Basescu cere referendum pentru Parlament unicameral in ziua alegerilor

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 23:53
9111 citiri
Basescu cere referendum pentru Parlament unicameral in ziua alegerilor

Presedintele Traian Basescu a cerut, joi, organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, 22 noiembrie, pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 din 471 cati sunt in prezent si crearea unui Parlament unicameral.

"M-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul cu privire la doua aspecte: reducerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300", a anuntat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a explicat de ce anume un Parlament unicameral ar raspunde nevoilor actuale ale Romaniei, dar si care sunt avantajele unui astfel de sistem.

In primul rand, a spus Traian Basescu, birocratia ar fi redusa, deciziile s-ar lua intr-o perioada de timp mai scurta, iar activitatea parlamentarilor ar fi una eficienta. In acelasi timp, ar fi si o modalitate de reducere a coruptiei: "mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta".

Prin aceeasi masura, s-ar reduce si numarul celor care fac parte dintr-o clasa de privilegiati, pensii speciale, cu sume forfetare, cu sume speciale aflate la dispozitia lor. Concret, mai putine persoane de platit de la buget ar reduce cheltuielile de functionare a statului, a continuat Basescu.

Tot prin reducerea numarului de parlamentari si prin trecerea la un Parlament unicameral, direct proportional cu miscorarea numarului de alesi, s-ar micsora si chelutielile.

Presedintele a amintit ca, astfel, Romania s-ar alinia transformarilor de la nivelul UE, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in baza caruia Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul Romaniei. In plus, Romania va avea oricum o singura camera a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg.

"Un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei si avantajele sunt multiple. Decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor si Parlamentul ar deveni mult mai eficient. Cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil.

Ar fi un element de reducere a coruptiei, mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Nu acuz pe nimeni, dar riscul este mai redus. Singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte e consultarea poporului", si-a motivat Basescu cererea facuta joi.

Parlamentul e de vina

In acest context, seful statului a insistat asupra motivului pentru care a propus ca referendumul sa fie organizat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale: astfel s-ar diminua si cheltuielile pe care le-ar presupune un asemenea demers.

Nu in ultimul rand, presedintele a recunoscut ca este singurul lucru pe care il putea face ca sa-si tina promisiunile care vizau modernizarea statului, de la inceputul mandatului. Basescu nu a evitat nici sa spuna cine este de vina ca Romania inca nu a fost reformata: Parlamentul.

"Atata timp cat nu am gasit intelegere (...) la clasa politica pentru a incepe un proces de revizuire a Constitutiei (...) am obligatia sa-mi continui demersul recurgand la mijloace constitutionale legale si sa consult poporul. In trei ani, Parlamentul Romaniei nu a trimis niciun punct de vedere cu privire la directivele europene, desi a fost invitat sa o faca", a povestit seful statului.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de la discursul sustinut in fata Parlementului, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele trei legi saptamana trecuta, ca prima prioritate pe care o are pentru reforma "profunda" a Romaniei este "reforma constitutionala, necesara pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relatiilor dintre puterile statului, precum si stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice pentru clarificarea calitatii de mediator a presedintelui intre puterile statului, dar si intre puterile statului si societate".

Numai PD-L sustine total propunerea presedintelui

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Cum reactiile partidelor la propunerea presedintelui nu au intarziat sa apara, reiese ca, in afara de PD-L, restul formatiunilor politice nu privesc cu ochi buni organizarea referendumul in aceeasi zi cu alegerile.

Asa cum era de asteptat, toti pedelistii au fost trup si suflet alaturi de presedinte. Vicepresedintele PD-L Cezar Preda s-a declarat "intru totul de acord" si a subliniat ca regandirea structurii Parlamentului este o tema actuala. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a spus ca este convinsa de faptul ca referendumul va trece votul popular,

Cezar Preda: Sustin propunerea presedintelui privind referendumul

Anastase: Sunt convinsa ca referendumul va confirma Parlamentul unicameral

PSD nu vrea referendum in ziua alegerilor

PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, a calificat propunerea ca fiind "un gest disperat" din partea presedintelui Traian Basescu. Geoana a reamintit despre o propunere mai veche a PSD, potrivit careia o reforma constitutionala sa fie analizata "in liniste", dupa alegerile prezidentiale.

"Ceea ce incearca sa faca domnul Basescu este cusut cu ata alba", a spus liderul PSD, exprimandu-si speranta ca romanii vor intelege ca este vorba despre "o simpla nada electorala aruncata de Traian Basescu".

Fostul presedinte, Ion Iliescu, a declarat, la randul sau, ca propunerea unui Parlament unicameral lansata de Traian Basescu, dar si organizarea unui referendum pe aceasta tema in ziua alegerilor, este una suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca.

Geoana: Schimbarea Constitutiei, gest demagogic si disperat al lui Basescu

Iliescu: Propunerea este una suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca

PNL si UDMR nu sustin propunerea presedintelui

Liderii PNL au pareri contradictorii. Presedintele partidului, Crin Antonescu, s-a declarat de acord cu reducerea numarului de parlamentari dar nu este favorabil ideii de Parlament unicameral.

O parere diferita a fost exprimata de Calin Popescu Tariceanu. Propunerea de referendum privind modificarea Constitutiei nu este decat o incercare de polarizare a societatii si de a aduce votanti la urne, sustine fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu: Basescu incearca sa aduca votanti la urne prin referendum

Si Crin Antonescu sustine reducerea numarului de parlamentari

UDMR a anuntat, prin vocea presedintelui Marko Bela, ca nu este de acord cu propunerea presedintelui Basescu privind organizarea unui referendum in ziua alegerilor, pentru ca Romania a avut deja "o experienta neplacuta in acest sens".

Marko Bela: Nu trebuie sa amestecam doua alegeri

Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ, iar, pentru ca temele supuse votului sa fie considerate acceptate, este nevoie de majoritatea sufragiilor celor cu drept de vot. Totusi, chiar daca temele supuse referendumului vor obtine voturile necesare, ele nu se transforma automat in lege.

Vezi aici cum se face modificarea Constitutiei

151 de ani de cand Parlamentul Romaniei este bicameral

Initiativa presedintelui creste la trei numarul referendumurilor pe care le-a solicitat in timpul mandatului sau. Din 1990 si pana in prezent, romanii s-au prezentat la patru referendumuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Legea Referendumului, #legea referendumului modificata, #Basescu referendum alegeri prezidentiale, #Traian Basescu referendum, #referendum Parlament unicameral, #referendum reducere numar parlamentari , #presedinte