Voiculescu face cadou Registrul Comertului

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 09:54
4253 citiri

Intre doua audieri ale ministrilor propusi de Lucian Croitoru, deputatii din Comisia juridica au aprobat "pe sest" trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Transferul registrului comertului (ONRC) din subordinea Ministerului Justitiei la Camerele de Comert are doua mize importante: banii incasati anual de catre ONRC (aproximativ 40 milioane euro pe 2008 si 49 de milioane de euro pe 2009) si, in al doilea rand, baza de date cu toate informatiile economice despre firmele care functioneaza pe teritoriul Romaniei, scrie Romania Libera.

Practic, veniturile si baza de date ar urma sa treaca din administrarea statului in cea a unei organizatii private, care, intamplator sau nu, este condusa de Mihail Vlasov, socrul fostului ministru de Interne Cristian David.

Propunerea e a lui Dan Voiculescu, Senatul si Guvernul au respins-o

Votul in comisie a fost cat se poate de discret, fiind dat chiar inainte de a fi audiat miercuri seara ministrul interimar Catalin Predoiu, propus pentru un nou mandat la MJ.

Proiectul prin care Oficiul National al Registrului Comertului este daruit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) nu figura pe ordinea de zi, dar a fost pus la solicitarea reprezentantilor PSD+PC si PNL.

In semn de nemultumire, deputatii PD-L au parasit sala de sedinta.

Cei ramasi au dat un raport favorabil propunerii semnate de conservatorii Dan Voiculescu, Bogdan Ciuca si Daniela Popa, in conditiile in care proiectul fusese respins de Senat, iar Guvernul a dat un aviz negativ.

Principalele argumente ale Executivului au aratat ca trecerea inseamna o concesionare directa a unui serviciu public de interes general, ceea ce contravine Constitutiei (dupa cum a si aratat Curtea Constitutionala intr-o decizie din 2003) si prevederilor comunitare in domeniul achizitiilor publice.

Camerele de Comert primesc si exclusivitate pe organizarea de targuri

Nu in ultimul rand, PSD, PNL si PC au dat Camerelor de Comert exclusivitate in ceea ce priveste organizarea de targuri nationale si internationale ale Romaniei, asigurarea participarii Romaniei la astfel de evenimente in strainatate, dar si organizarea "Topului national al firmelor din Romania" si a altor topuri de anvergura nationala si internationala.

Florin Iordache (PSD) a votat desi este membru asociat in Colegiul de conducere al CCIR

Social-democratul Florin Iordache a declarat pentru Romania libera ca trecerea Registrului Comertului in subordinea CCIR ar aduce de fapt bani la buget.

Interesant este ca deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al comisiei juridice este membru asociat in Colegiul de conducere al CCIR.

A treia oara cu noroc

Tentative similare de trecere a Registrului Comertului la CCIR au mai existat si anterior.

In Parlament au mai fost depuse doua proiecte in acest sens, dar ambele au fost respinse, primul in 2007 si al doilea in 2008, ambele avand printre initiatori parlamentari care erau in acelasi timp si presedinti ai unor Camere de Comert si Industrie Judetene.

Ulterior, cel care a avansat trecerea ONRC la CCIR a fost ministrul liberal Ovidiu Silaghi, si el presedinte al Camerei de Comert si Industrie Satu Mare. La momentul respectiv, cel care i-a stricat planurile a fost ministrul Catalin Predoiu, respins acum prin vot de catre deputatii juristi.

In 24 din celelalte 26 de tari UE, Registrul Comertului e la stat

In 24 din celelalte 26 de tari membre UE, in afara de Romania, Registrul Comertului se afla in subordinea directa a statului. In 17 tari este in subordinea Ministerului Justitiei sau a tribunalelor, iar in celelalte 17, in subordinea Ministerului Finantelor sau al Economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Dan Voiculescu Registrul Comertului, #Registrul Comertului Camera, #Registrul Comertului stat , #stiri Dan Voiculescu