Romania a intrat in "valul doi" al gripei porcine, mai periculos

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 13:31
5070 citiri
Romania a intrat in "valul doi" al gripei porcine, mai periculos
Foto: Realitatea TV

Directorul Institutului Matei Bals, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a anuntat ca Romania a intrat intr-o noua faza a pandemiei de gripa porcina, mult mai periculoasa, in conditiile in care tanara invatatoare din Bucuresti, care a ajuns miercuri in stare grava la spital, era sanatoasa inainte de a contacta virusul si nu parasise tara recent.

Invitat la videochat-ul de la Realitatea TV, Streinu-Cercel, care este si secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca in prezent Romania se confrunta cu doua cazuri grave, unul la Cluj si altul in Bucuresti, care au determinat schimbarea strategiei de combatere a pandemiei de gripa porcina in Romania.

"Ne axam mai mult pe cazurile locale, nu pe cele de import, ca sa putem tine sub control disemiarea in randul populatiei. Vorbim de municipii mari, Iasi si Bucuresti, unde s-a decis suspendarea cursurilor in doua scoli si supravegherea contactilor (...) Este extraordinar de greu, vorbim de sute de copii care trebuie sa stea acasa si mai trebuie sa iasa si la joaca", a declarat acesta.

Secretarul de stat a precizat ca cele doua cazuri grave inregistrate in Romania sunt diferite. In timp ce baritonul de la Opera din Cluj, aflat in stare foarte grava si tinut sub ventilatoare, se intorsese saptamana trecuta dintr-un turneu in Spania si avea deja probleme de sanatate, cazul din Bucuresti e caz autohton, persoana de 31 de ani fiind anterior intr-o stare sa sanatate foarte buna.

"Diferenta este foarte mare", a avertizat Streinu-Cercel, subliniind ca "nu e de joaca cu acest virus pandemic" iar pandemia a intrat in "valul doi" de raspandire.

Intrebat de moderatoarea emisiunii ce previziuni are Ministerul Sanatatii in acest moment cu privire la raspandirea gripei porcine pe teritoriul Romaniei, dr. Streinu-Cercel a precizat ca au fost puse la punct mai multe scenarii, de la cel mai simplu la cel mai grav, in acest ultim caz prefigurandu-se "o rata de atac de maxim 30% si o rata de mortalitate de 2%".

Peste 400 de cazuri de imbolnavire cu virus gripal de tip nou A(H1N1) s-au inregistrat pe teritoriul Romaniei de la declansarea epidemiei, in luna mai a acestui an.

Bolnavii trebuie sa stea acasa, altfel totul este la voia lui Dumnezeu!

Ulterior, intr-o conferinta de presa, Cercel a transmis cetatenilor sa stea acasa in cazul in care dezvolta viroze. Astfel, cei care manifesta tuse cu febra si secretii nazale apoase trebuie sa consulte imediat un medic si sa se izoleze la domiciliu.

"Rugamintea noastra calda este ca din acest moment persoanele care dezvolta viroze, primul lucru pe care sa-l faca este sa se izoleze la domiciliu. Pentru a putea limita circulatia virusului, lumea trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-si dea concursul, altfel totul este la voia lui Dumnezeu.

Daca va imbolnaviti, sa va curga nasul, febrilitate 37,5 - 38 de grade, stati in casa! Nu este de joaca, nu vreau sa alarmez pe nimeni, sunt inca in cunostinta facultatilor mele mintale. Deci daca prezinta tuse cu febra si secretii nazale apoase, intai suna medicul de familie si apoi se izoleaza in casa", a averizat Cercel.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#gripa porcina, #gripa porcina Romania, #pandemie gripa porcina, #imbolnavire gripa porcina , #gripa porcina