Legalizarea prostitutiei si a drogurilor, recomandate de o comisie a lui Basescu

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:23
6256 citiri
Legalizarea prostitutiei si a drogurilor, recomandate de o comisie a lui Basescu
Foto: Romaninuk.net

Legalizarea prostitutiei ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala, iar prin legalizarea consumului de droguri s-ar aduce la "suprafata" traficantii, este concluzia la care a ajuns si pe care o recomanda una dintre comisiile ce lucreaza in serviciul presedintelui Traian Basescu.

"Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la "suprafata" consumatorii", se arata in raportul prezentat la Cotroceni de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania.

Desi este considerata o solutie de control al bolilor cu transmitere sexuala, legalizarea prostitutiei in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efecte nedorite, mai cred specialistii prezidentiali.

Mai mult, imaginea socanta pe care multi dintre noi o vedem ori de cate ori ajungem pe soselele de centura sau in locurile mai izolate ale unui oras ar putea fi schimbata daca prostituatele ar beneficia de prezervative gratuite, dar si de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care practica sexul comercial sa poata beneficia de servicii de asistenta (medicala, sociala, psihologica), potrivit aceluiasi raport.

"Legalizarea prostitutiei presupune o lege care sa reglementeze aceasta activitate. Noul Cod Penal nu legalizeaza prostitutia, ci aceasta ramane in continuare sanctionata contraventional", potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Catalin Predoiu a mai adaugat ca "nu trebuie sa ne alarmeze coborarea pragului maxim la pedepse", pentru ca, spune ministrul Justitiei, "instantele se orienteaza acum spre pragul mediu al pedepselor". Potrivit noului Cod Penal, prostitutia nu se mai pedepseste cu inchisoare, dar vor fi acordate in continuare amenzi.

Legalizarea drogurilor

La putin timp dupa ce in mai multe orase din tara, Brasov, Bacau, Galati, Hunedoata, Braila, Iasi si Bucuresti, s-au deschis magazine care vand produse etnobotanice ce au acelasi efect ca drogurile ilegale usoare, comisia prezidentiala recomanda si legalizarea drogurilor.

Principalul argument este ca odata ce stupefiantele ar fi la liber, efectele lor sociale nu vor mai "parea" vizibile.

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", mai propun specialistii.

Legalizarea drogurilor a iscat o adevarata furtuna in campania pentru euroalegeri, cand candidata independenta Elena Basescu, fiica celui caruia ii sunt destinate rapoartele si masurile comisiilor prezidentiale, a spus ca ar fi de acord ca marijuana sa se fumeze fara nicio interdictie legislativa.

Invitata la emisiunea "Vorbe Grele", moderata de Victor Ciutacu, fiica presedintelui a raspuns la intrebarile incomode ale jurnalistului: ce pozitie va adopta in doua chestiuni delicate, dezbatute actualmente in PE - legalizarea drogurilor usoare si sinuciderea asistata.

Desi a mentionat ca se va supune politicii Partidului Popular European, Elena Basescu a spus ca, personal, ar fi de acord cu legalizarea "ierbii". Ea a dat ca argument faptul ca in tari ca SUA, unde a petrecut un an, la studii, si Olanda acest tip de droguri care nu dau depsndenta sunt acceptate.

In ceea ce priveste sinuciderea asistata, fiica presedintelui s-a declarat total impotriva, sustinand ca omul trebuie sa se bucure de viata pe care a primit-o de la Dumnezeu.

"Am spus ca as fi de acord cu legalizarea consumului de marijuana numai in cazul in care Uniunea Europeana ar decide asta. Nu as fi de acord niciodata ca in Romania sa se legalizeze consumul de droguri, fara ca UE sa decida asta. Este periculos, indiferent de cat de usor e drogul", a declarat atunci Elena Basescu pentru Ziare.com.

Declaratia Elenei Basescu in privinta consumului de marijuana a starnit reactii dure in randul politicienilor. Crin Antonescu a spus ca tinerii romani nu au nevoie de exemple ca Elena Basescu, iar contracandidatul sau independent Pavel Abraham i-a transmis mezinei presedintelui ca este iresponsabila si ca nu este legal consumul de marijuana in SUA.

Raportul intitulat "Riscuri si inechitati sociale in Romania" a fost prezentat de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice, marti, la Palatul Cotroceni.

Presedintele Comisiei, Marian Preda, a declarat ca inainte ca toate aceste masuri sa fie puse in aplicare, trebuie analizate cu atentie: "Noi suntem specialistii in diverse domenii care am facut niste propuneri alternative. Am atras atentia ca pot exista efecte perverse si orice decizie trebuie analizata cu seriozitate".

Documentul a fost discutat in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc, a ministrilor Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Gheorghe Pogea si Ion Bazac, precum si a reprezentantilor sindicatelor si patronatelor si a societatii civile. Presedintele Comisiei este prof.univ.dr. Marian Preda, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Universitatea Bucuresti.

Vezi sub FOTO Raportul "Riscuri si inechitati sociale in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#legalizare droguri prostitutie recomanda, #comisie prezidentiala droguri prostitutie , #stiri Traian Basescu