam ca nu avem nicio propunere pentru functia de presedinte al Senatului".

Citatul din el insusi l-a intrerupt inclusiv pe Berceanu, pana atunci imperturbabil in lectura ziarelor de dimineata, din care si-a decupat, din cand in cand, cate un articol.

Stransi in pauza de consultari timp de o ora, liderii grupurilor parlamentare au pus cartile pe masa. PSD si PNL au cerut puterii sa vina in plen cu o modificare a regulamentului, sa o voteze si, daca este declarata constitutionala la CC, sa-l dea jos pe Geoana.

"Nu ma intereseaza, noi mergem inainte", ar fi replicat insa liderul grupului PD-L, Traian Igas. "Nu putem sa invocam o majoritate ca sa decidem in zone care sunt in afara Constitutiei", s-a tinut insa tare Geoana in fata propunerii PDL de a vota o noua ordine de zi care sa aiba revocarea sa ca prim punct.

Dupa patru ore, Geoana a incheiat sedinta pe motivul epuizarii timpului. PSD a acuzat PD-L de "dinamitarea lucrarilor Senatului" si reciproc. Din ambele tabere pronosticul este insa acelasi: scenariul se va repeta, pana cand Curtea va transa situatia.

Gandul: PD-L incepe razboiul cu "Mighty" Geoana

Sub ploaia de proteste a pesedistilor ce evoca "lovitura de stat" si "abuzul", Liviu Campanu a cerut prelungirea sedintei pana la finalizarea ordinii de zi. Geoana a profitat din nou de haosul creat in sala si a supus la vot amanarea lucrarilor pentru saptamana viitoare. In cateva secunde a avut si rezultatul: 51 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere. Anca Boagiu face o ultima incercare: "Va cer supunerea la vot a cererii PD-L de a vota o noua ordine de zi si prelungirea programului de lucru". In zadar insa.

Anuntand ca "analizam posibilitatea de a ne indrepta catre Curtea Constitutionala, intrucat avem de-a face cu un blocaj legislativ", Geoana incheie sedinta, in protestele pedelistilor care nu mai primesc nici un drept la replica. "Mi-a zis ca nu-mi da cuvantul pentru ca sunt prea revolutionar!", se plange Dumitru Oprea, a carui manie e intrecuta de cea a lui Urban: "Acesta este Mighty Geoana! Oricum, vom veni cu aceeasi cerere si data viitoare!".

Premierul Emil Boc a reactionat la infrangerea pedelistilor din Senat acuzandu-l pe Mircea Geoana de abuz in functie: "Cazul domnului Geoana este o problema a unui abuz in functie. E inadmisibil ca un presedinte al Senatului sa nu supuna aprobarii plenului o cerere discutata in Biroul Permanent. Din acest punct de vedere, demersul colegilor senatori a fost unul de sanctionare pentru incalcarea flagranta a regulamentului."

Adevarul: Geoana rezista si la al doilea atac

"Aceasta poate fi considerata chiar o lovitura de stat", "PD-L nu poate confisca toate functiile", "Trebuie sa respectam vointa populara, care a stabilit actuala configuratie politica! Este un principiu sacrosant!", s-au intrecut in interventii in ajutorul lui Geoana senatorii PSD si PNL.

Acestia au insistat ca cererea contravine prevederilor Constitutiei si nu trebuie sa-si gaseasca loc pe ordinea de zi a plenului, stabilita cu o zi inainte de Biroul Permanent. Liderul PSD a supus votului plenului o ordine de zi pe care nu era inclusa cererea semnata de senatorii PD-L, UDMR si de independenti. Aceasta ordine de zi a fost respinsa, cu 69 de voturi "impotriva" si 52 de voturi "pentru".

Tensiunea in care s-au desfasurat dezbaterile de miercuri din Senat l-a facut pe senatorul PNL Mircea Diaconu sa voteze din greseala impotriva ordinii de zi ce nu continea solicitarea de revocare.

"A fost o greseala de deget", a marturisit Diaconu, inca nedumerit in privinta modalitatii de vot. Inainte ca liberalul sa vina cu precizari, senatorul democrat-liberal Iulian Urban anuntase deja, victorios: "Diaconu a votat alaturi de noi!". Entuziasmul senatorului PD-L s-a topit insa cand actorul a venit sa-i ceara socoteala pentru afirmatiile sale. "O sa aiba din partea mea chiar ce merita: vorbe, vorbe, vorbe", a spus senatorul liberal, spre dezamagirea audientei, care astepta un final cu scantei al rafuielii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mircea Geoana Senat, #discutii Denat, #razboi PSD PDL , #senator