Vosganian: Incapatanarea lui Basescu ne costa 500 de milioane de euro

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 22:47
2668 citiri
Vosganian: Incapatanarea lui Basescu ne costa 500 de milioane de euro

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a sustinut, vineri, la Galati, ca lipsa unei guvernari stabile costa Romania 500 de milioane de euro - dobanzile percepute de FMI, factura pe care tara ar trebui sa i-o trimita "incapatanatului" Traian Basescu.

"Trei saptamani cu un Guvern iluzioriu, in care unii oameni sunt pusi in situatii stanjenitoare fara sa o merite, iar altii pusi din nou, pe merit, in situatii stanjenitoare. Romania pierde din aceasta tergiversare 500 de milioane de euro. Daca Basescu este atat de ingrijorat de finantele tarii incat numara parlamentarii sau pensiile speciale, pot sa ii spun ca incapatanarea sa din aceste trei saptamani costa Romania 500 de milioane de euro.

Daca noi aveam azi un Guvern legitim, care s-ar fi putut rezolva cu acceptarea deciziei majoritatii Parlamentului, am fi putut avea un interlocutor pentru FMI si Banca Mondiala si am fi putut declansa procedurile pentru a primi toti banii. A nu primi acesti bani, a ne imprumuta pe pietele internationale, inseamna o dobanda pe termen scurt si mediu de pana la 500 milioane euro. Asta e factura pe care poporul roman trebuie sa o trimita la Palatul Cotroceni lui Traian Basescu", a declarat Varujan Vosganian.

Liberalul a spus ca, in acest context, este necesara o interventie imediata pentru a opri cresterea "facturii".

"In ultimul ceas, poate gestionam bugetul sa avem rapid un Guvern, presedintele sa respecte majoritatea parlamentara. Putem aveam un Guvern in 48 de ore. Croitorul isi depune mandatul. (...) Daca vine si saptamana viitoare si continua Traian Basescu, s-ar putea sa avem dezastru financiar in 2010", a avertizat Vosganian, amintind ca rata somajului este foarte ridicata, datoria publica este uriasa, iar veniturile sunt diminuate. "E nevoie de un Guvern care sa nu duca grija Parlamentului, pentru ca nu toate masurile vor fi populare", a spus liberalul.

Campania pentru referendum contine amenintari ca in anii '45

Vosganian a mai spus ca amenintarea ca slogan electoral - strategia de campanie a presedintelui pentru reducerea numarului de parlamentari - nu a mai fost folosita de pe vremea Anei Pauker si a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

"A spune ca de ce ne e frica nu scapam - adica ne e frica ca nu o sa ne reinnoim mandatul - e imoral, atat timp cat el insusi trage cu dintii sa isi reinnoiasca mandatul. Nu vad de ce pentru el e legitim sa mai stea cinci ani in scaunul lui, iar pentru noi nu e legitim sa mai stam patru ani pe scaunele noastre. Nu asta e cel mai grav.

Amenintarea ca slogan politic a fost folosita in anii '45: 'Ana Pauker, Gheorghiu-Dej / Baga spaima in burgheji'. Un fel de burghezi, de motoci sunt parlamentarii de azi, cei cu pensii speciale, toti cei impotriva carora trebuie sa asmutim, pentru ca de aia sunt oamenii saraci, pentru ca judecatorii si politistii au pensii mai mari sau pentru ca Parlamentul are si Senat", a afirmat Varujan Vosganian.

Vicepresedintele PNL a mai declarat ca Traian Basescu e un suflet nelinistit si chinuit, care "ne chinuie si pe noi". "Nu mi-e frica de Basescu. Mi-a starnit, o vreme, compasiunea, dar nici aia nu mai merita. E un suflet nelinistit si chinuit si imi pare rau ca ne chinuie si pe noi", a spus Vosganian.

Liberalul l-a criticat si pe prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, pe care il considera vinovat de scindarea PNL si de criza politica actuala, adaugand ca un om care a stat pe scaunul Bratienilor nu avea voie sa devina argatul lui Basescu. Rugat sa comenteze declaratiile democrat-liberalului Theodor Stolojan referitoare posibilitatea diminuarii temporare a salariilor si a pensiilor pentru realizarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, vicepresdintele PNL Varujan Vosganian a refuzat si l-a criticat dur pe fostul sau coleg de partid.

"E sub nivelul meu si al oricarui coleg al meu sa comenteze ceva legat de Theodor Stolojan. (...) si eu refuz sa fac comentarii pentru pozitia unui om care nu iese din situatii grele decat plangand. Cand o sa aiba si un barbat un punct de vedere sa ma chemati sa comentez", a spus Vosganian.

Varujan Vosganian a sosit, vineri, la Galati, pentru a-si lansa cel mai recent volum, "Cartea soaptelor".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Varujan Vosganian, #campanie referendum Traian Basescu , #stiri politice