Chiriasii evacuati din casele nationalizare vor primi locuinte

Luni, 17 Martie 2008, ora 19:51
3999 citiri
Chiriasii evacuati din casele nationalizare vor primi locuinte

Chiriasii evacuati din casele nationalizate retrocedate fostilor proprietari vor primi locuinte in baza unui proiect de lege adoptat, luni, pe articole de Camera Deputatilor, anunta NewsIn. Proiectul vizeaza finantarea unor programe de construire a locuintelor sociale pentru persoanele ramase fara casa dupa retrocedarea caselor nationalizate.

Finantarea programelor de locuinte sociale se se asigura din bugetele locale sau din transferuri de la bugetul de stat, au anuntat inititatorii priectului de lege.

Prin ordonanta de urgenta supusa adoptarii plenului Camerei in 2007, au inceput sa fie construite 2900 de locuinte sociale, dintre care 200 au fost deja date predate chirisilor evacuati, au aratat initiatorii proiectului de lege. Mai mult, alte 1400 urmeaza a fi date in folosinta in anul 2008.

Proiectul de lege a fost aprobat de majoritate partidelor politice, in afara de PD-L. Potrivit deputatului libera-democrat Petru Calian, ex-PC, PNL urmareste prin acest proiect doar scopuri electoral-populiste.

Calian a reclamat indeosebi faptul ca nu se stie cum vor fi acordate aceste locuinte, prin ce criterii, si ca oricum locuintele respective sunt insuficiente si ii vor nemultumi pe cei care vor ramane pe dinafara. "Aceasta ordonanta nu face decat sa agite spiritele. Guvernul trebuie sa vina cu solutii mai concrete", a spus ex-conservatorul.

In replica, penelistul Nicolae Popa a spus ca se mira de reticenta celor de la PDL pentru acest proiect. "Probabil ei vor sa tina acei batrani afara, in ploaie sau ninsoare", a declarat el.

Desi a avut obiectii fata de proiecy, PSD spus ca il va vota. Deputatul PSD Aura Vasile a spus ca initiativa legislativa e insuficienta fata de "nevoile si necazurile" celor pe care ar trebui sa-i ajute. PSD va vota aceasta ordonanta insa asteapta sa se faca mai mult pentru oamenii evacuati si pentru copii care au ramas fara gradinite in urma retrocedarii cladirilor respective, a conchis Vasile.

Reprezentantii PC, formatiune care a initiat un proiect similar in urma cu cativa ani, au spus ca aceasta lege este un pas inainte si ca o vor vota. Ordonanta de urgenta va fi supusa votului final marti, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Persoanele carora li se aplica legea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa dovedeasca faptul ca sunt titularii contractului de inchiriere sau au fost chiriasi ai imobilului la data retrocedarii, nu detin in proprietate alta locuinta si nu au vandut o proprietate imobiliara dupa 1990, nu beneficiaza de sprijinul statului pentru construirea sau cumpararea unei locuinte si nu stau in chirie in alta locuinta alocata din fondul locativ de stat.

Au acces cu prioritate in alocarea acestor locuinte persoanele care realizeaza un venit lunar cu 20% mai mic decat nivelul stabilit de Guvern, persoanele cu handicap, invalizii si pensionarii.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
#evacuati, #chiriasi, #locuinte, #Camera Deputatilor, #proiect de lege , #Bucuresti